Terorismul de pe Youtube. Legatura dintre uciderea militarului din Londra si extremismul online

Extremism pe Youtube

Dupa uciderea cu sange rece a militarului de la Londra de catre cei doi musulmani britanici, pe cunoscutul site de video-sharing Youtube au inceput sa apara tot mai multe inregistrari care indeamna la crima si ura rasiala.

O investigatie derulata de cotidianul britanic Daily Mail arata ca pe internet se gasesc intr-un numar alarmant videcolipuri ale Al-Qaida care invata privitorul sa actioneze in spiritul "jihadului". Acest lucru se intampla in ciuda enunturilor Youtube, care pretinde ca exista o politica a comunitatii, care interzice proliferarea mesajelor rasiale, a activitatilor ilegale (cum este cazul fabricarii de bombe artizanale) sau a incitarilor la violente - mai scrie Daily Mail. In schimb, precizeaza Youtube, se accepta filmele cu tenta religioasa.

Eric Schmidt, presedinte executiv la Google, care detine Youtube, a declarat ca el ar fi de acord ca toate aceste website-uri extremiste sa fie listate in continuare pe Google, deoarece in acest fel ar ajuta politia sa identifice potentialele amenintari teroriste. Argumentul sau principal este ca extremistii sunt in general depistati datorita activitatii de pe internet si ca prezenta lor online poate ajuta autoritatile uneori.

Dupa uciderea militarului Lee Rigby la Londra, la doar cateva ore dupa aceasta crima - sustine Daily Mail - pe internet au aparut mesaje ale extremistilor care laudau aceasta fapta abominabila. in prezent, politia investigheaza daca cei doi ucigasi au fost influentati de astfel de inregistrari care se gasesc pe internet.

Intr-o inregistrare video de o ora, postata pe internet, se afirma ca fiecare musulman are datoria de a sprijini jihadul si sa urmeze calea lui Allah. Un alt clip, incarcat de secta terorista etremista Al-Shabaab, arata un luptator mascat care ofera o demonstratie despre felul in care se asambleaza o pusca automata AK47. Al-Shabaab este un grup terorist musulman din Somalia, la care intentiona sa adere in 2012 unul dintre ucigasii de la Woolwich (Londra), Michael Adebolajo.

Citește și
David Cameron
David Cameron considera atacul de la Londra o "tradare a islamului"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

La o simpla cautare pe Youtube a cuvantului Al-Shabaab produce 65.000 de rezultate. De asemenea, pe acelasi site se gasesc video-uri cu unul dintre promotorii violentelor religioase, Anjem Choudary.

Expertul in probleme de terorism Neil Doyle, care a contribuit la investigatia Daily Mail, s-a aratat surprins de faptul ca aceste inregistrari pot fi gasite pe internet cu atata usurinta: "N-am avut nicio problema sa gasesc astfel de clipuri tulburatoare. Sunt o gramada de inregistrari video cu decapitari si executii, pe care le poate gasi oricine."

Pe de alta parte, desi Youtube afirma ca accepta materiale cu caracter religios, aceiasi reprezentanti ai site-ului de video sharing recunosc faptul ca se bazeaza mai mult pe utilizatori in semnalarea derapajelor de pe propriul website.

Masuri suplimentare de securitate la Londra dupa atacul terorist de miercuri

Masurile de securitate au fost consolidate la Londra in urma atacului de miercuri, soldat cu moartea unui militar, peste 1.200 de politisti suplimentari fiind mobilizati pe strazile capitalei britanice, relateaza AFP. "Aproximativ 1.200 de politisti suplimentari au fost mobilizati pe strazile capitalei, in apropierea locasurilor de cult, in mijloacele de transport in comun si in zonele aglomerate", a anuntat Scotland Yard.

Inca doi suspecti, un barbat si o femeie, au fost arestati in ancheta privind uciderea unui militar britanic in Londra. Potrivit BBC News online, cei doi suspecti - un barbat si o femeie in varsta de 29 de ani - sunt acuzati de complicitate la comiterea unui act terorist. In total, patru persoane sunt in prezent in detentie in cadrul investigatiei.

Lee Rigby, militarul britanic in varsta de 25 de ani care participase la operatiuni in Afganistan, a fost ucis miercuri, in Londra, de doi presupusi militanti islamisti. Cei doi, de 22 si 28 de ani, au fost impuscati de politie si sunt raniti. Unul dintre suspecti a fost identificat drept Michael Adebolajo, un britanic de origine nigeriana. Anchetatorii cred ca cei doi autori ai atacului sunt musulmani fundamentalisti.

Exista suspiciuni ca Adebolajo ar face parte dintr-o organizatie islamica radicala - Al Muhajiroun. Crima a avut loc in cartierul londonez Woolwich. Cei doi agresori au filmat asasinatul si au strigat la sfarsit "Allah Akbar" ("Allah este mare"). Politia a fost alertata, i-a localizat pe cei doi suspecti si i-a impuscat.

Postul ITV a relatat ca are o inregistrare video in care unul dintre agresori afirma: "Juram pe Allah cel atotputernic ca nu vom inceta niciodata sa luptam impotriva voastra. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite sa vada asa ceva pe strada astazi, dar si pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite sa vada atrocitati. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veti fi niciodata in siguranta. inlaturati Guvernul, caci guvernantilor nu le pasa de voi".

Este foarte probabil ca atacul sa fie un act terorist islamist comis din razbunare pentru participarea Marii Britanii la operatiuni militare in tari precum Afganistan.

Unul dintre autorii atacului terorist din Londra este un britanic de origine nigeriana

Unul dintre autorii atacului comis miercuri la Londra, soldat cu moartea unui militar, este un britanic de origine nigeriana, afirma surse citate de BBC News online. Agentii politiei metropolitane londoneze au efectuat raiduri, joi, la casa suspectului, in localitatea Romford (Essex). Unul dintre suspecti a fost identificat drept Michael Adebolajo, un britanic de origine nigeriana.

Potrivit surselor citate, anchetatorii cred ca cei doi suspecti sunt musulmani fundamentalisti. Exista suspiciuni ca Adebolajo ar face parte dintr-o organizatie islamica radicala - Al Muhajiroun.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Trei arestari in cazul militarului ucis la Londra. 2 suspecti, imobilizati cu socuri electrice
Trei arestari in cazul militarului ucis la Londra. 2 suspecti, imobilizati cu socuri electrice

Trei barbati, suspectati de implicare in uciderea unui soldat, miercuri, la Londra de catre doi islamisti, au fost arestati sambata, a anuntat Scotland Yard, relateaza AFP.

David Cameron considera atacul de la Londra o
David Cameron considera atacul de la Londra o "tradare a islamului"

Premierul britanic David Cameron a declarat joi, dupa reuniunea celulei de criza pe tema uciderii in plina strada a unui soldat la Londra, ca este vorba nu numai despre "un atac impotriva Marii Britanii", ci si despre "o tradare a islamului"..

O femeie l-a sfidat pe unul din ucigasii militarului din Londra:
O femeie l-a sfidat pe unul din ucigasii militarului din Londra: "Nu era drogat sau beat, ci agitat"

O femeie care i-a sfidat pe agresorii suspectati de uciderea cu lovituri de cutit miercuri, la Londra, a unui militar britanic, a declarat ca a intervenit pentru ca s-a gandit ca era mai bine ca "armele sa fie indreptate impotriva unei singure persoane".

Francois Hollande, dupa crima de la Londra:
Francois Hollande, dupa crima de la Londra: "Trebuie sa luptam impotriva terorismului peste tot"

Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat miercuri seara la Paris "toata solidaritatea sa" in urma unui "asasinat las al unui soldat britanic" in cursul zilei la Londra, relateaza AFP.

Un militar a fost decapitat la Londra:
Un militar a fost decapitat la Londra: "Juram pe Allah ca nu vom inceta niciodata sa luptam"

Londra ramane in alerta dupa atacul barbar de miercuri care i-a socat pe britanici. Doi tineri de origine africana au decapitat si macelarit un soldat in plina strada, in Woolwich, un cartier din capitala britanica.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.