In timp ce ultimul rege iugoslav era ingropat la Belgrad, nostalgicii comunisti plangeau dupa Tito
Simpatizantii fostului lider comunist iugoslav Josip Broz Tito, adversari acerbi ai monarhismului, au sarbatorit 121 de la nasterea acestuia, pe fondul funerariilor solemne si omagiilor aduse ultimului rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea, in Serbia.
"Plang pentru ca inca il iubesc", declara Borka Srdic, in varsta de 85 de ani. Pentru ea va exista intotdeauna un singur presedinte, Tito, nascut la 25 mai 1892 la Kumrovec, orasel din nordul Croatiei, astazi independenta, la fel ca celelalte cinci fost republici ale Iugoslaviei, dezbinata in conflictele sangeroase din anii '90.
In apartamentul sau din Sarajevo, ea deschide un dulap solid pentru a scoate un portret cu Tito, comandant al partizanilor comunisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, devenit ulterior presedinte al Iugoslaviei, pana la moartea sa, in 1980.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Borka Srdic si-a privit pentru o scurta vreme "idolul", dupa care a imbratisat fotografia. "Il ador. Unul dintre fratii mei si-a dat viata pentru Tito in timpul unei batalii de la Drvar, in Bosnia", isi aminteste ea suspinand.
Cetnicii, miscare regalista iugoslava, infiintata in 1941, s-au luptat intr-o prima faza cu nazistii, inainte de a se alia cu acestia impotriva partizanilor lui Tito. "Daca s-ar putea intoarce pentru a face ordine, pentru a-i alunga pe toti acesti hoti care au preluat puterea si pentru a lua fraiele...", regreta Sridic.
Impreuna cu sotul sau Jovo, un fost ofiter al armatei iugoslave, ea va depune un buchet de flori la baza unui bust al lui Tito, aflat in curtea unei foste cazarmi.
Zeci de persoane s-au adunat in acest loc aducand flori si portrete cu Tito, unii imbracati cu tricouri imprimate cu figura fostului conducator. Mai multi tineri au venit purtand steagul fostei Iugoslavii. "Tito a stiut sa ne conduca tara timp de 50 de ani. Cu el in viata nu ar fi existat razboaie", declara Hasib Delic, in varsta de 69 de ani, purtand pe cap o boneta verde cu o stea rosie, simbolul Iugoslaviei comuniste (1945-1991).
"Dupa moartea sa, nationalistii si fascistiiau ajuns la putere si ne-au condus timp de 20 de ani", striga barbatul, presedinte al unei organizatii bosniace care porta numele lui Tito.
Chiar si in Croatia vecina, mii de nostalgici si-au dat intalnire pentru a-si aminti de maresalul Tito.
O alta generatie, nascuta dupa moartea presedintelui iugoslav (1892-1980), se reuneste in fiecare an la 25 mai, intr-o cafenea din Sarajevo, numita Tito, pentru a-i sarbatori aniversarea. Tinerii poarta bonete albastre si cravata rosie la gat, cod vestimentar obligatoriu pentru scolarii din perioada comunista.
"Din pacate, nu am avut sansa sa traiesc in vremea lui Tito. Parintii mei mi-au transmis dragostea pentru el. Cred ca era un om bun, care si-a iubit tara si poporul", apreciaza Senka, in varsta de 26 de ani.
"A fost un mare om politic sau un dictator, asa cum spun multi astazi? Prea putin conteaza", a marturisit Darko Soldat.
"Ceea ce conteaza este ca a stiut sa organizeze statul, sa creeze locuri de munca si sa ofere sentimentul de securitate cetaţenilor. Este vorba despre toate acele lucruri pe care astazi nu le mai avem", a declarat acest jurist in varsta de 24 de ani.
Puterea comunista interzisese, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, familiei regale iugoslav, sa se intoarca in tara si i-a confiscat bunurile. Funeraliile regelui Petru al II-lea, organizate cu onoruri de stat si in prezenta a sute de simpatizanti ai monarhiei si reprezentanti ai familiilor regale din lumea intreaga, s-au desfasurat duminica, in apropiere de Belgrad si reprezinta un simbol al "reconcilierii nationale", potrivit autoritatilor sarbe..
Petru al II-lea a parasit in 1941 tara, in contextul invaziei armatei germane. El a murit in 1970 in exil in Statele Unite, la varsta de 47 de ani. Trupul sau a fost repatriat la cererea nepotilor din partea fiului sau Aleksandar.
Sursa: Mediafax
Etichete: serbia, belgrad, rege, comunism, funeralii, iugoslavia,
Dată publicare:
27-05-2013 09:32