Romania sta offline. Cum am ajuns pe ultimul loc in Europa la e-guvernare

Dan Nica cu Google Glass

La ce va ganditi prima data cand e vorba de relatia ceteanului roman cu statul: la cozi la ghisee sau la fisiere urcate in cateva secunde intr-o aplicatie online? Oficialii spun ca la a doua varianta. Statisticile, insa, ii contrazic.

Pe 9 ianuarie Fiscul le da contribuabililor primul termen limita din 2014: e ultima zi in care se poate depune declaratia 092. Si cum declaratia se poate depune doar la ghiseu, ANAF s-a miluit de contribuabili si a deschis ghiseele pe 6 ianuarie, ca sa aiba oamenii unde sa-si lase scaunelul la coada.

De ce trebuie neaparat ca acest formular sa fie depus la ghiseu, dat fiind ca e o simpla declaratie pentru declararea si plata TVA? Din acelasi motiv obscur pentru care majoritatea relatiilor cetateanului roman cu statul trebuie sa aiba loc prin intermediul unui functionar plictisit si al unui maldar de hartii si nu al calculatorului si Internetului.

Autoritatilor le plac documentele dactilografiate
Institutiile publice de la noi par sa se teama de Internet si de tehnologie iar ideea ca un contribuabil ar putea depune acte sau plati taxe online pare sa le inspaimante. Pana si formularele scoase la imprimanta le sperie, dovada faptul ca in continuare unele institutii oficiale – de pilda, Politia Rutiera – folosesc termenul “dactilografiere” . Iar pe formularele ANAF se specifica ca “se poate utiliza echipament informatic pentru editare” – adica ai voie sa tiparesti formularul la imprimanta, oricat de futurista si neortodoxa ar parea o asemenea metoda.

Citește și
terminal PayPoint
Robu vrea o platforma paypoint. Timisorenii isi vor putea plati darile fara sa mai stea la ghiseu
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Chiar si oficialii recunosc ca exista o ezitare in folosirea  Internetului: de exemplu, in 2012 Ministerul pentru Societatea Informationala a demarat un proiect de HG prin care propunea “amendarea legislatiei in vigoare prin care nu era incurajata plata cu cardul a taxelor si impozitelor. Acest proiect a fost in cele din urma aprobat de catre Guvernul Romaniei dupa ce a fost multa vreme blocat de unele avize ale institutiilor avizatoare”, spune un oficial din Minister.

Primarii de comune vor pe online
Daca insitutiile centrale sunt reticente, asa cum recunosc si cei de la Ministerul pentru Societatea Informationala, primarii, in schimb, par mai decshisi la nou. Comuna Frecatei e una dintre cele 6 localitati din mediul rural inscrise in Sistemul National Electronic de plata Online, ghiseul.ro. Primarul Ionel Balan spune ca achitarea online a taxelor ii rezolva o problema foarte practica: “Suntem cea mai mare comuna din tara ca suprafata si suntem intr-o zona mai izolata. Sunt persoane care ajung mai greu la ghiseu. Multi fermieri prefera sa plateasca taxele de la domiciliu”.

Malu cu Flori, judetul Dambovita, e una dintre comunele cu datorii mari la stat, deci un inscrierea in sistemul online de plati ar putea fi de ajutor. O recunoaste si primarul Toma Precopie, care crede ca oamenii si-ar plati taxele si pe Internet daca ar inscrie Malu cu Flori in ghiseul.ro. “Din pacate, n-am mai apucat. Am avut in 2013 un an greu, cu arierate. Nu ne-a mai ars de nimic.
 

Institutiile publice stau mai mult pe “invisible”
Si totusi, in 2012, lucrurile incepusera sa stea mai bine. Procentul utilizatorilor de servicii publice online crescuse “exploziv”, conform autoritatilor, pana la 31%. Eram peste Italia, Cehia sau Croatia si ne apropiam de obiectivul de 50% stabilit de Uniunea Europeana. “Vom face uitata birocratia in Romania. Nu mai multiplici la xerox nimic, nu mai umbli cu actele in original, s-a terminat cu toata hartogaria", promitea ministrul Dan Nica, asigurandu-i pe romani ca in 2014 vor avea pe Internet actele de stare civila si registrul agricol.

Dar toate acesteau au fost date peste cap de statisticile europene aparute acum cateva zile, care spun ca Romania nu sta de fapt deloc bine la capitolul guvernare electronica. Potrivit acestor date, in 2013 doar 5% dintre romani au interactionat cu autoritatile statului prin intermediul Internetului, de 6 ori mai putini ca anul precedent. Doar 4% au luat informatii de pe site-uri oficiale si doar 2% au depus formulare online. Adica aproape de 10 ori mai putin decat media europeana si mult mai putin decat in 2012.

Comparativ, in Danemarca 66% dintre cetateni au comunicat online cu institutiile publice in anul care a trecut, in Olanda 57% si in Suedia 46%. Chiar si vecinii bulgari stau mult mai bine decat noi: aproape un sfert din cetateni au interactionat pe net cu autoritatile statului si 8% au depus acte online.

Iar putinii romani care au folosit e-guvernarea in 2013 au mai avut si probleme. 55% dintre spun ca au gasit pe site-urile institutiilor publice date insuficiente, neclare sau depasite; 24% s-au confruntat cu probleme tehnice ale site-urilor. Dar, pentru ca romanii se multumesc si cu putin, doar un sfert dintre cei care au folosit astfel de servicii online spun ca sunt mai degraba nemultumiti de ele.

De la Romania Digitala la Agenda Digitala
Daca ne uitam mai in urma in timp, situatia ar putea fi explicata prin schimbarile dese de strategie. Programul de informatizare a serviciilor publice romanesti a inceput efectiv in 2010 iar portatul e-romania trebuia lansat in acelasi an. De lansat, a fost lansat abia pe 23 decembrie 2013, in faza de testare. Intre timp, s-a schimbat si Guvernul, si strategia. In 2010 aceasta se numea “Romania Digitala”, si presupunea o multime de portaluri, toate cu e in fata, printre care e-Culte, pentru biserici, si e-Participare, care se ocupa de “cultivarea mentalitatii cetatenilor in sensul constientizarii importantei lor in luarea deciziilor in problemele care ii privesc”. In 2013 avem Strategia Nationala pentru Agenda Digitala, care, fiind aliniata la obiectivele stabilite de UE in acest domeniu, e mult mai realista. Sistemul National Electronic de Plata a fost si el introdus inca din 2006, dupa care a fost complet schimbat din 2010. Singurul lucru care a mai ramas din vechiul sistem e adresa: ghiseul.ro.

Asa ca practic avem e-guvernare din 2010. Procentul de utilizatori, insignifiant pana acum cinci ani, a crescut incet-incet, odata cu imbunatatirea si diversificarea serviciilor, pana in 2013, cand a scazut aproape la jumatate fata de 2012. Care e explicatia? Sa le fi pierit romanilor curiozitatea in materie de guvernare online?

ghiseul

Prima explicatie care ne vine in cap e ca romanii nu folosesc serviciile publice informatizate fiindca nu au net sau nu stiu sa-l foloseasca. Doar ca nu e asa: dintre cei care au intrat pe net macar o data in ultimul an, doar 9% au interactionat pe net cu o institutie a statului, in vreme ce in restul UE, proportia e de peste 30%. Autoritatile dau vina pe faptul ca oamenii nu au incredere in ele. Strategia Nationale pentru Agenda Digitala invoca “obisnuinta consumatorului roman si perceptia sa conform careia este mai in siguranta daca se duce personal sa depuna documentul respectiv la ghiseu”.

Un alt motiv ar putea fi teama de fraude informatice. Acum cativa ani, la prima lansare a site-ului ghiseul.ro, un bloggercare l-au folosit a descoperit ca acesta are vulnerabilitati grave:

Ne bat si bulgarii
Ca sa nu ne comparam cu tarile europene de top in materie de informatizare, Olanda si statele scandinave, sa vedem cum stau vecinii bulgari in materie de e-guvernare. Procentul de gospodarii cu acces la net e mai mic la sud de Dunare iar cel de persoane care nu au folosit niciodata Internetul, aproape egal. In schimb, relatia cu autoritatile publice prin intermediul online-ului este mai buna, desi politicile in domeniu au fost la fel de confuze ca la noi. Portalul oficial http://www.egov.bg este neprietenos, dar ofera acces la majoritatea institutiilor publice, inclusiv posibilitatea de a te inscrie la facultate – astfel ca Bulgaria are pe locul 2 in Europa la studenti inscrisi online. 23% dintre bulgari au folosit netul pentru a interactiona cu institutiile statului, un procent mai mare decat cel al italienilor, de exemplu.

Explicatia oficiala: cetatenii nu sunt alfabetizati digital
Am solicitat si o justificare oficiala pentru decalajul dintre cifrele inregistrate pentru anul 2012 si cele pentru 2013. Ministerul Societatii Informationale nu are inca o explicatie clara, dat fiind ca totusi e un pic absurd ca in 2012 aproape o treime dintre romani sa fi intrat pe site-urile institutiilor publice iar in 2013, doar 5%, un procent mai mic chiar si decat in 2009. Institutul National de Statistica, de unde provin aceste date, sustine ca in 2012 romanii au intrat mai mult pe site-urile autoritatilor publice datorita "noutatii infiintari acestor servicii online". Pentru 2013, INS recunoaste ca motivele romanilor de a nu mai intra pe site-urile insitutiilor "nu pot fi evaluate".

Potrivit raspunsului dat de responsabilii cu comunicarea din Ministerul Societatii Informationale,"e vorba de un singur indicator". Doar ca acesta e indicatorul cel mai important: doar 1 din 20 de romani a intrat in 2013 macar o data pe site-urile institutiilor de stat. Cei din Minister mai spun ca "analiza obiectiva si realista a acestui domeniu se face prin prisma diversitatii, ariei, specificitatii serviciilor online in contextul nevoilor si al caracteristicilor pietei nationale. Concret, aceasta este reliefat de Comisia Euorpeana in scoreboardul sau privind Agenda Digitala". Din pacate, scoreboardul nu a fost inca adus la zi cu datele pentru 2013.

Ministerul mai da vina si pe cetateni, carora oficialii le cam bat obrazul pentru ca nu sunt destul de priceputi la online . Conform raspunsului oficial, "Decalajul digital in Romania este inca mare. Avem pe de o parte utilizatori de internet experimentati, care folosesc internetul zilnic pentru a se informa sau care acceseaza retelele de socializare. Avem totodata si situatia in care aproximativ jumatate de romani nu a folosit niciodata internetul. Eforturile de lansare a unor servicii de e-guvernare e nevoie sa fie dublate constant de programe de alfabetizare digitala pentru toate categoriile de romani. Cunostiintele minime de utilizare a computerului si internetului sunt obligatorii pentru gasirea unui job si nu numai."

In concluzie, poate ca e mai bine sa speram ca statisticile europene pentru 2013 sunt gresite. Fiindca altfel e clar ca fie noi, fie oficialii, nu ne descurcam deloc cu calculatorul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ghiseul.ro - portalul in slujba celor care stau la coada. Cate primarii incaseaza taxele online
Ghiseul.ro - portalul in slujba celor care stau la coada. Cate primarii incaseaza taxele online

Inceputul anului 2014 i-a strans pe romani in fata ghiseelor de taxe si impozite la fel ca in fiecare an. Pana acum, informatizarea sistemului de plata a impozitelor a stimulat doar varicele si consumul de calmante.

Robu vrea o platforma paypoint. Timisorenii isi vor putea plati darile fara sa mai stea la ghiseu
Robu vrea o platforma paypoint. Timisorenii isi vor putea plati darile fara sa mai stea la ghiseu

Edilul orasului a purtat mai multe discutii cu o firma privata care doreste sa amplaseze puncte de plata, fie online, fie cu bani cash, de tip paypoint.

Mii de romani au stat la coada sa-si achite taxele locale. Noile reguli din sistem i-au derutat
Mii de romani au stat la coada sa-si achite taxele locale. Noile reguli din sistem i-au derutat

Haos la directiile de taxe si impozite din toata tara. Mii de oameni au venit sa-si plateasca darile la primarie, insa au aflat ca nu pot face asta pana cand numele lor nu este introdus intr-o noua baza de date.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.