Mii de romani au stat la coada sa-si achite taxele locale. Noile reguli din sistem i-au derutat

29-03-2012 19:15

Haos la directiile de taxe si impozite din toata tara. Mii de oameni au venit sa-si plateasca darile la primarie, insa au aflat ca nu pot face asta pana cand numele lor nu este introdus intr-o noua baza de date.

Potrivit legii, in cazul locuintelor cu mai multi proprietari, impozitul trebuie impartit egal si toti trebuie sa fie trecuti in baza de date.

O initiativa buna, insa foarte putini au aflat de ea pana acum. Asa se face ca in fata ghiseelor s-au format cozi uriase.

De dimineata, in fata Directiei de taxe si impozite a sectorului 3 coada ajungea in strada. Sute de contribuabili s-au grabit sa plateasca pana la 31 martie, ca sa obtina reducerea de 10%, dar au aflat ca nu este chiar atat de simplu. Toti proprietarii trebuie sa figureze in evidente cu datele personale.

Explicatia este urmatoarea: in cazul in care un teren, o casa sau o masina are mai multi proprietari, fie ca sunt sot si sotie, acestia trebuie sa se prezinte la directia de taxe, pentru a separe notele de plata.

Astfel ca fiecare va fi gasit in baza de date dupa CNP si isi va plati darile in functie de cota pe care o detine in proprietate. In plus, va primi si cate un cont pentru plata on line.

Un lucru bun, spun oamenii, insa total lipsit de organizare. Nimeni nu i-a anuntat de schimbare. Mai mult, nu stiau ca nu isi mai pot plati datoriile la posta ori la CEC.

In alt sector, sunt alte probleme. Oamenii vor sa-si achita darile numai la ghiseu.

Cu toate ca in multe sectoare exista alternative de plata, marea majoritate a contribuabililor prefera cozile. In sectorul 6 de pilda, doar 4.000 de oameni si-au platit darile prin infochioscuri sau on line. Asta inseamna putin peste 1%.

In aceasta saptamana, directiile de taxe si impozite si-au prelungit programul.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO