Ghiseul.ro - portalul in slujba celor care stau la coada. Cate primarii incaseaza taxele online

×
Codul embed a fost copiat

Inceputul anului 2014 i-a strans pe romani in fata ghiseelor de taxe si impozite la fel ca in fiecare an. Pana acum, informatizarea sistemului de plata a impozitelor a stimulat doar varicele si consumul de calmante.

Lumea-i multa, coada-i mare, semne proaste anul are
In urma cu trei ani, Presedintele Basescu il soma pe ministrul Comunicatiilor de atunci, Valerian Vreme, sa rezolve problema platii electronice, amenintandu-l in gluma ca ii ia cardul de salariu: "Martie [anul 2012 - n.r.] am inteles ca este termenul?  Daca nu, o sa iti iau tie cartea de credit, de tot!"

Evident, ha-ha-ha.

Intre timp s-au facut pasi importanti catre implementarea sistem electronic de plata a impozitelor, insa in fata sectiilor financiare cozile sunt la fel de lungi ca in anii trecuti. Toate planurile de informatizare a Romaniei par sa fie la fel de eficiente precum caratul apei cu ciurul.

Pentru unii romani, statul la coada este mereu prima optiune
Situatia este cat se poate de previzibila si nu ar trebui sa mire pe nimeni. Realist vorbind, nu te poti astepta ca un pensionar de 60-70 de ani sa isi cumpere calculator si sa invete sa il foloseasca doar ca sa isi plateasca impozitul o data pe an. Asadar, avem deja un numar de oameni care pur si simplu prefera sa mearga la un ghiseu si sa astepte cateva ore sa-si plateasca taxele in fata unui casier doar ca sa plece acasa cu o chitanta in mana. Insa uitandu-te la oamenii de la rand nu vezi doar pensionari si oameni care prefera sa fie acolo. Ei de ce vin?

Citește și
Cu "vocatia" cozilor in sange, locuitorii din Cluj-Napoca s-au inghesuit sa-si plateasca taxele
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

O alternativa ar fi sistemul de infochioscuri. Doar ca nu e o alternativa.
In acest moment sunt doar 18 infochioscuri functionale in toata tara, dintre care 14 in Bucuresti si patru in Ploiesti. Potrivit Gandul.info, Primaria Capitalei a platit deja circa 1,72 milioane lei dintr-un total de aprox. 6,3 milioane lei, suma finala la care se ridica amplasarea celor 100 de infochioscuri.

Primarul Sorin Oprescu nu a stat cu mainile-n san, ci dimpotriva. Luandu-si in serios functia administrativa pe care o are, Oprescu a pus imediat mana pe telefon si, nici mai mult nici mai putin, le-a batut obrazul celor care au incasat banii si nu si-au facut treaba. Bravo, domnule primar! Asa se face! Oamenii aia nu mai dorm acum de rusine.

Concluzia primarului Sorin Oprescu este insa ceva mai ampla de atat. Esecul infochioscurilor inseamna pentru dumnealui inca un lucru: e nevoie de un studiu mai amplu. Pentru a pune la punct un sistem informatic de plata a impozitelor, intai trebuie cercetata bine problema. Si cunoscandu-i tenacitatea primarului Capitalei, putem sa fim siguri ca nu va ramane niciun aspect necercetat, nimic nu va neglijat si toate aspectele vor fi reliefate cu maximum de claritate si concizie. Dar, pana atunci, mai stam putin la coada.

Plata online a impozitelor, un bun prilej sa mai stam putin la coada
Pe site-ul care a declarat razboi statului la rand sunt inscrise doar vreo 90 de primarii si doar sapte directii financiare din intreaga tara. Norocosii care isi pot plati impozitele aici sunt bucurestenii din sectoarele 1, 3, 4 si 6, plus locuitorii din orasele Targu Jiu, Giurgiu si Ploiesti. Atat. Asadar, ghiseul.ro sta la dispozitia a circa doua milioane de romani, din 20 de milioane. Pentru 90% din populatia tarii ramane valabil doar vechiul “portal” www.stai-la-rand-in-frig.ro

Functionarea platii online se face pe baza de utilizator si parola, date pe care primaria trebuie sa le transmita cetateanului prin posta sau sa i le elibereze la cerere. Se poate si fara utilizator si parola, dar contribuabilul trebuie sa stie exact ce plateste si care este suma exacta, date pe care le obtine, evident, tot de la sectia financiara. Daca nu stie exact sumele si denumirile taxelor, situatia se complica rau. Pe site-ul Sectorului 6 al Capitalei sunt enumerate nu mai putin de 62 de tipuri de taxe, absolut derutant pentru un om care nu a mai platit impozite online. Oricum, merita sa ai incredere in sistemul de plata electronic, mai ales ca pe data de 6 ianuarie 2014 site-ul ghiseul.ro inca afisa informatii despre programul de Craciun din 2013!

ghiseu

Reducerea de 10%, un motiv suficient pentru unii ca sa stea in picioare
Bine, dar pana pe 31 martie mai sunt cam trei luni, iar reducerea nu e doar pentru cei care platesc la ghiseu. Si atunci, de ce ne inghesuim de acum?

Poate numarul mare de contribuabili care stau la coada mai are si o alta explicatie. Legea ii obliga acum pe toti co-proprietarii unui bun sa vina personal la Directia de Taxe si Impozite pentru a-si plati taxele. Iar daca sunt 10 proprietari ai unui teren sau ai unui apartament, toti 10 trebuie sa vina cu buletinul in mana la ghiseu pentru a-si plati partea si pentru a fi introdusi in baza de date electronica “luati in evidenta”.
Dar sa privim si partea buna a lucrurilor: plata impozitelor e un bun prilej pentru familiile numeroase sa se reintalneasca, macar o data pe an. La o coada.

Atunci, de ce mai stam la coada ca sa ne platim impozitele?
In primul rand, nu prea avem incotro, iar daca avem totusi o posibilitate la indemana, nu am aflat inca de ea. Mai mult, sistemele electronice de plata a impozitelor ne-au dezamagit unul dupa altul, iar si nu ne inspira incredere. Atunci cand e vorba de platit bani catre Stat, romanii sunt foarte circumspecti si isi iau toate masurile de precautie. Nu vor sa ajunga cumva sa plateasca de doua ori o taxa din cauza vreunei defectiuni a sistemului electronic. Multi romani prefera sa stea la coada pentru ca nu au de ales, dar adevarul e ca sunt destui cei care stau la coada pentru simplul fapt ca s-au obisnuit asa.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
PSD nu renunta la ideea taxei de solidaritate si vrea sa convinga PNL sa o aplice in 2015
PSD nu renunta la ideea taxei de solidaritate si vrea sa convinga PNL sa o aplice in 2015

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat ca nu a renuntat la ideea introducerii unei taxe de solidaritate si ca va incerca in continuare sa isi convinga partenerii de guvernare asupra necesitatii acestei masuri.

Cu
Cu "vocatia" cozilor in sange, locuitorii din Cluj-Napoca s-au inghesuit sa-si plateasca taxele

Oamenii s-au inghesuit astazi si la ghiseele unde isi pot plati taxele si impozitele locale, nu numai la apa sfintita. Asta desi au la dispozitie aproape trei luni ca sa-si achite darile catre stat.

Primarii au liber la marit taxe in 2014. Topul oraselor in care impozitele locale cresc cel mai mult
Primarii au liber la marit taxe in 2014. Topul oraselor in care impozitele locale cresc cel mai mult

In 2014, Guvernul le-a dat liber primarilor sa majoreze taxele locale cat de mult au nevoie – sau, mai bine zis, cat vor ei. Majoritatea nu s-au grabit sa profite, dar sunt si exceptii. Iata orasele in care din 2014 plati taxe locale mai mari.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.