NATO si Rusia fac primii pasi spre impacare. Pretul pe care il vor plati americanii pentru ca Putin sa-i ajute impotriva ISIS

Putin cover

Noul „razboi rece” ar putea sa se incheie in curand, judecand dupa semnalele transmise de la varful Aliantei Nord-Atlantice.

SUA si Rusia au inceput sa se apropie diplomatic, unite de lupta impotriva Statului Islamic. Situatia ar putea detensiona „noul razboi rece” anuntat de premierul rus, dar ar putea lasa fara protectie state ca Romania, Polonia sau tarile baltice, a caror politica a fost constat ostila Kremlinului.

► Reuniune NATO-Rusia
► Turcia vrea sa coopereze cu rusii impotriva ISIS
► Posibil acord intre marile puteri in Siria


Reuniune NATO-Rusia

Citește și
NATO
Comandamentul NATO de la Bucuresti a devenit functional. Primul scenariu de criza pe care l-au desfasurat militarii
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

NATO si Federatia Rusa ar urma sa organizeze, "la putin timp dupa" summitul Aliantei care va avea loc vineri si sambata la Varsovia, o noua reuniune menita sa imbunatateasca dialogul lor si sa evite incidentele militare, a anuntat luni secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg, informeaza AFP.

"Consiliul NATO-Rusia poate juca un rol important in calitate de forum de dialog si pentru a spori previzibilitatea" in domeniul militar, a subliniat Stoltenberg in fata presei la Bruxelles. "Acesta este motivul pentru care noi lucram cu Rusia in vederea organizarii unei noi reuniuni la putin timp dupa summit", a adaugat Stoltenberg.

Intrebat in legatura cu subiectele care se vor afla pe ordinea de zi a unei asemenea reuniuni, el a declarat ca acestea nu au fost inca fixate, dar a dat asigurari ca vor fi abordate probleme de "transparenta" pentru a evita incidentele militare, precum si in materie de exercitii militare. In timpul viitorului summit care va avea loc in 8-9 iulie la Varsovia, sefii de stat si de guverne ai tarilor din NATO urmeaza sa parafeze consolidarea flancului estic al Aliantei. Aceasta intarire, demarata de NATO incepand din 2014 in fata unei Rusii considerate "mai agresive", este una fara precedent de la sfarsitul "razboiului rece".


Turcia vrea sa coopereze cu rusii impotriva ISIS

Si tot luni, ministrul de externe turc, Mevlüt Çavusoglu, a propus Rusiei sa coopereze in lupta impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, relateaza luni agentia de presa RIA Novosti in pagina sa electronica. "Vom coopera cu toti cei care se opun Statului Islamic. Inca de la bun inceput ducem aceasta lupta si am deschis baza de la Incirlik pentru cei care doresc sa ia parte in mod activ la ea. De ce nu am putea coopera in acelasi mod cu Rusia? Statul Islamic este inamicul nostru al tuturor si trebuie sa luptam cu el", a declarat Çavusoglu intr-un interviu pentru postul de televiziune TRT, citat de agentia rusa de presa Ria Nocosti.

In acelasi interviu el a subliniat importanta punerii in aplicare a unui mecanism pentru prevenirea oricaror incidente nedorite cu Rusia si a indicat ca a discutat aceasta tema vinerea trecuta, la Soci, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Deoarece declaratiile lui Cavusoglu au fost interpretate de presa rusa drept o oferta a Ankarei facuta Moscovei de a folosi baza aeriana de la Incirlik, seful diplomatiei turce a revenit cu precizari si a spus ca nu a sugerat ca Turcia va pune dispozitia Rusiei aceasta baza. Intrebat de ziaristi daca a spus ca avioane ruse vor putea folosi baza de la Incirlik, Cavusoglu a declarat: 'Nu am facut un astfel de comentariu. Am spus ca am putea coopera cu oricine in lupta impotriva ISIS. Am spus ca am putea coopera cu Rusia in perioada urmatoare pentru a lupta impotriva Daesh. Nu am facut niciun fel de comentariu referitor la sosirea avioanelor ruse la baza aeriana de la Incirlik'.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de TASS, ca 'nu exista deocamdata negocieri oficiale cu Turcia pentru accesul Rusiei la baza de la Incirlik, iar Moscova analizeaza din punct de vedere politic si militar informatiile primite prin intermediul mass-media'. "Noi am aflat din presa de aceasta declaratie. Desigur, aceasta este o declaratie importanta, urmeaza sa fie analizata in mod corespunzator, atat din punct de vedere politic, cat si militar", a spus Peskov, intr-o interventie facuta inainte ca ministrul Çavusoglu sa revina cu precizari.

'Stationarea de avioane rusesti la baza din Incirlik este putin probabila pentru ca adevaratii ei "stapani" nu sunt turcii, ci americanii. In plus, Rusia utilizeaza baza Hmeimim din Siria in operatiunile sale impotriva Statului Islamic', a declarat generalul in rezerva Evgheni Bujinski, fost sef al Directiei tratate internationale din Ministerul Apararii rus. "O propunere foarte exotica, deoarece Incirlik este o baza americana, desi este pe teritoriul turc. Este o idee putin realizabila", a afirmat acesta.

Relatiile dintre Moscova si Ankara s-au ameliorat dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan, in mesajul sau catre Vladimir Putin, la 27 iunie, a exprimat regrete pentru doborarea unui avion rus de tip Su-24 de catre aviatia turca, in noiembrie 2015, si condoleante pentru decesul pilotului. Dupa o convorbire telefonica cu Erdogan, liderul rus a semnat un decret privind ridicarea masurilor speciale care fusesera impuse Turciei dupa doborarea bombardierului Su-24.

Posibil acord intre marile puteri in Siria

Analistii Stratfor vorbesc si despre un posibil acord intre Casa Alba si Kremlin pe tema Siriei. Acesta ar fi fost incheiat pe 27 iunie, dupa ce americanii ar fi jucat un rol cheie in normalizarea relatiilor intre Turcia si Rusia.

Acordul, spun sursele de la Washington, presupune schimbul de informatii intre cele doua mari puteri si cooperarea impotriva frontului al-Nusra, dar si renuntarea din partea rusilor la bombardamente asupra rebelilor moderati din Siria. Pe de alta parte, SUA va renunta sa ceara ca o conditie indispensabila indepartarea lui Bashar al-Assad

Analistii Stratfor averizeaza ca o astfel de mutare diplomatica, chair daca va reduce tensiunile dintre SUA si Rusia, va produce iritare printre aliatii din Golf ai americanilor, in primul rand Arabia Saudita si Qatar-ul - un pret pe care americanii ar fi dipusi sa-l plateasca daca in schimb vor beneficia de colaborarea Rusiei in lupta impotriva ISIS.

De asemenea Turcia ar castigaa de pe urma acordului, si nu doar castigand un nou aliat impotriva Statului Islamic (acordul ar fi fost semnat inaintea atentatului de pe aeroportul Ataturk din Istanbul). Ankara se va putea concentra pe limitarea activitatii kurzilor, care si-au creat practic un stat la granitele sale.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"NATO s-ar razboi cu Rusia pana la ultimul soldat". Avertismentul lui Putin la intentia Finlandei de a se alatura Aliantei

Moscova isi va repozitiona trupele daca Finlanda adera la NATO, a amenintat vineri presedintele rus Vladimir Putin, relateaza The Associated Press.

Comandamentul NATO de la Bucuresti a devenit functional. Primul scenariu de criza pe care l-au desfasurat militarii
Comandamentul NATO de la Bucuresti a devenit functional. Primul scenariu de criza pe care l-au desfasurat militarii

Dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, Romania demonstreaza din nou aliantei NATO ca este un partener de nadejde. Comandamentul multinational de divizie din Bucuresti a devenit operational.

Noi masuri de securitate in estul Europei, de teama unui atac al Rusiei. Trupele NATO ar putea fi stationate permanent
Noi masuri de securitate in estul Europei, de teama unui atac al Rusiei. Trupele NATO ar putea fi stationate permanent

NATO ar trebui sa aiba trupe stationate permanent in estul Europei pentru a asigura protectie impotriva unor eventuale actiuni agresive ale Rusiei.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.