Rusia a anuntat ca razboiul rece a reinceput. Mesajele dure ale sefului NATO si premierului de la Kremlin

13-02-2016 14:21

tancuri rusesti pe zapada

Trimis cu un mesaj de pace la Conferinta de Securitate de la Munchen, la care participa si Klaus Iohannis, seful Guvernului rus a anuntat declansarea unui nou razboi rece.

"Putem spune lucrurile mai clar: am alunecat intr-un nou razboi rece", a declarat Dmitri Medvedev in timpul Conferintei de Securitate de la Munchen. "Ceea ce a ramas este o politica ostila si inchisa, in opinia noastra, a NATO fata de Rusia", a subliniat premierul rus, despre care initial presa de la Moscova sustinea ca ar fi fost trimis de Putin sa ceara ridicarea sanctiunilor occidentale. Se pare insa ca agenda lui Medvedev s-a schimbat, ca urmare a pozitiei dure adoptata de Jens Stoltenberg (citeste mai jos ce a declarat seful NATO).

Aproape zilnic suntem acuzati ca lansam amenintari oribile la adresa NATO, Europei, Statelor Unite sau altor tari”, a spus Medevedv. "Politicienii europeni au crezut ca prin crearea unei asa-zice centuri de prieteni la frontierele UE se creeaza o garantie de securitate. Care este rezultatul? Nu exista o centura de prieteni, ci o centura de excludere", a mai declarat premierul rus, referindu-se la extinderea UE in fostele tari comuniste.

Potrivit premierului rus, "a crea incredere este dificil, dar trebuie inceput". "Pozitiile noastre difera, insa nu difera in asa masura ca in urma cu 40 de ani, cand in Europa exista un Zid", a conchis premierul Federatiei Ruse.

Si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto sus), a venit la Conferinta de la Munchen cu un mesaj dur pentru Rusia, desi teoretic reuniunea ar fi trebuit sa aduca pacea in Ucraina si Siria. Stoltenberg a anuntat intarirea fortelor Aliantei pe flancul estic, in replica la politica Kremlinului.

Raspundem unui model de comportament pe care l-am vazut la rusi in ultimii ani. O Rusie care se afirma tot mai mult, care investeste masiv in aparare, care face exercitii neanuntate si care si-a folosit forta militara pentru a schimba frontierele in Europa. Ce face NATO este sa raspunda la asta”, a declarat vineri Stoltenberg.

Si tot la aceeasi conferinta, Medvedev a primit o replica dura si de la presedintele Ucrainei, Petro Porosenko (foto sus), care i-a transmis un mesaj pentru Vladimir Putin. "Domnule Putin, nu e un razboi civil in Ucraina, e agresiunea dumneavoastra. Nu e un razboi civil in Crimeea, sunt soldatii vostri care imi ocupa tara. Nu e un razboi civil in Siria, sunt avioanele voastre care bombardeaza populatia civila", a spus Porosenko. Liderul ucrainean s-a intalnit sambata seara si cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
 

Sursa: AFP


VIDEO PROTVPLUS.RO