"NATO s-ar razboi cu Rusia pana la ultimul soldat". Avertismentul lui Putin la intentia Finlandei de a se alatura Aliantei

02-07-2016 13:01


Vladimir Putin la congresul partidului

Moscova isi va repozitiona trupele daca Finlanda adera la NATO, a amenintat vineri presedintele rus Vladimir Putin, relateaza The Associated Press.

Putin a facut aceasta amenintare intr-o conferinta de presa, la finalul intalnirii cu presedintele finlandez Sauli Niinisto la resedinta de vara a sefului statului finlandez din Naantali, potrivit news.ro.

"NATO ar folosi cu bucurie pana si ultimul soldat finlandez pentru a lupta impotriva Rusiei. Nu ne dorim asta, dar nu este decizia noastra, ci a voastra." a declarat Putin.

Aceasta este prima vizita pe care Putin o efectueaza intr-o tara din Uniunea Europeana dupa Brexit.

Interesul fata de o eventuala aderare la NATO este in crestere atat in Finlanda, cat si in Suedia vecina, dupa ce Rusia a anexat Peninusla ucraineana Crimeea si in urma unor acuzatii potrivit carora Moscova ii sustine militar - cu armament si oameni - pe separatistii rusi in estul Ucrainei, ceea ce rusii dezmint.

Ministrii finlandez si suedez de Externe au participat, in mai, la o reuniune a omologilor lor din NATO, un indiciu cu privire la o consolidare a relatiilor.

"Daca Finlanda intra in NATO, asta inseamna ca militarii finlandezi nu vor mai fi independenti, suverani, in adevaratul sens al cuvantului. Ei vor devei parte a infrastructurii militare a NATO, care se va trezi instantaneu la frontierele Rusiei", a declarat liderul de Kremlin.

Cea mai mare parte a trupelor ruse se afla departe de frontiere in prezent, a dat asigurari Putin.

Insa, in eventualitatea in care Finlanda adera la NATO, "credeti ca vom mai actiona la fel?", a adaugat el.

Putin efectueaza aceasta vizita in UE in ziua in care Bruxellesul a prelungit sanctiunile impuse Moscovei in criza din Ucraina.

Aceste sanctiuni, alaturi de embargoul agroalimentar rus, au afectat puternic economia finlandeza.

Liderul de la Kremlin a sugerat ca exista o cale de ocolire a problemelor cu care se confrunta Finlanda.

"Apelati la Londra, (britanicii) va vor arata" cum, a spus el, referindu-se la iesirea Regatului Unit din UE.

Niinisto a declarat, la randul sau, ca Rusia poate scapa de sanctiuni implementand ferm prevederile acordurilor de la Minsk, menite sa puna capat razboiului din estul Ucrainei.

Presedintele finlandez a mai anuntat ca i-a propus lui Putin, in timpul intalnirii, ca toate avioanele militare care zboara in regiunea Marii Balticii sa-si tina transponderele pornite, ca o masura de consolidare a increderii, si ca Putin a fost de acord cu aceasta propunere.

Propunerea finlandeza reflecta o ingrijorare tot mai mare, in urma unei serii de incidente in care avioane ruse s-au apropiat de nave si aeronave americane in regiunea Marii Baltice.

In ultimele luni, Rusia a interceptat mai multe avioane americane in apropierea granitelor ei din zona Marii Baltice si sustine ca respectivele avioane aveau transponderele inchise.
 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO