Noi masuri de securitate in estul Europei, de teama unui atac al Rusiei. Trupele NATO ar putea fi stationate permanent

Armata NATO

NATO ar trebui sa aiba trupe stationate permanent in estul Europei pentru a asigura protectie impotriva unor eventuale actiuni agresive ale Rusiei.

Sunt precizarile facute de doi fosti decidenti politici americani intr-un raport care ar putea amplifica tensiunile din relatia cu Moscova, a transmis The Guardian in editia online de marti.

Cu doar cateva saptamani inaintea Summitului NATO de la Varsovia, Nicholas Burns, fost ambasador american la Alianta Nord-Atlantica, si generalul James Jones, fost comandant suprem aliat pentru Europa, fac apel la instalarea de trupe aeriene, maritime si terestre permanente in tarile baltice (Estonia, Letonia si Lituania), Polonia, Romania si Bulgaria.

Tarile NATO discuta deja despre planuri privind crearea unei forte rotative de pana la 4.000 de militari in estul Europei, reaminteste The Guardian.

Ministrii apararii ar urma sa parafeze aceste planuri la o reuniune la 7 iulie care va preceda summitul NATO. Cresterea numarului de trupe in estul Europei vine in intampinarea unei vechi solicitari a statelor din flancul estic al NATO.

In raportul lor, realizat pentru think-tank-ul Atlantic Council, cei doi fosti decidenti politici americani isi exprima dorinta ca forta NATO sa devina permanenta "atat timp cat Rusia isi mentine pozitia agresiva".

Potrivit lui Nicholas Burns, consilier al candidatei democrate la Casa Alba Hillary Clinton, prezenta permanenta a unui 'numar mic, dar simbolic' de militari i-ar arata presedintelui rus Vladimir Putin ca NATO este serioasa in ceea ce priveste apararea colectiva. "Nu vorbim despre a desfasura un numar mare de trupe la frontiera, ci despre o forta suficienta pentru ca Putin si conducerea Rusiei sa inteleaga faptul ca vom proteja statele baltice si Polonia", a precizat el.

Orice astfel de decizie ar urma sa fie considerata drept act ostil de catre Kremlin. Moscova sustine ca intentia de a amplasa batalioane rotative in Polonia si statele baltice ar incalca un acord din 1997 conform caruia NATO nu poate sa amplaseze "forte de lupta substantiale" in Europa. Acordul prevede de asemenea ca orice intarire "poate avea loc in cazul unei aparari impotriva amenintarii unei agresiuni".

NATO afirma ca respecta intelegerea din 1997 si ca nu desfasoara un numar 'substantial' de militari.

Burns respinge afirmatiile ca stationarea permanenta de trupe ar putea fi vazuta ca o masura agresiva sau ca este vorba de forte de lupta substantiale. "Suntem o organizatie de aparare colectiva. Prin instalarea unui numar mic de militari in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, ne afirmam pur si simplu dreptul legal de a proteja aceste tari in mod defensiv", a subliniat el.

In raportul celor doi fosti decidenti politici se mai recomanda ca Alianta Nord-Atlantica sa continue "sa dezvolte, sa desfasoare si sa integreze apararea antiracheta colectiva", precum si "sa accelereze infrastructura cibernetica din flancul estic".

De asemenea, NATO ar trebui sa incerce sa creeze o misiune maritima in regiunea Marii Negre, care sa fie condusa de Romania, Bulgaria si Turcia si care sa includa si tari partenere precum Georgia si Ucraina, "ca raspuns la anexarea ilegala de catre Rusia si militarizarea ulterioara a Peninsulei Crimeea", se mai arata in raport.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
Vladimir Putin: Rusia se vede obligata sa ia masuri ca raspuns la
Vladimir Putin: Rusia se vede obligata sa ia masuri ca raspuns la "agresivitatea" NATO

Moscova se vede obligata sa ia masuri de raspuns in conditiile in care NATO isi "intensifica retorica sa agresiva si actiunile sale agresive" in apropiere de frontierele ruse, a declarat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin.

General american,
General american, "speriat" de Rusia. "Ar putea distruge SUA, Marea Britanie sau orice alta tara"

 Comandantul trupelor americane in Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat ca NATO nu poate desfasura forte importante in Europa de Est, la fel de rapid ca Rusia, ceea ce reprezinta un dezavantaj major.

Joachim Gauck despre relatia Germaniei cu Rusia:
Joachim Gauck despre relatia Germaniei cu Rusia: "Vom gasi solutia in NATO alaturi de partenerii nostri"

Presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, ca diplomatia tarii sale este criticata in legatura cu modul in care vede relatiile cu Rusia.

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.