Un nou stat va aparea in Orientul Mijlociu, cu sprijinul Rusiei. "Este un pericol urias pentru Occident si NATO"
La doar o zi dupa ce Rusia a anuntat ca se retrage din Siria, o noua criza este pe cale sa izbucneasca in aceasta tara devastata de razboiul civil.
Mai multe surse locale afirma ca miercuri, 16 martie, va fi proclamat Kurdistanul Sirian, un stat federal ce va regrupa cele 3 regiuni din nordul Siriei controlate de kurzi. Informatia a fost confirmata de Mohamed Yehia, seful sectiei arabe a BBC World Servive, care a comentat ca declararea acestui stat “implica riscuri si pericole uriase pentru Turcia, rebelii sirieni si strategia Occidentului/NATO in Siria”. In Siria traiesc aproximativ 3 milioane de kurzi, majoritatea in apropierea granitei cu Turcia, unde numarul membrilor acestei minoritati este de 4-5 ori mai mare.
Discutiile in acest sens au loc la Rmeilan, in nordul Siriei, o localitate unde kurzii controleaza un aeroport despre care s-a sugerat ca ar fi utilizat si de fortele americane. In jur de 200 de delegati reprezentand peste 30 de partide si grupari sunt prezenti la acest congres. Data de 16 martie a fost aleasa din cauza semnificiatiei sale: in aceasta zi in 1988 a avut locul atacul cu arme chimice de la Halabja, intreprins de fortele irakiene asupra kurzilor aliati cu Iranul. Intre 3.500 si 5.000 de oameni au murit atunci pe loc si alte cateva mii ulterior, in urma ranilor si complicatiilor.
Potrivit Ekurd Daily, decizia a fost luata de liderii kurzilor din Siria ca urmare a faptului ca au fost exclusi de la negocierile de pace de la Geneva , astfel ca au decis sa-si ia soarta in propriile maini – cu toate ca acest gest va alarma Turcia. Idris Nassan, un oficial de la Kobani, una dintre cele trei regiuni care vor forma noul stat, a spus ca acesta va purta numele de “Federatia nord-siriana” si ca toate grupurile etnice din zona vor fi reprezentate. “Vom largi cadrul de auto-administrare pe care kurzii si alte grupuri l-au format”, a spus Nassan.
Pe de alta parte, diplomatii turci au anuntat ca sustin unitatea nationala a Siriei si considera ca anunturile unilaterale privind crearea unei federatii nu sunt valide, scrie Reuters. Pozitia oficiala a Istanbului e aceea ca forma de guvernare si structura Siriei administrativa a trebuie decise, dupa incheierea razboiului civil, de toti cetatenii acestei tari.
Insa ideea federalizarii este spriijinita de Rusia. La sfarsitul lunii februarie, numarul 2 din Ministerul de Externe rus, Serghei Riabkov, a sugerat ca Siria sa devina un stat federal, “daca aceasta solutie se va dovedi functionala”. Cu o saptamana in urma, Ilhan Ehmded, reprezentanta kurzilor in Consiliul Democratic Sirian, forul opozitiei anti-Assad, a vorbit despre federalizare, spunand ca “e dorita de poporul sirian si de cei care cauta o solutie politica in Siria, iar America si Rusia sunt de aceeasi parere”. Ehmed a precizat ca ar fi vorba despre o federatie formata din 3 regiuni – Siria de Nord, de Sud si Centrala, fiecare cu propriul sau parlament.
Guvernul de la Damasc a exclus, la randul sau, ideea federalizarii. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Kremlinul, care ii sprijina pe kurzi, a decis sa-si retraga fortele trimise in Siria in sprijinul regimului al-Assad.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, Turcia, isis, siria, armata, independenta, armistitiu, statul islamic, kurzi, bashar al-assad, razboi civil, kurdistan, al-Nosra,
Dată publicare:
16-03-2016 14:47