Comandamentul NATO de la Bucuresti a devenit functional. Primul scenariu de criza pe care l-au desfasurat militarii
Dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, Romania demonstreaza din nou aliantei NATO ca este un partener de nadejde. Comandamentul multinational de divizie din Bucuresti a devenit operational.
Centrul are in subordine doua unitati de integrare a fortelor si in doi ani trebuie sa fie capabil sa coordoneze in caz de nevoie 15 mii de militari romani si straini.
Comandamentul NATO de la Bucuresti a coordonat un exercitiu pe calculator menit sa arate ca trupele din regiune pot fi anuntate si dizlocate rapid intr-o situatie de criza. Scenariul a fost secret, insa oficialii s-au declarat multumiti.
Michelle Howard, comandantul Fortelor Intrunite Comandamentul Napoli: "Exercitiul Dacian Lynx, de acum cateva saptamani, a permis acestui comandament sa demonstreze ca e gata pentru urmatorul pas."
In mare, rolul Comandamentului NATO este sa coordoneze dislocarea fortelor Aliate in regiune de la cazarea militarilor si rutele parcurse pana la stabilirea locurilor pentru antrenament si exercitii multinationale. Totodata trebuie sa asigure comunicarea intre NATO si fortele nationale.
Generalul Ovidiu Uifaleanu, comandant al Diviziei Multinationale de Sud-Est: "Stim ce provocari ne asteapta si suntem gata sa le infruntam astfel incat la final, comandamentul multinational de divize si cele doua unitati de integrare rapida a fortelor vor juca rolurile desemnate in structurile de forte ale NATO si planurile Aliantei."
Centrul va deveni operational suta la suta pana la inceputul anului 2018, cand cele doua unitati de integrarea fortelor NATO de la Bucuresti si din Bulgaria vor intra in subordinea sa. Pana atunci trebuie sa isi completeze pesonalul si sa organizeze progresiv alte exercitii pentru indeplinirea misiunilor atribuite.