Cine sunt marii datornici ai Romaniei. Companii de stat care nu sunt in stare nici macar sa-si plateasca taxele

sediul ANAF

In plina ofensiva a Fiscului impotriva celor care nu dau bon fiscal, toata lumea vorbeste despre marii datornici si despre cum ANAF nu intervine in cazul acestora. Care e insa situatia reala? Cine sunt si ce patesc marii restantieri la buget?

-► Un miliard de lei, ingropati in mine
-► Marele contribuabil dintr-un sat buzoian
-► RATB umba cu nasu’
-► Datorii mai mari decat bugetul unui minister
-► Marii evazionisti, mici copii


ANAF publica anual pe site-ul sau lista marilor datornici la buget, chiar daca aceasta nu e foarte usor de gasit. Un top in care nu e de dorit sa va gasiti, daca aveti o firma – si in care figureaza atat companii private, cat si societati de stat, precum RADET, CFR Calatori sau Posta Romana.

Un miliard de lei, ingropati in mine
Cifrele date publicitatii de ANAF reflecta situatia la data de 31.12.2014, deci este posibil ca intre timp sa mai fi aparut schimbari si unele dintre companiile din lista sa-si fi achitat datoriile la stat. In acel moment, insa, in fruntea topului se afla Compania Nationala a Huilei, care datora la buget peste un miliard de lei. Mai precis, 1.236.026.370, din care un miliard sunt numai dobanzile si penalitatile.

Citește și
barbat cu laptopul in brate pe camp
Gospodarii descopera avantajele platii taxelor pe Internet. "Daca macar 2-3 o folosesc, la noi, la tara, se duce vorba"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
mina, Petrila, mineri, explozie, morti
Compania este in lichidare voluntara iar in fiecare an statul roman ii acorda sume enorme ca subventie, scopul fiind inchiderea minelor de carbune necompetitive. Doar anul acesta in buget e prevazut un ajutor de 143 de milioane pentru CNH, iar inainte de criza subventia ajungea si la un sfert de miliard. Totusi, cel putin teoretic, mina Petrila (foto stanga) ar trebui sa fie inchisa anul acesta iar pana in 2018 toate exploatarile de carbune necompetitive ar trebui sa nu mai fie o povara pentru contribuabili.

Cum arata lista marilor datornici la sfarsitul anului 2013

Marele contribuabil dintr-un sat buzoian
In topul marilor datornici figureaza Posta Romana, cu aproape 300 de milioane de lei (296.994.704), dintre care in decembrie mai avea de platit 148 de milioane. Restructurarile prin care a trecut aceasta institutie si faptul ca anul trecut a iesit pe profit nu au reusit sa compenseze gaura dintre 2008 si 2012, cand Posta a inregistrat pierderi de peste jumatate de miliard de lei. Iar in 2013, cand s-a incercat privatizarea companiei, ANAF a descoperit noi datorii de 107 milioane care nu au avut darul sa-i incurajeze pe potentialii investitori.

Posta Romana

Bronzul restantelor la buget merge la o companie privata despre care nu stim mai nimic: Oana Management SRL, care figureaza in lista ANAF cu datorii totale de 257.853.040 lei, dintre care peste 200 de milioane din TVA. Firma a intrat recent in lista marilor contribuabili, are sediul in comuna Posta Calnau (judetul Buzau) si se ocupa cu consultanta pentru afaceri si management. Tot ce am putut afla de la Registrul Comertului este ca firma a fost infiintata in 2006, ca are un angajat si ca pana in 2012 avea o cifra de afaceri in jurul a 50 de milioane de lei – pentru ca in 2013 sa scada brusc la mai putin de o zecime din aceasta valoare. ANAF a inceput procedura de executarea silita.

RATB umba cu nasu’
Regia Autonoma de Transport Bucuresti se lauda cu datorii de 224 de milioane, din care 148 de milioane sunt dobanzi si penalitati. Despre faptul ca RATB e printre marii restantierii la buget si ca ANAF a inceput executarea silita nu prea s-a vorbit.

Citeste si: Reportaj cu CAMERA ASCUNSA. RATB "legalizeaza" calatoriile cu nașul in Bucuresti. Ce sfaturi absurde are pentru calatori

Doar viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea a dat o serie de explicatii pentru HotNews. Potrivit viceprimarului, „problemele cele mai mari sunt legate de sistemul de gratuitati, gratuitati pe care municipalitatea nu le acopera, dar pentru care RATB trebuie sa plateasca TVA-ul aferent. Si avem deja o decizie a ANAF prin care se imputa RATB-ului TVA de 80 milioane pe ultimii 5 ani, si se solicita dobanzi si penalitati de 150 milioane lei. Deci discutam de o suma de aproxomativ 234 milioane lei. Este o suma colosala.

Deci, municipalitatea a zis ca acorda niste gratuitati dar nu a dat bani pentru ele. Nu exista o evidenta clara a acestor cheltuieli. RATB a contestat aceasta decizie si se afla in instanta. Daca va pierde, trebuie sa plateasca aceasta suma. Atat timp cat Primaria nu va dori sa spuna explicit modul in care se calculeaza gratuitatile si MF va considera ca toti pensionarii circula cu RATB-ul, ANAF va cere TVA pentru toti cei 400.000 de pensionari. La RATB nu exista nicio evidenta a pensionarilor care circula cu transportul in comun deoarece ei nu sunt obligati sa valideze cand circula cu transportul in comun, ei circula cu cuponul de pensie.”

Datorii mai mari decat bugetul unui minister
In lista urmeaza Complexul Energetic Hunedoara, care are de platit la stat 123 de milioane si pentru care Guvernul cauta un investitor, in conditiile in care se apropie insolventa. Puse cap la cap, datoriile CNH, ale Postei, RADET si ale Complexului Energetic Hunedoara ajung la aproape 1,9 miliarde lei, mai mult decat bugetul unor ministere: de pilda, in 2015 Cultura va primi 537 de milioane iar Tineretul si Sportul, 441 de milioane.

Trecem apoi la companii private: 107,9 milioane datora la sfarsitul anului trecut European Drinks si 106 milioane, Transilvania General Import-Export, compania cu cea mai mare flota de transport auto din Romania, care deserveste holdingul "European Drinks - Scandic Distilleries", distribuind produsele acestuia in Europa. Pe de alta parte, si detinatorii European Drinks, fratii Micula (foto jos), au executat silit statul roman, o situatie despre care puteti afla mai multe dintr-o recenta investigatie „Romania, te iubesc!

Urmeaza in clasamentul firmelor cu restante la buget dealerul auto Gold & Platin Moldova SRL (90,17 milioane) si Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol (83,17 milioane). Lista completa o puteti descarca la finalul acestui articol. Cunoscuta companie de cosmetice Avon Cosmetics apare in lista cu o datorie infima, de 250 de lei, ramasa din impozitele si taxele din anul respectiv, nu din anii anteriori, si care intre timp a fost achitata. 


Marii evazionisti, mici copii
In plus, ANAF sustine, printr-un comunicat, ca pe langa marii datornici lupta si cu marii evazionisti, desi presa ii acuza pe inspectorii fiscului ca s-ar concentra doar asupra micilor comercianti. Potrivit comunicatului, in 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Directia Antifrauda au vizat prejudicii de peste un milion de euro iar in ianuarie-februarie 2015 procentul a fost similar. ANAF da si cateva exemple: de pilda, o retea din Braila care falsifica bauturi spirtoase, amestecandu-le cu spirt, solutii de parbriz si lotiuni cosmetice si creand un prejudiciu de 8,4 milioane lei, „mafia medicamentelor” din Oradea sau o retea de comert cu masini uzate din Capitala care a evitat sa plateasca TVA la peste 1.300 de autoturisme. Niciunul dintre acesti evazionisti nu se poate compara insa cu datoriile marilor companii si regii de stat

Fiscul nu precizeaza ce se intampla cu companiile din topul marilor datornici – si mai ales cele de stat, in cazul carora executia silita nu ajuta la nimic, fiindca nu inseamna decat ca statul pune mana pe niste bunuri care si inainte tot ale sale erau. Pe langa marii restantieri mentionati, pe lista ANAF mai apar multe alte companii si regii de acest fel, printre care Electrica S.A., Romaero S.A., RADET, Romsilva sau CFR Calatori. Afara de stergerea datoriilor, ce alta solutie exista pentru restantele la buget ale acestor institutii – si, mai ales, pentru ca ele sa nu mai fie nerentabile si sa nu mai acumuleze datorii si pe viitor?

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Razboiul bonurilor intre Fisc si patroni. De la o mana de urzici s-a ajuns la controale la
Razboiul bonurilor intre Fisc si patroni. De la o mana de urzici s-a ajuns la controale la "hotelul familiei sefului ANAF"

Intre proprietarii de localuri si magazine din Romania si agentii Fiscului s-a declansat in ultimele zile un adevarat razboi. Cel putin, asa arata lucrurile pe Facebook, unde de cateva zile se dezbate problema inspectiilor ANAF

Gospodarii descopera avantajele platii taxelor pe Internet.
Gospodarii descopera avantajele platii taxelor pe Internet. "Daca macar 2-3 o folosesc, la noi, la tara, se duce vorba"

Primarii care gospodaresc comunele si orasele Romaniei sunt inca reticenti cand e vorba de plata online a taxelor. Incet-incet, insa, situatia se schimba. Si deseori satele sunt mai conectate la tehnologie decat municipiile.

CAMERA ASCUNSA. Modificarile din Codul Fiscal, ignorate de romani. Cum reactioneaza unii comercianti cand li se cere bonul
CAMERA ASCUNSA. Modificarile din Codul Fiscal, ignorate de romani. Cum reactioneaza unii comercianti cand li se cere bonul

Comerciantii nu par speriati de legea care le permite romanilor sa plece din magazine cu marfa neplatita, daca nu primesc bon fiscal.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.