Mafia medicamentelor din Oradea: 50 de farmacii si medici de familie, gaura de 2,1 mil. de euro la buget. Modul de operare
Inspectorii antifrauda fiscala afirma ca firmele implicate in cazul din judetul Bihor in care au loc perchezitii la Spitalul Municipal Oradea, la farmacii si cabinete medicale au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro.
Prejudiciul a fost creat prin neplata impozitului pe profit si a TVA.
Potrivit Directiei Regionale Antifrauda Fiscala, prejudiciul cauzat in acest dosar, prin neplata impozitului pe profit si a TVA, este de 2,1 milioane de euro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"In perioada 7 octombrie - 12 noiembrie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro (9.583.951 lei) cauzat bugetului de stat de catre o retea de opt firme din judetul Bihor specializate in comertul cu produse farmaceutice, prin evitarea platii impozitului pe profit datorat bugetului de stat si TVA", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Directia Regionala Antifrauda Fiscala.
Conform sursei citate, doua dintre firme au emis facturi pentru achizitii fictive de medicamente oncologice, reumatologice si neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice si diverse servicii, atat in scopul cresterii artificiale a cheltuielilor si diminuarii bazei impozabile, respectiv evitarii platii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cat si pentru majorarea artificiala a TVA deductibila, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.
Facturile erau emise catre sase firme fara angajati, depozite si magazine care nu functionau la sediile declarate, dar care erau controlate prin interpusi de aceleasi persoane care detin si cele doua societati.
Banii, reprezentand contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la banca in numerar, in baza unor borderouri fictive, cu nume si serii de buletine false, si erau returnati reprezentantilor celor doua firme beneficiare.
Procurorii DIICOT au facut joi 67 de perchezitii la Sectia Oncologie a Spitalului Municipal Oradea, la farmacii si medici de familie, intr-un dosar in care 50 de persoane sunt suspectate ca au decontat medicamente in baza unor documente false.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorii de la Serviciul Teritorial Oradea au facut 67 de perchezitii domiciliare in municipiul Oradea si in alte localitati din judetul Bihor, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional format din 50 persoane si specializat in infractiuni de evaziune fiscala, inselaciune si fals.
Perchezitiile au loc la Sectia de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", la mai multe farmacii si la cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.
Conform DIICOT, in perioada 2012-2014 membrii gruparii au fraudat Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate prin cresterea artificiala a cuantumului vanzarilor aferente medicamentelor cu si fara contributie personala utilizate in tratamentul ambulatoriu (TA) si medicamentelor si materialelor sanitare care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale cu scop curativ (PNS), si implicit a sumelor raportate si ulterior decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Prejudiciul produs in acest caz este estimat de anchetatori la aproximativ 5 milioane de euro. In urma perchezitiilor, 30 de persoane ar urma sa fie duse la DIICOT Oradea pentru audieri.
La perchezitii iau parte, pe langa procurori DIICOT, si ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timisoara, precum si jandarmi.
Sursa: Mediafax
Etichete: oradea, cancer, ancheta, perchezitii, sanatate, medicamente, sistem sanitar,
Dată publicare:
27-11-2014 14:11