Razboiul bonurilor intre Fisc si patroni. De la o mana de urzici s-a ajuns la controale la "hotelul familiei sefului ANAF"
Intre proprietarii de localuri si magazine din Romania si agentii Fiscului s-a declansat in ultimele zile un adevarat razboi. Cel putin, asa arata lucrurile pe Facebook, unde de cateva zile se dezbate problema inspectiilor ANAF
- ►De la Loteria Bonurilor la Invazia Inspectorilor
- ►Valcov si Killer
- ►Batrana cu urzici, simbolul luptei cu Fiscul
- ►Amenintari cu greva de 1 Mai pe Litoral
- ►Platesti taxe, critici, nu platesti, taci
-► Premierul care nu vorbeste decat cu bon
- ►Adevarul despre urzicile din Vrancea
- ►Control la hotelul sotiei sefului ANAF?
Sunt sau nu patronii din Romania in razboi cu ANAF? Daca deschidem televizorul sau calculatorul, asa s-ar spune. Oameni amarati amendati pentru o legatura de urzici, baruri, magazine si centre de copiere inchise pentru cativa banuti in minus – sau in plus – descoperiti de inspectori. Care e insa situatia reala si care e cauza acestui conflict?
De la Loteria Bonurilor la Invazia Inspectorilor
Totul a inceput, paradoxal, cu o initiativa de care mai toata lumea s-a bucurat: Loteria bonurilor fiscale. Aparent, un cadou pentru contribuabilii cinstiti, insa in ultimele randuri ale ordonantei care instituia aceasta loterie si care a intrat in vigoare pe 1 martie se ascundea si o amenintare la adresa celor care nu emit bon pentru produsele sau serviciile comercializate.
In batalia cu evazionistii, autoritatile au incercat mai intai sa-i sanctioneze pe acestia chiar prin intermediul clientilor. Cine nu primeste bon fiscal la magazin, poate sa plece fara sa plateasca produsele sau serviciile cerute, spunea prima varianta a ordonantei Loteriei bonurilor. Varianta care a picat dupa ce s-a dovedit atat nepractica, cat si neconstitutionala.
Asa incat s-a trecut la varianta 2: un val de controale al inspectorilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in baza Ordonantei de Urgenta 91/2014. Intre 15 si 23 martie, peste 170 de puncte de lucru ale firmelor au avut activitatea suspendata pentru neeliberarea bonului fiscal, asa cum cere aceasta Ordonanta. Pare mult, dar e o cifra rezonabila luand in considerare faptul ca DGAF are peste 1.300 de inspectori si ca, de pilda, in 2014 aceeasi institutie a facut mai mult de 25.000 de verificari fara sa dea nastere vreunei campanii impotriva inspectorilor antifrauda.
Valcov si Killer
Pe de alta parte, chiar daca in 2014 au avut loc controale, niciodata insa acest lucru nu s-a intamplat simultan cu anchetarea Ministrului de Finante care le-a initiat. Coincidenta sau nu, la scurt timp dupa ce Darius Valcov a fost retinut au inceput si protestele la adresa controalelor ANAF. Pe 26 martie, in vreme ce fostul ministru al Finantelor era plasat in arest la domiciliu, proprietarul unei firme din judetul Suceava era probabil primul care se revolta impotriva masurilor luate de inspectori.
Alexandru Scheul, proprietarul firmei de productie si comercializare a mezelurilor Killer SRL din comuna Horodnic de Jos, spunea atunci ca refuza sa inchida magazinul unde inspectorii ANAF au gasit un minus in gestiune de 50 de lei. Scheul a declarat pentru Mediafax ca firma sa a fost amendata cu 5.000 de lei si cu inchiderea unui punct de lucru timp de o luna, dupa ce, in 19 martie, inspectorii antifrauda au gasit un minus in gestiunea unui magazin de 50 de lei.
"Chit ca ma leaga, macar stiu ca e pentru o cauza dreapta. Imi risc libertatea, dar macar cineva trebuie sa arate abuzurile. E bataie de joc. Nu stiu cat mai poate lumea sa mai rabde", spunea atunci patronul firmei. Intre timp, Scheul a anuntat ca a platit amenda, dar si ca va da ANAF in judecata, dat fiind ca banii fusesera fiscalizati iar minusul in gestiune aparuse deoarece o casiera a dat gresit restul.
Batrana cu urzici, simbolul luptei cu Fiscul
Cazul sau a dat insa nastere si altor proteste, transmise insa de data aceasta nu prin agentiile de stiri, ci prin retelele de socializare. La intrarea unui restaurant din Regie a aparut un anunt conform caruia activitatea a fost suspendata dupa ce „ANAF a depistat nedeclarati 3,28 lei” – anunt care s-a viralizat rapid pe Facebook. A urmat informatia potrivit careia o cofetarie din Timisoara a fost inchisa o luna de inspectori pentru o diferenta de 1,5 lei la casa.
O alta stire care s-a viralizat a fost cea potrivit careia Directia Antifrauda Vrancea ar fi confiscat urzicile unei batrane. In Bacau, potrivit ziarului local „Desteptarea”, comerciantii au preferat sa inchida magazinele sau standurile pentru a evita controlul, mai ales dupa ce au inceput sa se raspandeasca zvonuri cu privire la amenzile date de ANAF. „Gandul” a prezentat si cazul centrului de copiere din Pasajul Universitatii, care ar fi fost inchis si amendat cu peste 6.000 de lei pentru un bacsis de 5 lei.
Amenintari cu greva de 1 Mai pe Litoral
Iar reprezentantii unui restaurant din Capitala au relatat pe Facebook si cum a avut loc inspectia: „In urma unui control ANAF format dintr-o echipa tanara de domnisoare foarte aranjate si un domn careia ii pasa doar sa isi indeplineasca planul de amenzi, bistro-ul La Farine a fost declarat suspendat si incadrat abuziv la neemitere de bonuri fiscale desi pentru suma de 470 lei gasita in plus in casa exista acte doveditoare ca au fost inregistrati pe casa de marcat in ziua precedenta. Pentru neinregistrearea lor ca fiind folositi cu titlu de bani mici pentru rest in ziua de 15 martie incadrarea era diferita, si nu se aplicau amenzile maxime si suspendarea activitatii pentru 30 de zile. Am depus contestatie care cu siguranta ne va solutiona favorabil acest exces de zel al autoritatilor fata de agentii comerciali care chiar nu fac frauda. Am fost pusi sa dam gauri in usa ca sa isi instalezesigiliul ceea ce am refuzat.”
Ca reactie, vineri, 27 martie, reprezentanti ai hotelierilor si ai IMM-urilor de pe Litoral au participat la o intrunire, la Constanta, pentru a vedea ce masuri pot fi luate impotriva Ordonantei de Urgenta 91/2014 potrivit careia punctele de lucru care nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pot fi inchise de inspectori. Unul dintre participanti a propus chiar ca forma de protest inchiderea unitatilor de cazare in timpul minivacantei de 1 Mai. Mai moderati, patronii de restaurante s-au intalnit cu reprezentantii ANAF si au cerut proceduri mai clare de control pentru a nu se mai trezi cu activitatea suspendata pentru diferente de cativa lei la casa de marcat.
Problema pe care o acuza patronii de restaurante e una mult mai serioasa decat cea a urzicilor: Ordonanta 91/2014, in virtutea careia iau inspectorii masurile draconice acuzate de toata lumea, nu face nicio distinctie intre diferente in gestiune de un leu si diferente de un milion de lei. Asa incat echipele ANAF nu au cum sa ia alta masura decat suspendarea activitatii pentru cel putin o luna daca descopera ca localul respectiv nu a emis bon pentru toti banii incasati.
Platesti taxe, critici, nu platesti, taci
Avalansa de reclamatii la adresa Fiscului a ajuns si la politicieni – inclusiv la premierul Victor Ponta. „Sanctiunile impuse de ANAF pentru erorile de cativa bani sunt exagerate”, a declarat secretarul general al UDMR, „comerciantii sunt impinsi in pragul falimentului”. Sebastian Bodu, fost europarlamentar PD si, mai important, Presedinte al ANAF intre 2005-2007, a postat chiar pe blogul sau modele de cereri pentru firmele care vor sa se judece cu fiscul si chiar un model de solicitare catre Curtea Constitutionala. Si acelasi Bodu a declarat si ca a sesizat Avocatul Poporului pe acest subiect.
Reactiile premierului Ponta au inflamat insa cel mai tare opinia publica. Intrebat luni, 30 martie, daca e normal ca ANAF sa inchida firme pentru diferente in gestiune de cativa lei, prim-ministrul a raspuns „Daca exista abuzuri facute de catre cei de la ANAF, cu siguranta aceste abuzuri vor fi sanctionate, dar, in acelasi timp, vad ca exista o fratie a evazionistilor fiscali. Avem companii, si in media, care datoreaza bugetului de stat peste 100 milioane lei si, evident, ei atunci se lupta cu ANAF sa nu plateasca taxe si impozite. Cred ca ar fi corect ca cei care critica, in primul si in primul rand, sa isi plateasca ei taxele si impozitele, pentru ca altfel, cand nu platesti nicio taxa si niciun impozit, e asa usor sa critici."
Premierul care nu vorbeste decat cu bon
Cateva ore mai tarziu, seful Guvernului le-a transmis jurnalistilor care incercau sa-l chestioneze „Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund la intrebari!". Ulterior, Ponta a dat pe Facebook explicatii: „Ocupand o functie publica, platita din banii contribuabililor, este corect si obligatoriu sa raspund la intrebarile (si sa particip la emisiunile) tuturor reporterilor si jurnalistilor reprezentand companiile de presa care platesc corect taxe si impozite - oricat de critice sunt acestea fata de activitatea mea!
Ca sef al Guvernului insa, in contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie sa dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscala, nu platesc nici macar contributiile sociale ale salariatilor (uneori nici salariile!) si fac concurenta neloiala celor cinstiti si corecti. Si primul gest normal e sa nu raspund in niciun fel intrebarilor acestora!
Daca patronii si managerii lor se hotarasc sa intre in legalitate si normalitate inseamna ca scopul a fost atins. Altfel nu as face decat sa incurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se afla chiar ei in culpa).”
Explicatiile premierului mai mult au aruncat paie pe foc decat sa-l stinga. Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch a acuzat faptul ca „premierul are o intelegere gresita privind rolul presei intr-o societate democratica”. Iar mai multi ziaristi au sesizat ca televiziunea publica e in lista institutiilor media cu datorii: in martie 2014, TVR datora la stat peste 100 de milioane de euro. Deci premierul ar trebui sa nu mai raspunda intrebarilor jurnalistilor de la postul public, potrivit propriei sale logici.
Adevarul despre urzicile din Vrancea
Tot luni seara, ANAF a emis un comunicat care poate ar fi dezamorsat situatia daca ar fi fost dat mai devreme. Si asta pentru ca demonteaza 3 dintre cazurile de inspectii scandaloase viralizate pe net. Restaurantul inchis pentru 3 lei si cativa banuti avea de fapt o diferenta in gestiune de 1.596 de lei si cativa banuti. Cofetaria din Timisoara inchisa pentru 1,5 lei nu doar ca nu a fost inchisa, ci nici macar verificata – lucru confirmat, de altfel, si de reprezentantii cofetariei, care au anuntat pe Facebook ca era vorba de o renovare.
Cat despre batrana careia i s-au luat urzicile – „acest gen de activitati nu intra in sfera actiunilor intreprinse de DGAF”. Informatia aparuse intr-un editorial, cu sursa „Tocmai mi-a spus o prietena”, si daca ar fi reala ar intra in conflict cu prevederile noii legi a pietelor, care intr-o asemenea situatie prevede amenda, dar nu si confiscarea marfii, fie ea si o legatura de urzici.
Ulterior, un comunicat ANAF trimis Hotnews a rezolvat si chestiunea centrului de copiere de la Universitate. Inspectorii sustin ca pur si simplu s-au asezat la rand si in fata lor vanzatorul a servit 4 clienti fara a le da bon. Dar mai bine savurati comunicatul:
Control la hotelul sotiei sefului ANAF?
Intre timp, campania inspectorilor antifrauda a primit o alta lovitura de imagine dupa ce un jurnalist a scris pe Facebook:„O cafea si o apa minerala la Hotelul International din Bucuresti detinut de familia sefului ANAF, Gelu Diaconu, 16 lei. Nu mi s-a emis BON FISCAL. Am sunat la Telverde Antifrauda Fiscala 0800800085 si am inregistrat o sesizare iar doamna de acolo mi-a dat dreptate ca ar fi trebuit sa-mi fie emis bon fiscal.” ANAF a raspuns: "Daca a fost facuta o sesizare la Telverde, Directia Antifrauda va demara controlul, la fel ca in orice alta situatie, in vederea verificarii modului in care aceasta societate respecta prevederile legale. Absolut toate sesizarile facute la Telverde urmeaza aceeasi procedura, fara exceptie, si toate cazurile unde s-au gasit nereguli primesc acelasi tratament, inclusiv suspendarea activitatii. Nu exista tratament preferential, iar actiunile care vizeaza intarirea disciplinei fiscale vor continua in acelasi ritm”.
Raspunsul este semnat chiar de seful institutiei, care in declaratia de interese din 2014 mentioneaza ca sotia sa are 50% din actiunile firmei care detine respectivul hotel, potrivit certificatului de clasificare al acestuia. Deci, daca sesizarea e reala, va avea loc un control la restaurantul hotelului unde sotia sefului ANAF era, cel putin anul trecut, actionar.
Parlamentul s-a sesizat la randul sau si, la initiativa unui senator PSD, acelasi Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF a fost invitat la urmatoarea sedinta a Comisiei de Buget-Finante a Senatului. Motivul: sa explice pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si "inchide cofetarii pentru 5 lei", potrivit declaratiilor parlamentarilor. Dat fiind ca la senatori nu a ajuns inca informatia reala privind cofetaria, se pare insa ca prima problema pe care ar trebui sa o rezolve seful ANAF e una de comunicare si de PR al institutiei. Iar Guvernul probabil ca ar trebui sa dea legi mai putin rigide.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, inspectie, Fisc, casa de marcat, plangere, evazionisti, bon, DGAF,
Dată publicare:
31-03-2015 14:25