CAMERA ASCUNSA. Modificarile din Codul Fiscal, ignorate de romani. Cum reactioneaza unii comercianti cand li se cere bonul

Ultima actualizare: 23-03-2015 07:01

Comerciantii nu par speriati de legea care le permite romanilor sa plece din magazine cu marfa neplatita, daca nu primesc bon fiscal.

Reporterii Stirilor PRO TV au vrut sa afle cum reactioneaza vanzatorii cand un client ii anunta ca refuza sa plateasca produsul, pentru care nu li se taie chitanta.

Am intrat intr-o florarie din cartierul 13 septembrie din Capitala. Iata ce s-a intamplat cand am cerut bon fiscal dupa ce am cumparat o floare.

"Vanzator: Nu am casa de marcat.
Reporter: Atunci eu plec cu floarea.
Vanzator: Haideti, domnule, ati luat o floare si ma faceti de balamuc?
Reporter: Nu ati auzit daca nu dati bon...
Vanzator: Am auzit si ce sa fac acuma?
Reporter: Eu plec cu floarea.
Vanzator: Foarte urat din partea dumitale."

Dar noile modificari la Codul Fiscal ii permit unui client, caruia vanzatorul nu-i elibereaza bon fiscal, sa plece cu bunul respectiv fara sa plateasca. In acest caz, trebuie sa anunte si Fiscul. Pentru ca este constienta ca incalca legea, vanzatoarea cedeaza si accepta sa ne daruiasca floarea.

"Vreti neaparat sa plecati cu floarea sa-mi mearga mie rau toata ziua. Ce, nu trebuie sa o platiti, va trebuie bon la trei lei? Are o idee fixa, sa mor eu. Bine, hai, la revedere, luati-o."

Nu este singura florarie in care intram si nu primim bon fiscal.

Reporter: Imi dati si bon fiscal?
Vanzator: Baiatule, daca vrei, iti dau factura ca am la masina."

De altfel, florareasa ne arata ca are cum sa elibereze facturi si promite sa aduca si o casa de marcat. Ne mutam la un magazin de cartier, intr-un bloc la doi kilometri de palatul Cotroceni. Cumparam o napolitana si cerem bonul.

Reporter: Imi dati bon la ea?
Vanzator: Nu am.
Reporter: Eu pot sa o iau si sa plec.
Vanzator: Daca vreti, luati-o. 1 leu si 20 nu ma face pe mine...Daca aveti asta in cap.
"

Si aceasta vanzatoare jura ca asteapta casa de marcat si ca, de fapt, magazinul este inchis. Comerciantii trebuie sa stie ca, daca sunt prinsi de Fisc, magazinele vor fi inchise 30 de zile si platesc amenda. Atentie, nu toata lumea este obligata sa taie chitanta. Potrivit ANAF, exceptii sunt fermierii care vand produse agricole, biletele la transport, la spectacole, obiectele de cult, reparatiile la domiciliu, parcarile si tonomatele.

Exceptii de la eliberarea bonului fiscal:
Produse agricole ale fermierilor
Ziare, reviste
Bilete transport public
Bilete la spectacole
Activitati de asigurari
Vanzarea obiectelor de cult
Comertul cu amanuntul la comis voiajori
Reparatii la domiciliu
Pachete turistice
Incasarea la domiciliu a intretinerii
Constructii reparatii, amenajari si intretinere
Jocuri de noroc
Parcari auto
Tonomate
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO