Gospodarii descopera avantajele platii taxelor pe Internet. "Daca macar 2-3 o folosesc, la noi, la tara, se duce vorba"
Primarii care gospodaresc comunele si orasele Romaniei sunt inca reticenti cand e vorba de plata online a taxelor. Incet-incet, insa, situatia se schimba. Si deseori satele sunt mai conectate la tehnologie decat municipiile.
Sa ne imaginam o primarie mica, de comuna sau oras, cu un buget pe masura. Oamenii vor drumuri mai bune, vor ca primaria sa investeasca, dar de unde fonduri? Daca maresti taxele locale, cine sa aiba bani sa le plateasca? Multi primari din tara au gasit insa o alta solutie, din care toata lumea castiga, si contribuabilii, si autoritatile: sa permita plata online a taxelor cu cardul.
Pare ciudat: cum poate o facilitate moderna, care pana de curand nu exista nici macar in toate sectoarele Capitalei, sa ajute sate cu drumuri de pamant sa se modernizeze? Ne spun chiar primari din toate colturile tarii care au avut initiativa introducerii acestei optiuni in localitatea pe care o gospodaresc.
In plus, in felul acesta municipalitatea nu trebuie sa mai plateasca pe cineva care sa incaseze taxe si seara. “Programul de la primarie care e de la 7 dimineata pana la 15:30, sunt multe persoane care lucreaza pana mai tarziu si nu-si permit. Le dam telefonic, daca ne suna, valoarea pe care o au de platit si pot sa intre si sa plateasca”, explica Gabriela Tulbure. “Asta e viitorul, o viata online. Daca am fost intrebata de alti primari, le-am spus ca e o facilitate eficienta si ca ar fi bine sa fie introdusa”, conchide primarul din Seini.
La celalalt capat al tarii, in comuna Bobicesti din judetul Olt, primarul se poate lauda cu o pagina de Internet excelenta. Exista nu doar optiunea de plata online a taxelor, ci si un tutorial foarte clar (foto jos), cum nu gasesti la multe primarii de orase mari. „Incercam si noi, atunci cand facem cate ceva, sa luam date de pe la toti si sa facem mai bun ca ce e la ora respectiva”, spune primarul Ilie Chitez.
Bobicesti are doar 3.300 de locuitori, dar edilul spune ca oamenii au inceput sa-si achite taxele pe Internet. „In primul an a fost mai reticenta lumea, acum incepe sa fie folosit pe o scara mai larga. Avantajul este ca le-am usurat celor bun-platnici munca. Pentru cei care nu sunt in localitate va dati seama ca e un lucru foarte bun”, declara primarul. „Am avut dorinta de a usura pe cat se poate efortul pe care il depun oamenii in relatia cu primaria”.
„Sa stiti ca ne ajuta”, recunoaste Ilie Chitez. „Lumea incepe sa ii vada utilitatea. Exista reticenta aceea de a folosi cardul, de a plati cu cardul, dar usor-usor oamenii au inceput sa faca plati electronice. Orice inceput are partea lui de reticenta. Asa suntem noi, putin mai conservatori, dar usor-usor trebuie sa ne adaptam si noi. Daca o sa ne forteze sa lucram numai cu bani electronici, cu carduri, va dati seama ca primul pas trebuie facut”, spune primarul.
Dupa nord si sud, urmeaza vestul tarii – mai precis, Lugasu de Jos, judetul Bihor. O comuna situata pe E60, intre Cluj-Napoca si Oradea. Primarul Sorban Levente a intrat in sistem in 2014, dintr-un motiv foarte practic: „In primul rand pentru amenzi”. Se iau multe amenzi de circulatie, mai ales pentru depasirea vitezei, pe raza localitatii si ca sa achite jumatate din valoare in 48 de ore, soferii prefera sa plateasca online. Iar incasarile la bugetul localitatii au crescut de cand s-a introdus aceasta optiune. "Comune din Ungaria cu care suntem infratiti incaseaza 20-25% din taxe si impozite prin online. Speram sa ajungem si noi la aceasta valoare", spune primarul Sorban Levente.Ajungem si la rasarit, in judetul Tulcea. Primarul din comuna Luncavita, Stefan Ilie, a fost printre primii trei din tara care au permis plata online a taxelor, inaintea chiar si a Capitalei. Ca vicepresedinte si ofiter de presa al Asociatiei Comunelor din Romania, a incercat sa convinga si alti confrati ca e nevoie sa le ofere contribuabililor aceasta optiune – iar de multe ori a reusit, chiar si in cazul municipiului resedinta de judet. “Pe vremuri gospodarul satului era cel care avea caruta, cal si ii stia pe nume pe toti satenii. Acum e cel care e conectat la tehnologie, stie sa foloseasca Internetul, e-mailul”, spune edilul. O afirmatie cu care pana acum doar vreo 110 gospodari au fost de acord – acesta e numarul primariilor care accepta plata online cu cardul impozitelor locale. In lista lor nu figureaza inca toate resedintele de judet si, pana anul trecut, nici toate sectoarele Capitalei.
Printre cei pe care Stefan Ilie a reusit sa-i convinga se numara si colegul sau din comuna tulceana Frecatei, Marian Naiman. Localitatea este inscrisa in ghiseul.ro de doi ani, dar rezultatele mai intarzie. „M-ar ajuta daca toate satele ar avea Internet”, recunoaste edilul. „Am satul Telita unde Internetul e slab iar telefonia mobila inexistenta. Mai intai sa rezolvam problema semnalului”.
Totusi, in doua din cele patru sate care alcatuiesc comuna Frecatei exista net, iar oamenii il folosesc pentru a-si achita taxele. Iar primarul nu e descurajat de lipsa infrastructurii. „De ce sa zica cineva << Eu am vrut sa fac, dar nu avem>>?” Spera ca viitorul ii va da dreptate. „Sa fim pregatiti, chiar daca acum nu avem net. Daca macar doi sau trei il folosesc pe o strada, se duce vorba <<Uite, eu am platit pe Internet>>. Reclama se va face tot din om in om, din gura in gura, la noi la tara”, spune Mircea Naiman.In fine, ajungem si aproape de centrul tarii, la Ciugud (Alba), prima comuna din Romania unde s-au putut achita pe Internet taxele locale. Chiar inainte sa existe ghiseul.ro, in 2008, primarul Gheorghe Damian a achizitionat o aplicatie de plata online printr-un proiect Phare. Si a gasit multe avantaje in introducerea acestei optiuni: „In primul rand, pentru ca nu mai exista contact cu functionarul, se evita coruptia. In al doilea rand, se castiga timp, care in ziua de azi e cel mai de pret lucru al fiecaruia dintre noi”. De asemenea, cei care nu locuiesc in comuna dar au proprietati acolo platesc online, dar si printre localnici „de la un an la altul tot mai multi folosesc aceasta optiune”, spune primarul.
Edilul din Ciugud este atat de multumit incat vrea sa extinda sistemul si la eliberarea de adeverinte si cereri catre primarie, care sa poata fi depuse online. „Categoric e o optiune utila, chiar si intr-o comuna. La urma urmei, orice serviciu furnizat de primarie si in format online este util. Asta e viitorul”.
Incetul cu incetul, tot mai multi primari din Romania, fie ei din sate sau din marile orase, isi dau seama ca e avantajos si pentru ei, si pentru cetateni, sa introduca cat mai multe servicii online. Dovada este ca deja in primele doua luni din acest an s-au platit cu cardul pe Internet taxe si impozite locale cu 52% mai mari decat in perioada similara din 2014. Iar schimbarea, dupa cum se vede, poate incepe la fel de bine in Capitala sau pe ulita satului.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, comuna, rural, aplicatie, oras, internet, card, primari, plata, ghiseul.ro, impozite locale,
Dată publicare:
26-03-2015 11:47