Lista marilor datornici la Fisc. Daca ar fi excutati silit, Romania s-ar inchide

Dată publicare: 02-01-2014 16:29
Dată actualizare: 05-01-2014 06:49


ANAF

Fiscul a publicat lista la zi a marilor datornici la bugetul de stat. In fruntea listei – o datorie enorma, dar anulata de fapt de Justitie. Mai ingrijorator e faptul ca pe lista figureaza un numar mare de companii de stat.

Lista data publicitatii de ANAF reflecta situatia la sfarsitul lunii septembrie 2013 . In fruntea topului marilor detornici se afla, cel putin conform Fiscului, firma Galaxy Tobacco, cu taxe neplatite de peste jumatate de miliard de lei. Teoretic, o adevarata mana cereasca pentru buget, dat fiind ca suma e aproape cat una din ratele pe care le avem de platit la FMI. Practic, insa, datoria nu exista.

Jumatate de miliard de nimic
Si asta pentru ca, potrivit ziarului Gandul, inca din 2012 Curtea Suprema a decis ca societatea respectiva nu are de platit acea datorie. Galaxy Tobacco este compania care a cumparat Societatea Nationala Tutunul Romanesc, dar in contractul de privatizare s-au specificat si facilitati fiscale, cum ar fi nepreluarea datoriilor la buget. Asa incat Fiscul nu poate recupera acesti bani, dat fiind ca exista o sentinta definitiva impotriva ANAF iar Galaxy Tobacco, societate al carei actionat majoritar este Ioan Niculae, poate cere modificarea listei.

ELCEN si RADET, frati la datorii
Pe locul 2 in top apare compania European Food, cu datorii de 276 de milioane de lei si aflata in executare silita. Pe locul 3 este Posta Romana (190 milioane) iar pe 4 Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), cu datorii la bugetul de stat de 146 de milioane de lei si tot in excutare silita. Lucru care ar putea sa-i lase pe bucuresteni fara caldura, dat fiind ca si ELCEN are de luat bani de la RADET, regie care la randul sau figureaza in lista cu datorii la stat de aproape 6 milioane si jumatate de lei. De altfel, primarul Sorin Oprescu a explicat la “Dupa 20 de ani” cum functioneaza ceea ce el numeste “hotia” din energia termica a Capitalei.

Pe langa ELCEN si RADET, in lista mai apar insa multe alte institutii de stat in aceeasi situatie: de pilda, Regia Autonoma de Transport Public Iasi are datorii de 42 de milioane de lei iar cea din Timisoara, de 5 milioane. Regia Nationala a Padurilor e restanta la fisc cu 25 de milioane iar compania de termoficare din Timisoara, Colterm, cu 16 milioane.

Statul e dator la stat
Aproape 14 milioane are de dat si Electrificare CFR S.A., societatea care se ocupa cu montarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor de electrificare ale CFR. Iar societatea „Intretinere Mecanizata a Caii Ferate”, al carei nume spune clar cu ce se ocupa, are datorii de 51 de milioane. Electrica Serv, compania care asigura intretinerea si reparatiile retelelor de distributie a energiei electrice in nordul si centrul tarii, are datorii neplatite de peste 30 de milioane. Si sunt doar cateva exemple din lista companiilor de stat datoare la stat. Acum un an si jumatate, chiar si televiziunea publica s-a trezit cu conturile blocate de Fisc pentru o datorie de sute de milioane.

Apocalipsa fiscala
Care ar fi consecintele daca ANAF executa silit acesti datornici? O parte din tara, inclusiv Capitala, va ramane fara caldura, o alta parte fara curent si fara posibilitatea de a trimite scrisori, fiindca posta nu va mai functiona. Unele orase ar putea sa nu mai aiba transport in comun iar circulatia trenurilor se va opri sau vor avea loc accidente feroviare in lant, pentru ca nu va mai avea cine sa se ocupe de intretinerea cailor ferate.

Evident ca nu va avea loc niciodata un asemenea scenariu apocaliptic, insa lista ANAF ar trebui sa le atraga atentia mai ales autoritatilor asupra performantelor societatilor de stat. In plus, companiile private au un motiv in plus sa ceara inlesniri la plata datoriilor la buget: ei de ce ar fi executati silit, daca companiile de stat sunt iertate? 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO