Arestul poate dauna grav sanatatii. Demnitari si interlopi care au vrut sa scape de inchisoare cu hartie de la medic
Nimeni nu se bucura cand ajunge dupa gratii, insa unii se pare ca se imbolnavesc foarte grav cand afla ca ii paste inchisoarea. Figuri publice din politica , dar si personaje certate cu legea, au incercat sa scape de puscarie cu o scutire de la medic.
„Cati oameni trebuie sa mai moara in penitenciare sau sa se imbolnaveasca grav”, se intreba acum cateva zile fostul ministru Monica Iacob Ridzi. O intrebare retorica pe care le-au mai pus-o magistratilor si altii inaintea ei, sperand ca vor fi eliberati sau macar trimisi in arest la domiciliu. De-a lungul anilor, demnitari si interlopi au invocat la motive medicale pentru a scapa din celula – nu intotdeauna cu succes.
-► „Cel mai bolnav detinut din Romania”
-► Nicusor, bolnav dar fumator
-► Colegi de celula uniti de durerea de spate
-► Bolnav de leucemie, in vizita la cazinou
-► Miraculoasa vindecare a lui Omar Hayssam
-► Gorbunov, eliberat pentru dureri de cap
-► Bercea Mondialu’, operabil doar international
„Cel mai bolnav detinut din Romania”
De pilda, in primavara lui 2014, avocatul lui George Copos a invocat „probleme de sanatate” pentru a cere ca fostul vicepremier sa treaca de la regim de detentie inchis la unul semideschis. Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au respins solicitarea. Nici Jean Padureanu, inculpat tot in Dosarul Transferurilor, nu a reusit sa iasa pe caz de boala, desi avocatul sau sustinea ca „este cel mai bolnav detinut din Romania”, suferind de Alzheimer si avand doua atacuri cerebrale.
Un alt fost sef din fotbalul romanesc ajuns dupa gratii, Cristi Borcea, a invocat si el probleme cardiace. Magistratii i-au dat drumul ca sa mearga la medic, insa pentru un cu totul alt motiv: ca sa faca un test de paternitate (foto jos).
Nicusor, bolnav dar fumator
Si Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, a iesit de mai multe ori din spatele gratiilor, ba chiar si din tara, din motive de sanatate. Potrivit lui Radu Mazare, Constantinescu "e bolnav de cancer. Pe o scara de la 1 la 10, gravitatea la el e 9". Plecat in SUA ca sa se trateze de necrutatoarea maladie, a fost fotografiat pe o strada din New York in timp ce fuma.
Din Statele Unite, Constantinescu a trimis la Bucuresti mai multe acte care arata tratamentul medical pe care il facea in America nu putea fi intrerupt fara sa ii puna viata in pericol. Instanta romaneasca a aprobat insa arestarea lui si a apreciat ca "nu rezulta din niciunul dintre inscrisurile depuse la dosar ca inculpatul se afla intr-adevar in starea in care sustine." Dat in urmarire internationala, a ajuns in cele din urma in tara, lucru care, in opinia sa, i-a diminuat cu 15% sansele ca boala sa nu revina. In final, acuzat de procurorii DNA in mai multe dosare penale, seful suspendat al CJ Constanta a obtinut inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu printr-o decizie a Curtii de Apel Constanta.
Citeste si: Consiliile PENALE ale Romaniei. HARTA judetelor inrosite de problemele cu legea ale sefilor locali
Colegi de celula uniti de durerea de spate
Pe primarul Bacaului, Romeo Stavarache (foto jos), problemele de sanatate l-au scos din arestul preventiv. Avocatul sau a dovedit cu acte ca edilul are o afectiune cardiaca iar Stavarache a ajuns in arest la domiciliu. Ulterior a spus ca afectiunea i s-a agravat in perioada petrecuta in celula. Pe acest subiect a si postat pe Facebook un citat din Dalai Lama, preluat de la Tony Poptamas: „Omul isi sacrifica sanatatea pentru a face bani. Apoi isi sacrifica banii pentru a-si recupera sanatatea”. In februarie, Curtea Suprema a decis ca Stavarache sa fie judecat sub control judiciar, scapand si de arestul la domiciliu.
Un alt primar ajuns dupa gratii, Sorin Apostu de la Cluj, a acuzat si el o boala grava, spondiloza lombara. A fost mutat pentru tratament intr-un spital penitenciar, apoi a revenit in celula, unde si colegul sau de detentie, inculpat in acelasi dosar, omul de afaceri Calin Stoia, s-a plans de aceeasi boala. Apostu a si reclamat statul roman la CEDO, reclamand conditiile de la Rahova si Gherla – celule incalzite necorespunzator, care i-au afectat sanatatea. In iulie 2014, cu sau fara spondiloza, fostul edil a fost condamnat definitiv la patru ani si sase luni de inchisoare pentru luare de mita si spalare de bani.
Bolnav de leucemie, in vizita la cazinou
Mihai Chitac, primul ministru de interne postdecembrist, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei din Timisoara, a fost eliberat din motive medicale in septembrie 2010. O luna si jumatate mai tarziu a incetat din viata in urma unui stop cardio-respirator.
Victor Atanasie Stanculescu, condamnat in acelasi dosar, a iesit in 2014 din inchisoare, insa de-a lungul timpului a fost eliberat de mai multe ori pe motive medicale. In 2009, o astfel de „permisie” a generat un scandal dupa ce fostul general, bolnav de leucemie si cu risc maxim de infarct sau atac cerebral, potrivit avocatilor, a fost vazut intrand intr-un cazinou. "Eu nu joc... Eu am insotit pe cineva, care joaca, si nu puteam s-o las singura in lumea aia, acolo”, s-a justificat atunci Stanculescu.
Miraculoasa vindecare a lui Omar Hayssam
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, al carui rol in scandalul rapirii jurnalistilor din Irak nu a fost elucidat nici acum, a scapat de pedeapsa in 2006 datoriata unui cancer de colon. El a fost operat, dupa care comisia medicala a juns la concluzia ca boala de care sufera este "grava, susceptibila de complicatii imprevizibile" si "nu poate fi tratata in cadrul retelei sanitare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor".
Pe 26 aprilie sirianul a fost eliberat din arest ca urmare a acestor probleme de sanatate iar pe 30 iunie a fugit din tara. „E bine-mersi, sanatos, nu are nici urma de cancer”, anunta in 2011 chiar presedintele Basescu. Hayssam e bine-mersi si in ziua de azi, dar dupa gratii, la Penitenciarul Margineni. Autoritatile romane au avut insa nevoie de 7 ani de cautari pentru a-l prinde din nou, bolnavul Hayssam (foto jos) fiind extrem de vioi, „dovada ca medicina romaneasca este foarte buna”, dupa cum a spus chirurgul Mircea Beuran, cel care l-a operat in 2006.
Gorbunov, eliberat pentru dureri de cap
O serie de boli suspecte l-au atins si pe moldoveanul Serghei Gorbunov, condamnat pentru atac armat asupra unei case de schimb valutar. Suferind intial de „nevralgie intercostala, lumbago cronic si furuncul", Gorbunov s-a imbolnavit si mai grav un mai tarziu: "subatacuri de glaucom cu unghi inchis si rectocolita ulcero-gastrica". Diagnosticat cu glaucom dupa ce, dupa spusele medicului din penitenciar, „s-a plans de dureri de cap”, Gorbunov a scapat din inchisoare in 2009, pe motiv ca avea nevoie de operatie si tratament pentru a nu-si pierde vederea. Basarabeanul s-a intors in cele din urma dupa gratii (foto jos), unde este si acum; intre timp se pare ca a scapat de glaucom fara sa mai aiba nevoie de operatie.
Cazul Gorbunov a fost, de altfel, primul care a atras atentia opiniei publice asupra problemei eliberarilor din inchisoare cu scutire de la medic. S-a descoperit atunci ca 123 de condamnati pusi in libertate pe motive medicale nu s¬-au mai intors dupa gratii dupa perioada de intrerupere a executarii pedepselor. Iar 15 dintre acestia erau condamnati pentru omor. S-a ajuns la demiteri si anchete in interiorul Politiei iar dupa 2009, eliberarile pe caz de boala au devenit mai degraba o exceptie.
Bercea Mondialu’, operabil doar international
Totusi, in 2011, si celebrul interlop Bercea Mondialu’ (foto jos) a incercat sa fie eliberat pe motive de sanatate dupa ce a fost arestat preventiv sub acuzatia ca si-a injunghiat nepotul. Bercea le-a spus atunci magistratilor ca este claustrofob, iar apoi s-a plans ca sufera de bronsita si are trei chisturi intre plamani si inima, pe care nu le poate opera decat in Austria. Suferintele sale se pare ca nu au fost insa destul de convingatoare.
De partea cealalta a legii, fostul procuror vasluian Vasile Selaru, arestat in 2014 pentru coruptie, a iesit din Penitenciarul Iasi dupa ce a invocat in fata judecatorilor motive medicale, starea sa de sanatate degradandu-se pe timpul celor peste sase luni de arest preventiv. Potrivit Ziarului de Iasi, Selaru ar fi fost batut in arestul preventiv de un alt detinut, astfel ca judecatorii l-au trimis in arest la domiciliu.
Iar acum o saptamana, primarul suspendat al Pitestiului, Tudor Pendiuc, a cerut si el sa fie eliberat din arest preventiv si trimis in arest la domiciliu pe motiv de boala - cerere cu care Curtea de Apel nu a fost de acord. In decembrie Pendiuc ar fi trecut printr-o interventie pe cord iar acum primarul suspendat ar suferi si de un cancer de colon de care se operase cu ani in urma. Insa, dupa ce a ajuns in arest, Pendiuc a inceput sa se simta din ce in ce mai rau si s-a plans ca boala a recidivat.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, tribunal, interlop, arest, medic, sanatate, detinut, magistrati, probleme, demnitari, domiciliu, eliberari,
Dată publicare:
05-03-2015 15:23