Cine a taiat banii DNA-ului? Problema a fost rezolvata doar dupa o intalnire intre Kovesi, Valcov si ministrul Justitiei

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Finantelor a publicat joi bugetul pe 2015 si a iesit un scandal urias in interiorul ministerului public.

Procurorul General al Romaniei a taiat o treime din bugetul DNA pentru 2015, desi sefa procurorilor anticoruptie ceruse o majorare de 5 milioane de euro. Ministerul Finantelor Publice a promis insa ca va asigura finantarea necesara pentru ca anchetele aflate in derulare si cele viitoare sa nu fie blocate.

Directia Nationala Anticoruptie s-a plans dimineata de proiectul de buget pentru 2015 publicat pe site-ul ministerului finantelor publice.

"Noi am facut demersuri pentru obtinerea bugetului pentru anul viitor, intr-un cuantum de 25 de milioane de euro, suma care nu este enorma, e minima pentru a functiona fara sa ne blocam activitatea. DNA a indisponibilizat peste 300 de milioane de euro in acest an", a spus Laura Codruta Kovesi.

Criticile aduse de Laura Codruta Kovesi au starnit imediat reactii in ministerul finantelor publice, iar ministrul delegat pentru buget a aratat cu degetul inspre conducerea Ministerului Public. Darius Vilcov sustine ca Procurorul General al Romaniei a decis ca DNA-ul sa primeasca mai putini bani decat ceruse.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Daca DNA va cere urmarirea mea penala in dosarul privind votul din diaspora, demisionez din postul de prim-ministru
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, in Ministerul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundari" (Sursa: Darius Vilcov, ministru delegat pentru buget)

Problema a fost rapid rezolvata dupa ce Laura Codruta Kovesi, Darius Valcov si ministrul Justitiei au avut o intalnire in urma careia DNA a primit intreaga suma ceruta.

Pana la aceasta ora, conducerea ministerului public a refuzat sa comenteze incidentul.

• Pozitia DNA
• Ce spune legea despre finantarea DNA
• Raspunsul oficial al Ministerului Finantelor

DNA a emis joi dimineata urmatorul comunicat: „In urma publicarii, pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A) a constatat urmatoarele:

1.In anexele la proiectul de lege sus mentionat nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2.Din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mica decat executia bugetara pe 2014. In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional).

3.Subliniem ca, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii in anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea initiala, formulata in cursul lunii iulie 2014, a fost reiterata ministrului Justitiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitandu-se ca, in plus, la intocmirea Legii bugetului de stat, sa aiba in vedere, atat valorile cerute, cat si mentinerea, in fila distincta, a bugetului DNA, conform prevederilor legale in vigoare.

4.Aducem in atentia opiniei publice ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, institutia a indisponibilizat bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

Gasiti aici textul complet al proiectului de buget pe 2015

Ordonanta de Urgenta 43 din 2002 care a infiintat DNA stipuleaza ca „procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie este ordonator secundar de credite. Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Directiei Nationale Anticoruptie se asigura de la bugetul de stat, fondurile destinate Directiei Nationale Anticoruptie fiind evidentiate distinct in bugetul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Potrivit declaratiilor Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, in luna noiembrie 2014 Directia avea in lucru 4.800 de dosare si doar 90 de procurori, dintre care o treime veniti in ultimul an si jumatate. Valorile indisponibilizate despre care se vorbeste in comunicat nu inseamna insa neaparat venituri la buget. Multe sunt puse sub sechestru pana la decizia definitiva a instantei si doar dupa aceea statul poate face ce vrea cu ele. Daca este vorba de bani, acestia sunt mutati de ANAF, dupa hotarea de condamnare, din contul in care se gasesc la buget iar daca e vorba de proprietati imobiliare, acestea trec in proprietatea statului.

In urma emiterii comunicatului DNA, ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, a facut o serie de precizari, care au fost postate si de premierul Ponta pe Facebook.

Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014.

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri.

1. Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost postata pentru consultare, in data de 11.12.2014, sinteza bugetelor ordonatorilor principali de credite, filele distincte de buget pentru institutiile aflate in subordinea acestora urmand a fi anexate proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2015, care va fi aprobat de Guvernul Romaniei si trimis Parlamentului spre dezbatere.

2. Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 este 707,88 milioane lei, in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Pe parcursul anului 2014, conform legii bugetului de stat pentru anul 2014, la bugetul total al Ministerului Public s-a adaugat la cheltuielile de personal suma de 323 milioane, reprezentand plata de titluri executorii pentru personalul bugetar din cadrul Ministerului Public. Facem mentiunea ca pe parcursul anului 2015, conform legii, bugetul Ministerului Public va fi suplimentat cu titluri executorii care vor fi platite pe parcursul acestui an.
De asemenea, facem urmatoarele precizari cu privire la bugetul Ministerului Public pentru anul 2015:
-cheltuielile pentru investitii au crescut cu 39,48% fata de 2014, de la 14,22 milioane la 19,84 milioane;
-cheltuielile pentru bunuri servicii s-au diminuat cu 1,03% de la 70,72 milioane la 70 milioane lei;
-cheltuielile cu fonduri europene nerambursabile au crescut cu 41,72% de la 1,09 milioane la 1,54 milioane lei

3. Mentionam ca Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public si a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri.

Avand in vedere importanta bunei functionari a DNA si a DIICOT, interesul Ministerului Finantelor Publice de a asigura resursele necesare acestor institutii, precum si pentru o informare publica transparena si clarificarea tutoror aspectelor, ministrul delegat pentru Buget va avea pe parcursul zilei de 12.12.2014 o intalnire cu conducerea Ministerului Justitiei si Ministerului Public.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Dosarul MAFIA LEMNULUI. DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Andras Ordog
Dosarul MAFIA LEMNULUI. DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Andras Ordog

DNA cere arestarea preventiva a judecatorului Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, vizat in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, anchetatorii avand indicii ca acesta a luat mita de la Ioan Adam, arestat in aceeasi cauza.

Ponta: Daca DNA va cere urmarirea mea penala in dosarul privind votul din diaspora, demisionez din postul de prim-ministru
Ponta: Daca DNA va cere urmarirea mea penala in dosarul privind votul din diaspora, demisionez din postul de prim-ministru

Liderul PSD, premierul Ponta afirma ca s-a gandit, imediat dupa alegerile prezidentiale, sa demisioneze de la sefia Guvernului, dar ca a inteles ca a primit, totusi, peste cinci milioane de voturi.

Consiliile PENALE ale Romaniei. HARTA judetelor inrosite de problemele cu legea ale sefilor locali
Consiliile PENALE ale Romaniei. HARTA judetelor inrosite de problemele cu legea ale sefilor locali

Intr-o tara unde scandalurile politice nu lipsesc, Consiliile Judetene reusesc totusi sa iasa in evidenta prin volumul problemelor cu justitia pe care le-au acumulat in ultimii ani.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.