Cannes 2015. Filmul lui Corneliu Porumboiu, "Comoara", laudat dupa premiera de joi. Cronicile elogioase aparute in presa

22-05-2015 07:47


Succes dupa succes pentru romani, la Cannes. Prezentat ieri in premiera, filmul lui Corneliu Porumboiu, "Comoara", are cronici foarte bune in publicatiile de profil, care se intrec in laude pentru talentul regizorului.

Insasi iubita presedintelui francez, actrita Julie Gayet, a mers la proiectie, desi lipsise de la premiere mai rasunatoare. Iar scurt-metrajul "Ramona", in regia lui Andrei Cretulescu, a luat unul dintre premiile sectiunii Semaine de la Critique.

"Comoara" este al doilea film al lui Corneliu Porumboiu selectat in sectiunea "Un certain regard" de la Cannes, dupa premiatul "Politist, adjectiv" din 2009. Pelicula, vanduta deja in 6 tari europene si Israel, a avut joi premiera pe Croazeta.

Reporter: V-ati uitat putin si in ochii criticilor? Pareau incantati? Cum erau?

Corneliu Porumboiu: Nu prea i-am vazut, vizionarea pentru presa a fost la ora 11:00, iar cea oficiala, premiera, a fost la 4 si jumatate. La cea de la 11 nu am fost.

Daca s-ar fi uitat, regizorul ar fi vazut ca le-a placut...

""Comoara" confirma din nou statutul lui Porumboiu drept una dintre cele mai fascinante minti din cinematografia de azi", scrie Hollywood Reporter.

Screen Daily apreciaza ca, desi cel mai nou film al sau nu va umple sali de multiplex, "Porumboiu este in mod sigur unul dintre cei mai originali regizori din ultima vreme".

Si scurt-metrajul "Ramona", de Andrei Cretulescu a primit premiul ''Canal +'' al sectiunii "Semaine de la Critique". Distinctia este oferita unui singur film din cadrul sectiunii de catre echipa prestigiosului canal de televiziune.

In competitia oficiala a fost prezentat joi seara "Dheepan", cel mai nou film al francezului Jacques Audiard si unul dintre cele mai asteptate de la Cannes. Pelicula spune povestea unui luptator tamil pentru libertate, care paraseste Sri Lanka spre sfarsitul razboiului si se refugiaza in Franta, doar ca sa fie atras in alta lume a violentei.

Tot joi seara a avut loc gala amFAR, cel mai mare eveniment caritabil si monden din Europa. Antonio Banderas si Eva Longoria au fost printre cei 900 de invitati la gala dedicata strangerii de fonduri pentru combaterea SIDA.

VIDEO PROTVPLUS.RO