„România, te iubesc!” - Imperiul lui Ovidiu Tender. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2019

Ultima actualizare: 25-03-2021 14:12

”România, te iubesc!” s-a întors pe continentul african pentru a vorbi despre un alt investitor român controversat care și-a încercat norocul în Senegal, Gambia sau Guinea Bissau: Ovidiu Tender.

Povestea acestuia începe imediat după ‘90, când a început să agonisească o avere impresionantă - zeci de companii, în diverse domenii de activitate.

Cu relații sus puse, de la președinți la șefi de servicii secrete, dar și cu o prietenie foarte apropiată de un alt om de afaceri cu trecut sinuos, Frank Timiș, Ovidiu Tender și-a ațintit privirea asupra bogățiilor din Africa de Vest.

Ieșit în urmă câteva zile din închisoare, unde a fost închis câțiva ani, Tender a dat primul interviu din libertate lui Cosmin Savu, în care vorbește despre imperiul sau economic: filiera africană.

În urmă cu câteva săptămâni, v-am prezentat afacerile controversate din Africa de Vest a doi oameni de afaceri de origine română: Nicolae Bogdan Buzaianu și Frank Timiș.

Aceștia nu sunt singurii care au încercat să facă bani din economiile africane, acolo, unde, pe vremuri, românii erau foarte bine primiți.

Au testat piața și Ovidiu Tender, condamnat în dosarul RAFO- Carom, Puiu Popoviciu, condamnat în dosarul Băneasa, acum refugiat la Londra, Cristian Burci, cercetat de DIICOT într-un dosar despre Romvag Caracal, fostul deputat Cristian Rizea, dat în urmărire internațională pentru o condamnare la 4 ani și 6 luni pentru luare de mită, dar și fostul șef al EximBank și director în Ministerul de Finanțe, Ionuț Costea, inculpat de DNA pentru luare de mită, sau deputatul Remus Borza, fostul administrator judiciar de la Hidroelectrica.

Cu toții au încercat să valorifice oportunitățile din Africa Subsahariană - o piață în continuă creștere și un continent plin de resurse, fie că este vorba despre hidrocarburi - petrol și gaz, sau aur și alte metale scumpe și pietre prețioase.

Într-un interviu acordat în exclusivitate lui Cosmin Savu, Ovidiu Tender, eliberat în urmă cu câteva zile din penitenciar, unde a stat mai bine de 4 ani și jumătate, acceptă să povestească cum a ajuns milionar, cum a ajuns în Africa și care au fost planurile de investiții și de dezvoltare în Senegal, Gambia sau Guinea Bissau.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO