Pastilele-minune de slabit, industria scapata de sub control care ne poate imbolnavi. "Nu stii ce e real si ce e ireal"
ILUZII LA KILOGRAM, partea a III-a. E haos pe piata suplimentelor de la noi. Langa produse autorizate pot fi vandute marfuri despre care nu stim mai nimic. Iar legislatia care ar trebui sa reglementeze domeniul e in faza de proiect.
Cand nu obtin rezultate, oamenii recurg la solutii extreme - diete restrictive, infometare, si chiar pastile despre care nu stiu nimic, dar care pot fi periculoase. O alta industrie care creste atat in farmacii si magazine, dar mai ales pe site-uri obscure, care promit marea cu sarea.
Dana e un om ocupat, traieste in Bucuresti, dupa ce a locuit multi ani in Italia. A avut in urma cu 3 ani 64 de kilograme. A ajuns la 106. Spune ca din cauza stresului si a lipsei de miscare. “Am incercat tot felul de cure, am slabit si m-am ingrasat. Am slabit 18 kilograme si m-am ingrasat 23. Cu Dukan. Dupa aceea am luat si pastile de slabit si nu am reusit nimic."
Povesteste ca proportiile tot mai mari si faptul ca punea rapid orice kilogram dat jos, au impins-o sa aiba incredere oarba in reclamele de pe net. Mai ales cele care aveau poze si marturii ale unor persoane care ar fi incercat produsele. "Vedeam reclame, inainte si dupa si am crezut foarte mult, am zis bai daca au slabit altii, cu siguranta trebuie sa slabesc si eu. Cand ajungi la 106 kilograme, de undeva de la 60, te gandesti orice e bun ca sa slabesc macar 20 de kilograme ca sa ma misc. Deci nu imi trebuia pentru frumusete si pentru sanatate."
Ofertele pastilelor minune au de cele mai multe ori exemple de transformari rapide. In jur de 150 de milioane de euro ar fi suma anuala, din vanzarea produselor de slabit si suplimente alimentare din farmaciile de la noi. Internetul si micile magazine nu sunt monitorizate, implicit nimeni nu stie cat vand. Dar vand. Reclama cucereste.
Mihaela a cumparat produsul sub forma de pudra si l-a pus si pe mancare si pe fructe si prajituri, asa cum i-a spus reclama. Nu numai ca nu a slabit cu el , dar a aflat ulterior ca alte tinere au avut sangerari stomacale. A facut plangere la Protectia Consumatorului.
De la OPC a aflat ca vanzatorii nu pot fi gasiti. Iar cei de la protectia consumatorului trimit sesizarile la Institutul de Bioresurse Alimentare, acolo unde teoretic, toti importatorii trebuie sa isi notifice produsele. Tatiana Onisei e sef de laborator. “ De regula se vand produse care nu sunt notificate, pe acele site-uri se intampla un comert ilegal, nimeni nu a vazut produsul, nimeni nu a verificat calitatea si siguranta lui inainte de punerea pe piata."
Ioana Cacovean este farmacist si presedintele Patronatului Farmacistilor de la noi. "Intrebarea este, mai este sistemul sanitar in slujba pacientului, sau pacientul este la intamplare in sistemul medical? Din pacate oamenii nu mai sunt deloc protejati", spune ea. “Si atunci cel mai mare pericol asta este, zicem ca ne facem bine, cand de fapt nu ne facem bine. Aici este o mare problema, a lipsei sigurantei produselor in general."
Suplimentele nu sunt nici aliment, nici medicament. Si atunci nu sunt avizate, ci doar notificate. Adica sunt trecute intr-un soi de tabel, pentru a putea fi comercializate legal. Importatorul trebuie sa duca la Instittutul de Bioresurse Alimentare o serie de documente si o mostra de produs. Plateste in jur de 900 de lei, si asteapta pana ce vin rezultatele din alte tari, unde se trimit probele. Daca rezultatul arata compusi potential periculosi, importatorul e sesizat sa nu aduca marfa in tara, pentru ca ii va fi confiscata la vama. Multi dealeri cunosc schema asa ca mai intai importa cutiile, si apoi duc mostre la autoritati. Si vand masiv, pana vin rezultatele. De compozitie, clientul intreaba mai putin.
Sincron Tatiana Onisei, sef serviciu IBA Bucuresti: ‘Se introduc substante farmaceutice de regula, pentru imbunatatirea eficientei produsului, cu toate ca sunt promovate ca fiind 100% natural. Si aici au fost surprizele sa gasim medicamente practic, substante care sunt tipice pentru medicamente, sa le gasim nedeclarate, in suplimente alimentare. Surpriza a fost sa gasim antibiotice, la care nu ne asteptam, Metronidazol de exemplu, orice om care a luat antibiotic stie ca pe timpul tratamentului nu are pofta de mancare, se introduc substante cu efect diuretic, pentru ca se eliminea cantitatea de lichid din organism si sigur greutatea scad. Si alte substante si aici iar e risc cu efecte purgative si laxative."
Teoretic, cel prins face un comert ilegal. Si o lege spune cat si cum ar trebui sa fie pedepsit penal. Legea are o singura problema.
Tatiana Onisei, sef serviciu IBA Bucuresti: "Din pacate inca se afla in stadiul de proiect. Prevedeau destul de multe amenzi , in special pentru comertul produselor falsificate, pentru modificarea compozitiei si nedeclarare, pentru faptul ca un operator a obtinut notificarea, si in baza acesteia un altul importa produsul, cu acelasi nume si il vinde in baza notificarii anterioare, desi era si el obligat sa faca acest lucru, se intampla sa nu iti permita sa ii vezi unitatea, se intampla sa foloseaza materii prime care nu sunt de calitate sau care nu au fost analizate inainte de intrarea pe fluxul tehnologic. "
Ioana Cacovean: "Esti pur si simplu bulversat, nu stii ce este real si ce este ireal pe piata, nu stii ce este valid si ce nu este valid, nu stii in ce sa ai incredere si in ce sa nu ai incredere."
Doar importatorii care nu emit factura pentru produse risca sa intre pe mana politistilor de la antifrauda. Dar stiu asta, si in general emit. Ar putea fi acuzati ca si-au intoxicat clientii cu antibiotice, asa cum se intampla in alte tari. La noi nu poti trage la raspundere penal, nici importatorul, nici farmacia care comercializeaza un produs suspect, dar poti retrage de pe piata produsul.
Tatiana Onisei: “Pana si farmacia era pacalita pentru ca cutia, holograma exista, si au crezut ca e vorba despre acelasi producator, care era inscris pe cutie, nestiind ca productia venea din alta parte, dintr-un apartament, unde se facea la mana, includerea pulberilor in capsula. Deci sunt si asemenea situatii, ele sunt penale in masura in care pot fi incadrate. Partea proasta e ca de obicei e o conditie, daca se dovedeste ca a produs prejudicii de sanatate. Ori asta este foarte greu sa dovedesc. E greu sa demonstrez acest lucru si e greu sa il incadrez la fapta penala."
Si piata creste. In farmacii sunt peste 18.000 de produse, in conditiile in care acum 5 ani erau 4.000.
Ioana Cacovean, farmacist : “onteaza foarte mult calitatea produsului, cum e crescuta planta, cum este uscata, cum este concentrata, cum este maruntita, cum este transformata, si atunci noi luam nu stiu ce produs, spune ca are nu stiu ce efect, si el nu are nimic. Exista niste ciuperci foarte la moda acum folosite in tratament, pentru a obtine substantele active, care sa declanseze acum cresterea imunitatii, acele produse trebuie preparate intr-un anumit mod. Ori noi nu avem nicio siguranta. Si de multe ori dam bani considerand ca suntem protejati si nu suntem protejati."
4 Ovidiu Penes, doctor in stiinte medicale: "Sunt foarte multi producatori. Nu toti producatorii produc aceste suplimente farmacologic corect. Poti sa combini intrun mod gresit suplimentele, si in cel mai fericit caz, sa inhibi capacitatea lor de a functiona. Adica un supliment sa absoarba alt supliment, sau un supliment sa blocheze absorbtia celuilalt. In cel mai fericit caz s-ar putea sa nu aiba niciun efect. Dar sunt situatii in care combinarea lor mai ales cu tratamente chimice, prescrise de alti medici, poata sa interfereze negativ cu sanatatea noastra."
Teoretic, mineralele nu dau dependenta. Dar Ioana Cacovean, farmacist spune ca “Este o iluzie, aceasta e o iluzie nu poti trai cu vitamine, nu poti cu pastile, programul nostru e cu mancarea. Ca ele se transforma apoi in vitamine, asta e cu totul altceva."
Ovidiu Penes, doctor in stiinte medicale: “Foarte multe dintre ele au contraindicatii. Exista suplimente, minerale de exemplu, care daca le iei in cantitati prea mari, sau vitamine, aparent inofensive, produse incorect, sau luate in cantitati prea mari, care pot sa iti puna in pericol sanatatea. Unele se acumuleaza, altele dau tulburari hematologice serioase, deci mare atentie cu aceste suplimente luate ca asa am citit pe undeva pe net. "
Fara doar si poate, suplimentele ajuta. Atunci cand e nevoie de ele. Sunt recomandate in diete si regimuri alimentare, la consultul unui specialist. Dar industria a vrut ca omul modern sa se comporte ca si cum ar fi intr-o permanenta convalescenta.
Ioana Cacovean, farmacist : “Este numai marketing si este o iluzie, te brambureste de cap, tu nu stii ce face, pe de alta parte nu intelegi limitele produsului, te astepti la wow, iau 3 pastile de vitamine si sunt foarte bine. Ori nu exista asa!"
Cand vine vorba de pilule minune, orice oferta de pe internet ascunde strategii de succes in marketing, predate in facultatile de profil. Incurajarea visului, se afla in textul "slabesti fara efort, depui muschi rapid". Urmeaza alinarea fricilor - "produsul e natural si usor de utilizat". Ar mai fi justificarea esecurilor - "nu e vina ta, e vina societatii ca nu ai rezultate", si nu in ultimul rand, confirmarea suspiciunilor, transpuse in texte de genul - "si vedetele folosesc".
Giulia Nahmani face parte din show-bizz-ul de la noi - a moderat emisiuni TV, a jucat intr-un film american alaturi de Jane Seymour, celebra Doctor Queen, iar in Romania are afaceri cu bijuterii scumpe. Isi imparte viata intre Bucuresti si Los Angeles si provine dintr-o familie instarita. Vorbeste despre pastile minune de slabit, care i-au facut mult rau.
Invazia reclamelor cu pilule minune e peste tot in mediul online. Chiar si pe site-urilor medicilor care inc niciun caz nu ar recomanda pacientilor sa le ia.
Andrei Laslau e medic, cu rezidentiat in chirurgie. Are un blog despre nutritie, cu sute de mii de vizitatori, in care recomanda propria reteta ketogenica, bazata pe un consum redus de carbohidrati. Spune ca a postat si posteaza frecvent in ce constau mesele sale, si multi cititori au slabit, gratis, urmarindu-i articolele pe retelele de socializare. Mai jos de postarile sale despre alimentatie sanatoasa, gasesti pe acelasi blog, anunturi cu pastile pentru slabire rapida. Adica exact pilulele pe care Andrei Laslau le blameaza.
Andrei Laslau medic nutritionist: “Unii dintre ei sunt atat de prosti, incat nu inteleg ca astea nu sunt ale mele, sunt puse de Google. Uite ai vazut reclama, cum slabesti, nu stiu ce. Peste tot sunt aceste reclame nu sunt doar la mine. Toti care au public feminin, deci toti care au public feminin, fac bai din astea. Daca nu ai public feminin, nu faci ca nu iti da nici dracu pe ele click. Pana si alea pornet-urile, sunt facute i-am pus picaturile astea in ahar, sotului meu si acum abia merg dimineata. Deci sunt facute chiar si alea de sex sunt fascute pentru gagici.”
Industria stie exact unde sa isi faca reclama, in mediul online. Si investeste masiv in asta. Sunt urmarite grupuri tinta, motoarele de cautare stiu cine cauta sa slabeasca. Medicul Andrei Laslau isi declina raspunderea. “Eu nu promovez direct pastile da uite daca dau pe contact apare reclama asta tampita dar e pusa de adsense. Daca imi da click pe astea, mie imi produce niste bani. Multi, putini imi produce niste bani. Dar astea nu inseamna ca eu le recomand, am si scris uite am termeni si conditii unde scrie ca nu imi asum, ca nu sunt responsabil de nimic, indiferent ce se intampla. Ca unii slabesc cu sfaturile mele, asta e alta poveste. Dar toti facem asa, declinarea raspunderii. Reclamele sunt puse pe site de terti. Cine intra pe site e de acord cu termenii si conditiile, daca nu sunt de acord ies Ideea e ca sunt prosti care cred in reclame"
In drumul de la omul sedentar, la cel care facem miscare, omul modern e incurajat sa "arda" etape. O uriasa fabrica de vise, impachetate frumos, ne spune ca trebuie sa transpiram mult si intens, si apoi sa consumam multe produse miraculoase, ca sa slabim repede si sanatos.
Tatiana Onisei, sef laborator: "Asta in cazul in care se doreste a se obtine un profit, semnificativ din vanzare si, a se profita de credulitatea sau naivitatea consumatorului. De fapt acest mod de promovare induce in eroare consumatorul!"
Romania nu face exceptie de la invazia de suplimente si programe anuntate ca fiind special intocmite sa ne ajute, si sa ne faca mai sanatosi. Omul trebuie sa se informeze corect si sa isi formeze o cultura, cand vine vorba de o slabire corecta. In fata unei industrii ademenitoare, ar putea afla ca mai degraba slabesti la o partida de shopping si o plimbare in pas alert.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, nutritionist, medic, sanatate, pastile, slabire, grasime, calorii, muschi, antrenor, sala, fitness, efort, lipide,
Dată publicare:
04-03-2016 12:41