Secretul suplimentelor, partea II. Mancarea viitorului sau placebo? Cat de profitabila e afacerea cu antioxidanti impotriva imbatranirii

×
Codul embed a fost copiat

Dupa modelul celor din vest, romanii platesc scump dorinta de a ramane vesnic tineri. Si mai scump platesc cei care inghit fara sa stie suplimente interzise in Vest, dar permise de autoritatile romane.

Urmareste integral emisiunea "Romania, te iubesc" pe VOYO.ro.

Vanzatorii de suplimente nu sunt obligati sa faca studii clinice, de aceea nici nu pot scrie pe prospect ca previn, vindeca sau trateaza. Trebuie doar sa depuna la Institutul de Bioresurse Alimentare mostre si hartii, care sa ateste ca suplimentul de vanzare contine lucruri comestibile si curate.

Oricum, sunt zeci de substante pe care IBA nu le-ar putea depista in Romania. Se merge pe incredere, suplimentul este avizat si liber la vanzare! Numai daca apar reclamatii, vin OPC-ul si Siguranta Alimentara peste tine. Asa e in toata Europa. Nu mai ca la noi, mai nimeni nu reclama, hotul neprins, e negustor cinstit.

Studii clinice au doar vitaminele, mineralele si alte cateva substante care au fost suficient cercetate. Dar si ele pot fi de-a dreptul periculoase.

Citește și
Suplimente alimentare
Culisele industriei de suplimente alimentare, la "Romania, te iubesc!". O afacere de milioane de euro
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Dozele din prospect sunt orientative: pentru unii "frectie la picior de lemn", pentru altii otrava.

La Brasov, o fabricuta de ceaiuri, tincturi si comprimate a pornit pe aceasta cale. Are 4 hectare de pamant, pe care cultiva de la echinaceea, lavanda si sunatoare bio, pana la salvie si rostopasca, sub denumirea populara de nigelarita - fiindca arde negii. In total, cresc aici 30 de specii. Fabricantii de suplimente colaboreaza si cu agricultori carora le dau rasaduri si le cumpara in schimb productia si mai si importa specii exotice. Depozitul de plante uscate e urias. De aici, ierburile ajung in omogenizator, iar de acolo, in masinaria de comprimate, astazi, antireumatice. Netratat termic - ca sa-si pastreze enzimele active.

Dupa minima automatizare, nici n-ai zice ca aceasta fabricuta invarte anual o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro.

Si totusi, cat de mult au contribuit aceste vanzari la sanatatea romanilor - imposibil de cuantificat. Client fidel in magazinele de suplimente e vegetarianul care isi dezechilibreaza total dieta si risca sa devina obez si anemic.

Business-ul "anti-ageing" e de departe cel mai profitabil. Suplimentele care reduc EFECTELE imbatranirii, sunt deja demodate. Azi, ele umbla la CAUZA si promit sa incetineasca insusi ceasul biologic. Remediile cu antioxidanti care contracareaza radicalii liberi - molecule vinovate de imbatranire, se vand ca painea calda.

Contin tot felul de substante: coenzyme, flavonoide, polifenoli… cea mai moderna: RESVERATROLUL- substanta pe care o desvolta strugurii rosii si fructele de padure ca sa se apere de radicalii liberi din soare. Cei care vand suplimente cu substanta miraculoasa, sustin ca prelungeste viata cu 20-30%.

Piata suplimentelor e plina de resveratrol in forme si concentratii care mai de care... Totusi, medicii prescriu antioxidanti bolnavilor care se trateaza de cancer sau diabet, s-a dovedit clinic ca resveratrolul este antiinflamator si intareste sistemul imunitar in situatii critice.

Luc Montagnier, medic si cercetator, premiat cu Nobel pentru descoperirea virusului HIV, i-a recomandat Papei Ioan Paul al 2-lea, care suferea de Parkinson, o cura cu extract de papaia, pe post de antioxidant.

Medicii folosesc cu succes antioxidantii ca adjuvant in tratamentele clasice. Dar sunt ei buni in pastrarea tineretii?
Cercetatorul francez spune ca dupa 45 de ani, toti oamenii sunt supusi stresului oxidativ, insa nu recomanda suplimentul antioxidant, decat dupa un test biochimic, care sa stabileasca o carenta.

Cele mai scapate de sub control par sa fie suplimentele de slabit! Multe actioneaza direct pe creier, inhiba pofta de mancare. Multe contin efedrina, o substanta ce se poate inghiti doar cu reteta de la medic. Si nici macar nu e trecuta in prospect.

O fata a ajuns cu salvarea la spital, cu o criza de inima. A slabit 30 de kilograme intr-o luna si si-a nenorocit inima. Producatorul pastilelor e si azi basma curata, iar ele ... in continuare de vanzare. Altele provoca intoxicatii hepatice - asa cum s-a intamplat cu un produs vandut intr-o retea de tip pyramidal, interzis in cateva state din SUA si somat cu interdictia in Spania.

La fel de periculoase sunt suplimentele cu sibutramina, care official nu se mai vand in Romania. Pentru ca nimeni nu reclama. Iar clientela e nesfarsita, deoarece 40% dintre romani sufera fiindca s-au ingrasat. Aura, de exemplu, la 40 de ani era sa-si piarda job-ul din cauza unei "cure" cu pastile de slabit. La 2 saptamani de inghitit capsulele cu continut "natural", sefii au trimis-o la doctor, fiindca nu-si mai putea face meseria.

La noi, interdictiile, ca si inovatiile apar cu mare intarziere.

Florin Uceanu, campion la culturism si antrenor de vedete, povesteste ca sportul il mentine tanar, dar in combinative cu vitamine, minerale si …concentrate proteice. De care? De la fostul sau coleg de sala, Cristi - care si-a facut la marginea Bucurestilor fabrica de suplimente.

Cu o cifra anuala de afaceri de 2 milioane de euro pe an, omul e de 10 ani pe piata si de curand - exportator: in Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Turcia. Primii sai clienti - baietii care umplu salile de fitness. Mai toti isi aloca un buget special pentru suplimente care sa-i ajute sa faca muschi sau sa slabeasca.

Fabricantul roman de suplimente importa saci cu prafuri si arome, pe care le mixeaza. Si le recomanda cu incredere chiar si copiilor. 

Dar proteinele, in general din lapte sau soia se cumpara cel mai ades la galeata, pentru shake-uri.

Dar best-sellerul lui Cristi Dulgheru, fabricant, sunt batoanele nutritive. Fulgi de porumb, fulgi de grau germinat, ceai verde maruntit, alune si seminte de in, fructoza, cacao, ulei de palmier si sirop de malt drept liant. Vinde lunar sute de mii de bucati. Ca dovada, se extinde, cu o noua sectie:

Dar sunt retele care vand sportivilor ce vor sa faca muschi peste noapte - anabolizante periculoase. Hormoni - prafuri sau injectii. Titi Ilcu, fost culturist, povesteste ca a cazut in aceasta plasa. Era slab ca un tar, si voia muschi.

Dar suplimentele nutritive nu sunt hormoni. Pot cel mult sa contina substante care actioneaza asupra hormonilor din corpul tau. Ca de exemplu "antistresul" cu extract de rhodiola - o planta nordica. Evident, nu exista studii clinice. Cert e ca plantele, daca stii sa le folosesti, au proprietati miraculoase!

Tot mai multi romani nici nu mai concep viata fara suplimente, iar bugetul lunar poate sari de cateva sute de lei. Un lucru e cert, suplimentele nu te scapa nici de boala, nici de batranete - cel mult iti pot ajuta organismul la nevoie.

Pe acest principiu se cladeste o industrie mondiala de miliarde de euro. Romanul, isi permite deocamdata, in medie, 2 cutii de suplimente pe an. E in coada cumparatorilor europeni, dar se grabeste sa recupereze.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Secretul suplimentelor, partea I. Prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului
Secretul suplimentelor, partea I. Prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului "marea cu sarea"

In plina criza economica, vanzatorii de suplimente nutritive fac profit frumos. Tot romanul viseaza sa-si rezolve problemele cu o pastila miraculoasa. Milioane de prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului marea cu sarea. 

Culisele industriei de suplimente alimentare, la
Culisele industriei de suplimente alimentare, la "Romania, te iubesc!". O afacere de milioane de euro

Suplimentele nutritive au devenit o afacere care sfideaza criza. Sute de milioane de euro au cheltuit anul trecut romanii pe vitamine, minerale si tot felul de remedii naturale sau de sinteza.

Romania, te iubesc! Organismele modificate genetic, de care ne tot ferim, sunt peste tot
Romania, te iubesc! Organismele modificate genetic, de care ne tot ferim, sunt peste tot

Puii de o luna sunt buni de taiat, gainile, la 2 luni fac deja oua. Vacile dau cate 45, uneori chiar 90 de litri de lapte pe zi. Scroafele fata cate 20 de purcei, pe banda rulanta.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Forțele lui Putin au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei. Capitala Kiev, printre ținte. Ce s-a întâmplat în Crimeea
Forțele lui Putin au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei. Capitala Kiev, printre ținte. Ce s-a întâmplat în Crimeea

Armata rusă a lovit din nou Ucraina, sâmbătă sear,a cu atacuri masive cu drone, infoormează dpa.