Secretul suplimentelor, partea I. Prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului "marea cu sarea"
In plina criza economica, vanzatorii de suplimente nutritive fac profit frumos. Tot romanul viseaza sa-si rezolve problemele cu o pastila miraculoasa. Milioane de prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului marea cu sarea.
Urmareste integral emisiunea "Romania, te iubesc" pe VOYO.ro.
Fara studii clinice - dar cu adevarate campanii de marketing, romanul cade adesea in plasa si isi pune viata in pericol.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Cristian e cap de familie, pasionat de nutritie. A cumparat peste salbatic de Alaska - fiindca e sursa nepoluata de omega 3, catina proaspata, fiindca e cea mai bogata in vitamina C, a facut inghetata naturala, fara chimicale si conservanti pentru fiul sau. Si cu toate ca se hraneste corect, isi ia portia zilnica de hapuri.
Nu incap toate intr-o inghititura. Dupa numarul impresionant de capsule si gelule pe care tocmai le-a luat, ai crede ca e foarte bolnav. Dar nu. E sanatos tun, pe toate le ia preventiv. Inghitim in sec, si incercam sa intelegem.
Bun venit in lumea splimentelor nutritive - nici mancare, nici medicament - menite sa hraneasca organismul, cu ceea ce noi - in viata noastra agitata nu-i mai putem oferi. O piata globala, care doar in America ruleaza vreo 20 de miliarde de dolari pe an, se dezvolta in Romania.
160 de milioane de euro au lasat anul trecut romanii doar in farmacii: pe vitamine, minerale si tot felul de remedii naturale sau de sinteza. Celelalte canale de vanzare: internet, magazine, supermarket nu sunt monitorizate - in realitate cifra de afaceri cu splimente alimentare e dubla. Grosul profitului revine importatorilor.
De exemplu, DETOXIFIEREA a facut valuri in Romania. Detoxifiem ficat, rinichi, limfa - dar mai ales: intestinul gros. Pastile sau ierburi pisate, romanii dau bani grei pe ele, fiindca nu promit doar curatirea intestinului.
Mara chiar a crezut. A luat prafurile intocmai cum spunea prospectul. Dupa 3 saptamani …au aparut problemele. Dupa a 4-a saptamana, a renuntat.
S-a simtit pacalita. N-a facut nici o reclamatie oficiala, desi a costatat ca ingredientele din borcanul de 100 de lei, le avea si ea in casa - aproape pe toate. Si ar fi putut sa-si prepare singura leacul purificator. Sau sa cumpere un leac ieftin pentru constipatie, cum e faina de psilium, o planta din familia patlaginei.
Dar nu toate detoxifierile sunt inofensive. In mai, un barbat a ajuns pe targa la urgente. Om insurat, cu copil mic, si probleme de sanatate, barbatul a fost la un pas de moarte. Refuza sa vorbeasca despre accident, iar gura targului vorbeste ca a fost vizitat de reprezentantii firmei care i-a vandut leacurile.
Doctorul Gabriel Mitulescu opereaza pe colon si e furios - nu ca vanzatorii de suplimente ii fura clientii, ci ca ii inmulteste. Doctorul explica siretlicul pe care il folosesc unii vanzatori de "detoxifiere": au inventat conceptul de "placa mucoida" - un fel de depunere de toxine pe intestin, ca mizeria intr-un canal.
"Placa mucoida" exista pe internet! Ne-o arata producatorii de "detoxifiante" Doctorul stie ca e un truc: detoxifiantul contine laxative foarte puternice si bentonita, un fel de zgura, care modifica aspectul scaunul. Ca si chirurgul, doctorul in boli metabolice nu recomanda detoxifierea intestinala.
Scamatoriile detoxifierii sunt diverse: "plasturi care absorb toxinele din talpa piciorului". Tot prin talpa ies toxinele si daca iti cumperi cadita de detoxifiere.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, suplimente, detoxifiere, Romania te iubesc, toxine,
Dată publicare:
11-11-2012 13:31