Secretul suplimentelor, partea I. Prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului "marea cu sarea"

×
Codul embed a fost copiat

In plina criza economica, vanzatorii de suplimente nutritive fac profit frumos. Tot romanul viseaza sa-si rezolve problemele cu o pastila miraculoasa. Milioane de prafuri, pilule si gelule promit cumparatorului marea cu sarea. 

Urmareste integral emisiunea "Romania, te iubesc" pe VOYO.ro.

Fara studii clinice - dar cu adevarate campanii de marketing, romanul cade adesea in plasa si isi pune viata in pericol.

Cristian e cap de familie, pasionat de nutritie. A cumparat peste salbatic de Alaska - fiindca e sursa nepoluata de omega 3, catina proaspata, fiindca e cea mai bogata in vitamina C, a facut inghetata naturala, fara chimicale si conservanti pentru fiul sau. Si cu toate ca se hraneste corect, isi ia portia zilnica de hapuri.

Nu incap toate intr-o inghititura. Dupa numarul impresionant de capsule si gelule pe care tocmai le-a luat, ai crede ca e foarte bolnav. Dar nu. E sanatos tun, pe toate le ia preventiv. Inghitim in sec, si incercam sa intelegem.

Citește și
Suplimente alimentare
Culisele industriei de suplimente alimentare, la "Romania, te iubesc!". O afacere de milioane de euro
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Bun venit in lumea splimentelor nutritive - nici mancare, nici medicament - menite sa hraneasca organismul, cu ceea ce noi - in viata noastra agitata nu-i mai putem oferi. O piata globala, care doar in America ruleaza vreo 20 de miliarde de dolari pe an, se dezvolta in Romania.

160 de milioane de euro au lasat anul trecut romanii doar in farmacii: pe vitamine, minerale si tot felul de remedii naturale sau de sinteza. Celelalte canale de vanzare: internet, magazine, supermarket nu sunt monitorizate - in realitate cifra de afaceri cu splimente alimentare e dubla. Grosul profitului revine importatorilor.

Reclama se face cel mai bine prin viu grai si prin sampling: pudra de ciuperci shitaki, fructe Goji - chinezesti, uscate sau transformate in suc si pastile , seminte de canepa bogate in Omega 3.... Pentru digestie, memorie, articulatii, imunitate, potenta, sarcina, - imposibil sa intri intr-un magazin sau pe un site de suplimente si sa pleci cu mana goala.

De exemplu, DETOXIFIEREA a facut valuri in Romania. Detoxifiem ficat, rinichi, limfa - dar mai ales: intestinul gros. Pastile sau ierburi pisate, romanii dau bani grei pe ele, fiindca nu promit doar curatirea intestinului. 

Mara chiar a crezut. A luat prafurile intocmai cum spunea prospectul. Dupa 3 saptamani …au aparut problemele. Dupa a 4-a saptamana, a renuntat.

S-a simtit pacalita. N-a facut nici o reclamatie oficiala, desi a costatat ca ingredientele din borcanul de 100 de lei, le avea si ea in casa - aproape pe toate. Si ar fi putut sa-si prepare singura leacul purificator. Sau sa cumpere un leac ieftin pentru constipatie, cum e faina de psilium, o planta din familia patlaginei.

Dar nu toate detoxifierile sunt inofensive. In mai, un barbat a ajuns pe targa la urgente. Om insurat, cu copil mic, si probleme de sanatate, barbatul a fost la un pas de moarte. Refuza sa vorbeasca despre accident, iar gura targului vorbeste ca a fost vizitat de reprezentantii firmei care i-a vandut leacurile.

Doctorul Gabriel Mitulescu opereaza pe colon si e furios - nu ca vanzatorii de suplimente ii fura clientii, ci ca ii inmulteste. Doctorul explica siretlicul pe care il folosesc unii vanzatori de "detoxifiere": au inventat conceptul de "placa mucoida" - un fel de depunere de toxine pe intestin, ca mizeria intr-un canal.

"Placa mucoida" exista pe internet! Ne-o arata producatorii de "detoxifiante" Doctorul stie ca e un truc: detoxifiantul contine laxative foarte puternice si bentonita, un fel de zgura, care modifica aspectul scaunul. Ca si chirurgul, doctorul in boli metabolice nu recomanda detoxifierea intestinala.

Scamatoriile detoxifierii sunt diverse: "plasturi care absorb toxinele din talpa piciorului". Tot prin talpa ies toxinele si daca iti cumperi cadita de detoxifiere.

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Secretul suplimentelor, partea II. Mancarea viitorului sau placebo? Cat de profitabila e afacerea cu antioxidanti impotriva imbatranirii
Secretul suplimentelor, partea II. Mancarea viitorului sau placebo? Cat de profitabila e afacerea cu antioxidanti impotriva imbatranirii

Dupa modelul celor din vest, romanii platesc scump dorinta de a ramane vesnic tineri. Si mai scump platesc cei care inghit fara sa stie suplimente interzise in Vest, dar permise de autoritatile romane.

Culisele industriei de suplimente alimentare, la
Culisele industriei de suplimente alimentare, la "Romania, te iubesc!". O afacere de milioane de euro

Suplimentele nutritive au devenit o afacere care sfideaza criza. Sute de milioane de euro au cheltuit anul trecut romanii pe vitamine, minerale si tot felul de remedii naturale sau de sinteza.

Tu stii ce mananci?Lista substantelor cu efecte HORMONALE si cat de PERICULOASE sunt pentru organism
Tu stii ce mananci?Lista substantelor cu efecte HORMONALE si cat de PERICULOASE sunt pentru organism

Autoritatile cauta hormonul de crestere propriu-zis, dar nu au cum sa-l gaseasca. Motivul: industria de crestere a animalelor nu il foloseste de fapt. Faptele raman: mancarea e invadata de hormoni care au rol in cresterea accelerata.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.