Mâncarea „ca la mama acasă”, în gospodăriile oamenilor din Vama Buzăului, Cât costă două feluri și desert
Mâncarea „ca la mama acasă” îi atrage pe oameni să descopere zone inedite din țară. Sute de gospodari și-au deschis bucătăriile pentru turiști, pe care îi atrag cu tot ce au mai bun.
Conceptul de punct gastronomic local a pornit din Vama Buzăului, o comună din Brașov care atrage tot mai mulți oameni, și oferă exemple pentru alți producători aflați la început de drum.
Aflată la 50 de kilometri de Brașov, Vama Buzăului atrage anual în jur de 200,000 de turiști. Pe lângă atracțiile locului și peisaj, oamenii fac o oprire și la unul dintre cele 27 de puncte gastronomice locale - adică în gospodăriile oamenilor din zonă, unde aceștia le oferă mâncare pregătită după rețete tradiționale.
Anca Vlad, administrator punct gastronomic local: „Mâncărica este proaspătă și cu produse naturale de la noi din grădină, din producție proprie. Țin cu sfințenie rețetele mamei cu care eu am crescut.”
Delia Gal, administrator punct gastronomic local: „Se mănâncă foarte bine ciorba de văcuță, ciorba de perișoare. Este cerută ciorba de leurdă, pe care lumea nu prea o cunoaște.”
Meniul cu două feluri de mâncare și desert costă 80 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. Iar fiecare fel este pregătit pentru maxim 12 vizitatori.
Turiști: „O ciorbă de perișoare, extraordinar. Smântână și păstăi picante. Ca la mama acasă".
(...) „Are un gust aparte față de ce am mâncat noi până acum".
Conceptul a început să se dezvolte în urmă cu aproape 4 ani.
Tiberiu Chirilaș, primar comuna Vama Buzăului: „Am pornit cu destul de multe, undeva până în 10 puncte gastronomice locale, apoi sigur a existat un efect de multiplicare a lor, foarte mulți localnici și-au dorit să deschidă un punct gastronimic".
Mulți dintre producătorii aflați la început de drum și care vor să-și deschidă bucătăria pentru turiști s-au întâlnit în acest weekend în localitate. Printre ei, se numără și Ioana, care a venit tocmai din Buzău ca să vadă cum au reușit să aibă succes micile afaceri din zonă.
Ioana Negoiță, vizitator: „Noi avem și o fermă de capre și deja să zic că am fi pregătiți. Noi facem la ceaun tot felul de preparate din capră, lapte, brânză, plăcinte cu brânză".
Nu au lipsit nici bunătățile pregătite de producătorii locali.
Marcel Adrian Druțu, brutar: „Sunt pâini dospite lent cu maia, deci respectă un ritm cicladian de 24 de ore, produsele sunt organice și în principal noi folosim faină din cereale selectate și cereale ecologice.”
La nivel național sunt 298 de puncte gastronomice locale, iar cele mai multe, 87, sunt în județul Brașov, urmat de Tulcea și Sibiu.