LIVE UPDATE, ”faptele s-au prescris”. Lista celor care, deși au încălcat legea, au scăpat de închisoare datorită CCR

justitie, coruptie, catuse
Shutterstock

Mii de dosare penale aflate în stare de judecată ori în anchetă la procurori sunt afectate în prezent, în România, de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), adoptată în 2022, cu privire la aplicarea retroactivă a prescripției penale.

Știrea va fi actualizată de fiecare dată când un dosar penal important va fi afectat de aplicarea retroactivă a prescripției penale!

ȘtirileProTV.ro vă prezintă lista celor mai cunoscute cazuri de beneficiari ai prescripției penale:

-►Gigi Becali a scăpat de acuzaţia de fraudă la vot. Fapta s-a prescris după ce dosarul a stat 4 ani la Parchet. Patru ani le-a luat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea să finalizeze ancheta în acest caz.

-► Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris.

Citește și
Elena Udrea
Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București a dispus totuși confiscarea a peste 3 milioane de euro
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Braşov în iulie 2021 au fost anulate.

Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Braşov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc - 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.

-► Fostul deputat PNL Marin Anton a scăpat de închisoare, după ce ar fi luat o mită de 5,3 milioane de euro. Faptele s-au prescris.

- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop, pe motiv că faptele de corupţie de care era acesta acuzat s-au prescris. Acesta era acuzat că a luat o șpagă de 2,5 milioane de euro.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, au scăpat de închisoare în dosarul de corupţie în care primiseră iniţial 8, respectiv 5 ani de închisoare cu executare.

-► Procesul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost judecat pentru spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, în dosarul privatizării societăţii Transbordare Vagoane Marfă, a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei penale.

-► Dosarul privind violenţele împotriva lui Gabriel Păun s-a închis. Activistul a fost bătut în timp ce făcea fotografii într-o pădure. Judecătoria Haţeg a dispus încetarea procesului penal faţă de bărbatul care l-a atacat pe Păun, pentru că faptele s-au prescris.

-► Șefi din CFR și omul de afaceri Călin Mitică, achitați într-un dosar de corupție după 8 ani de judecată. Tribunalul Cluj i-a achitat pe toți inculpații unuia dintre marile dosare de corupție instrumentate de DNA, trimis în judecată în urmă cu aproape 8 ani, în 2015.

Principalul vizat a fost omul de afaceri Călin Mitică care a fost acuzat că a dat mită unui șef din sistemul feroviar, pentru a prinde un contract de zeci de milioane de euro cu Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA.

-► Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări în dosarul finanţării campaniei electorale, ca urmare a prescrierii faptelor. Inițial, Udrea a fost condamnată la 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. De asemenea, Ioana Băsescu a fost condamnată inițial la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

-► Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

-► Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București a dispus totuși confiscarea a 3,4 milioane de euro, presupusa șpagă pe care Udrea a primit-o pentru a influenţa decizii la nivel înalt în domeniul energiei.

-► Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru delapidarea companiei Blue Air (prejudiciu adus statului de peste 2 miliaone de euro)

-► Cei doi directori ai companiei Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare pentru dezinfectanţii diluaţi livraţi de compania lor către sute de spitale

-► Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe şi primar al municipiului Slatina, condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție. El ce ar fi cerut de la un om de afaceri peste 2,1 milioane lei pentru contracte de reabilitare a centrului istoric al municipiului Slatina.

-► Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş, trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi, a scăpat de toate acuzațiile. A fost condamnată pentru corupție la 3 ani și 6 luni în primă instanță.

-► Fostul deputat PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, precum și fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghel au scapat de condamnarea la 4 ani de închisoare în prima instanță în dosarul de corupţie „Ciuperceasca”. Ei trebuie să plătească parcului industrial suma de 1.138.937 lei pentru înstrăinarea ilegală a unor terenuri.

-► Mihnea Costoiu, fost ministrul al Educaţiei, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dosarul privind Baza “Cutezătorii” a scăpat de pedeapsă. Instanţa a hotărât confiscarea de la fostul ministru a sumei de 267.000 de euro.

-► Fostul preşedinte al PSD Dolj, Claudiu Manda, acuzat că a intervenit pentru ştergerea datoriilor unor beneficiari de ajutor social, pentru a obține sprijin electoral, a scăpat de proces după ce faptele s-au prescris.

-► Procesul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, precum și a celorlalți inculpați din dosarul Nana a încetat ca urmare a deciziilor CCR privind prescrierea faptelor. Judecătorii i-au obligat pe cei în cauză la plata prejudiciului de 3 milioane de lei, dar au ridicat măsurile asigurătorii pe mai multe terenuri cumpărate de Ioana Băsescu.

-► Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Gheorghe Stelian, condamnaţi la 3 ani de închisoare, respectiv 6 ani de închisoare în dosarul despăgubirii frauduloase a lui Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), au scăpat de acuzații. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul fostului preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean şi al fostului vicepreşedinte al instituţiei Sergiu Diacomatu, condamnaţi în prima instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare. ÎCCJ a mai hotărât să menţină dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro.

-► Adrian Mititelu, patronul clubului de fotbal FC U Craiova, condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani închisoare, a fost eliberat.

-► Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu acuzat că fi primit 2,2 milioane de euro pentru a acorda contracte preferențiale de închiriere pentru licențe Microsoft cu Guvernul României, a scăpat de acuzații.

-► Unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, are pedeapsa redusă de la 8 ani la 6 ani şi 6 luni, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracţiuni.

-► Un fost şef din Hidroelectrica şi-a construit un ponton cu banii companiei. Potrivit DNA, prin acţiunile realizate s-ar fi produs un prejudiciu de 325.879 lei. Fapta s-a prescris.

-► Liberalul Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar PDL, acuzat că şi-a decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro pentru deplasările către Strasbourg sau Bruxelles, a scăpat de acuzații.

-► Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a scăpat de dosarul cu privire la achiziţia de către municipalitate a unor autoturisme Skoda. Faptele s-au prescris. Procurorii susţin că, prin respectiva achiziţie, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482 lei.

-► Un fost şef de la Paşapoarte Dâmboviţa, implicat într-o reţea de traficanţi de migranţi, condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare, a scăpat de condamnare. De acuzaţii au scăpat alţi patru inculpaţi din acest dosar, care primiseră la instanţa de fond condamnări între trei şi cinci ani închisoare.

De ce sunt eliberați cei care au încălcat legea

Mai exact, ÎCCJ a hotărât în 2022 că o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la aplicarea prescripției penale a faptelor, în favoarea inculpaților, se va aplica retroactiv, adică pe dosarele care deja sunt în curs de soluționare.

Practic, asta înseamnă că inculpații din acele dosare care vor invoca decizia vor scăpa de orice consecințe penale, pentru că a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor.

Limitele de prescripție sunt stabilite de codul penal pentru fiecare faptă penală în parte, dar au existat moduri diferite de interpretare la instanțele din țară.

DNA a avertizat deja, la acea vreme, că aceste decizii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție - referitoare la prescripția răspunderii penale - vor duce la închiderea a peste 550 de dosare. Documentul precizează că anchetele și procesele trase pe linie moartă vizează acuzații grave de corupție, cu prejudicii ce depășesc un miliard de euro.

De asemenea, și procurorii DIICOT au identificat 605 dosare (în noiembrie 2022), care ar putea fi închise ca urmare a aplicării deciziilor CCR și ÎCCJ. Prejudiciul în aceste cauze este de peste un miliard de euro.

Decizia CCR de la care a pornit totul

Pe 26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Unele instanţe au suspendat procesele în aşteptarea unei lămuriri de la Instanţa supremă, altele au trecut însă direct la aplicarea deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie.

Curtea de Apel Bucureşti a fost prima instanţă care a sesizat ÎCCJ în legătură cu această chestiune, urmată apoi de alte instanţe.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Cum a scăpat de pedeapsă un medic judecat în dosarul unui bebeluș născut în taxi care a murit
Cum a scăpat de pedeapsă un medic judecat în dosarul unui bebeluș născut în taxi care a murit

Medicul ginecolog care a fost trimis în judecată în cazul femeii din Prahova care a născut în taxi, fătul fiind ulterior declarat mort, scapă de pedeapsă după ce instanţa de judecată a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București a dispus totuși confiscarea a peste 3 milioane de euro
Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București a dispus totuși confiscarea a peste 3 milioane de euro

Aflată în detenție în penitenciarul de femei de la Târgșor unde are de executat 6 ani, Elena Udrea scapă de încă o posibilă condamnare într-un alt dosar de corupție.

Un fost şef din Hidroelectrica şi-a construit un ponton cu banii companiei, dar scapă, pentru că s-au prescris faptele
Un fost şef din Hidroelectrica şi-a construit un ponton cu banii companiei, dar scapă, pentru că s-au prescris faptele

Un fost șef al "Hidroelectrica" scapă de un dosar în care era judecat pentru că a construit un ponton plutitor pe malul lacului Vidraru pentru ambarcaţiunile sale pe motiv 

Cum a scăpat de închisoare judecătoarea Elena Burlan, condamnată pentru corupție la 3 ani și 6 luni, în primă instanță
Cum a scăpat de închisoare judecătoarea Elena Burlan, condamnată pentru corupție la 3 ani și 6 luni, în primă instanță

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

Darius Vâlcov scapă de o condamnare de 6 ani închisoare pentru corupţie. Decizia este definitivă
Darius Vâlcov scapă de o condamnare de 6 ani închisoare pentru corupţie. Decizia este definitivă

Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe şi primar al municipiului Slatina, după ce faptele s-au prescris. A fost anulată o condamnare de 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.