Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel București a dispus totuși confiscarea a peste 3 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Aflată în detenție în penitenciarul de femei de la Târgșor unde are de executat 6 ani, Elena Udrea scapă de încă o posibilă condamnare într-un alt dosar de corupție.

Curtea de Apel București a dispus marți încetarea procesului penal, deschis de DNA împotriva fostului ministru pe motiv că a intervenit prescripția. Instanța a dispus totuși confiscarea a peste 3 milioane de euro presupusa șpagă pe care Udrea a primit-o pentru a influenţa decizii la nivel înalt în domeniul energiei.

După trei luni de deliberări, Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal față de Elena Udrea, pentru cele două capete de acuzare: trafic de influență și spălare de bani. Instanța a explicat că procesul care a început inițial în 2017 nu poate fi soluționat pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale ca urmare a unei decizii de anul trecut a Curții Constituționale.

Elena Udrea nu scapă cu totul de pe urma acestui scandal de corupție. Chiar și fără să i se fi stabilit vinovăția și implicit condamnarea, Curtea de Apel București a dispus confiscarea de la fostul ministru democrat liberal a 3 milioane 400 de mii de euro, bani pe care Udrea i-ar fi primit în 2011 cu titlul de șpagă de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

În schimbul banilor, susțin procurorii DNA - Elena Udrea ar fi intervenit în favoarea lui Buzăianu la ministerul Economiei și Hidroelectrica. Buzăianu își dorea să primească energie electrică la prețuri avantajoase, în baza unor contracte mai vechi.

Citește și
Elena Udrea
Contestaţia la executare formulată de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, respinsă de ICCJ. Decizia nu este definitivă
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Avocații fostului ministru vor face apel la instanța supremă. Însă şi DNA ia în calcul să atace sentința pe motiv că prescripția nu s-ar putea aplica și în acest caz.

Elena Udrea ar putea avea parte de o decizie similară și în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Curtea de Apel București o condamnase în primă instanță la opt ani de detenție pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, asta în timp ce fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu primise 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

Și în acest dosar, a fost invocată prescripția, iar Înalta Curte de Casație va pronunța decizia în curând.

Dosarul „Hidroelectrica”

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţineau procurorii.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.

Dan Andronic, mărturii mincinoase în dosar

Cu ocazia audierii sale ca martor, omul de afaceri Dan Andronic „a făcut afirmații mincinoase”, susțin procurorii DNA, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei.

Potrivit DNA, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:

- că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

- că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

- că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Elena Udrea a fost dusă la spital după ce a leşinat
Elena Udrea a fost dusă la spital după ce a leşinat

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost dusă cu ambulanţa de la penitenciarul Tîrgşor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după ce a leşinat, spun surse pentru Știrileprotv.

Contestaţia la executare formulată de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, respinsă de ICCJ. Decizia nu este definitivă
Contestaţia la executare formulată de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, respinsă de ICCJ. Decizia nu este definitivă

Contestaţia la executare formulată de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată la şase ani de închisoare, a fost respinsă ca nefondată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar decizia magistraţilor nu este definitivă.

Elena Udrea pierde ultima şansă de a scăpa de închisoare în dosarul
Elena Udrea pierde ultima şansă de a scăpa de închisoare în dosarul "Gala Bute". Decizia ÎCCJ este definitivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de Elena Udrea şi Rudel Obreja, condamnaţi la şase ani, respectiv cinci ani de închisoare, în dosarul Gala Bute. Decizia magistraţilor este definitivă.

ANAF nu a reușit să vândă terenurile Elenei Udrea și va organiza o a doua licitaţie, pornind de la un preț mai mic
ANAF nu a reușit să vândă terenurile Elenei Udrea și va organiza o a doua licitaţie, pornind de la un preț mai mic

ANAF nu a reuşit să vândă la licitaţie terenurile aparţinând fostului ministru Elena Udrea, pentru că la licitaţie nu s-a prezentat niciun cumpărător.

Elena Udrea rămâne în închisoare. Înalta Curte i-a respins contestația în anulare
Elena Udrea rămâne în închisoare. Înalta Curte i-a respins contestația în anulare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-a respins contestația în anulare Elenei Udrea și o obligă la plata a 200 de lei pentru cheltuieli judiciare, se arată în decizia Instanței.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.