Mircea Drăghici, trimis în judecată. Cum s-ar fi ales cu o vilă și cu un bolid

Ultima actualizare: 25-07-2019 17:35

Mircea Drăghici, fost trezorier al Partidului Social Democrat, a fost trimis, joi, de DNA în judecată, pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

El este acuzat că a folosit suma de 380.000 euro din fondurile Partidului Social Democrat, disimulată în plata unei chirii, pentru a-şi achita în proporţie de două treimi un imobil în Pipera, achiziționat pentru suma totală de 500.000 de euro, diferenţa fiind plătită din fonduri proprii.

De asemenea, el a scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux, marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé, vânzându-l apoi soţiei sale, banii fiind achitaţi un an mai târziu.

L-am contactat pe Mircea Drăghici, însă el a refuzat să comenteze toate aceste acuzații, despre ca spus doar că sunt ”politice”. El a fost îndepărtat din funcția de la PSD imediat după ce Dăncilă s-a instalat în fruntea PSD-ului, în condițiile în care Drăghici era un apropiat al lui Liviu Dragnea.

De altfel, social-democrații au declanșat în interiorul partidului propria anchetă despre modul în care au fost cheltuiți acești bani de la stat. În fiecare lună, Partidul Social Democrat primește drept subvenție de  la stat suma de 7,5 milioane de lei.

Comunicatul DNA:

 

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO