Asociația magistraților europeni, mesaj dur despre OUG 7: ”Degradarea statului de drept”

Tudorel Toader
Agerpres

Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăţi a transmis o declaraţie despre situaţia sistemului judiciar din România, cerând transparenţă în adoptarea legilor, asigurarea independenţei magistraţilor şi respectarea statului de drept.

 

Emiterea OUG 7/2019 este văzută de magistraţii europeni ca ”un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept”.

”Sistemul judiciar român a asistat recent la un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept”, au transmis, sâmbătă, magistraţii europeni, printr-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Aceştia au constatat ”cu mare îngrijorare” revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar şi modificările propuse la codurile penale.

Citește și
proteste Facultatea de Litere
Peste 100 de profesori și studenți de la Litere și Filosofie au protestat față de OUG 7
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”După cum a spus vicepreşedintele Frans Timmermans în Parlamentul European, la 3 octombrie 2018, aceste schimbări au pus în pericol grav independenţa şi eficacitatea sistemului judiciar, în special în lupta împotriva corupţiei”, se mai arată în comunicatul MEDEL.

Magistraţii europeni fac referire la ”modificările întreprinse începând cu anul 2017 care afectează cel mai mult statul de drept”, respectiv regulile de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt şi creşterea competenţelor ministrului justiţiei, normele care limitează libertatea de exprimare a magistraţilor, în special faţă de celelalte puteri ale statului, normele privind posibilitatea de a concedia membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

”În ciuda tuturor criticilor (...) Guvernul român insistă asupra intenţiei sale de a schimba regulile sistemului judiciar şi de a le face prin ordonanţe de urgenţă”, se mai arată în comunicat.

Magistraţii europeni fac referire la datele prezentate de conducerea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, potrivit cărora, multe dintre cauzele care vizează magistraţi au pornit de la sesizări din oficiu.

”Ridică îngrijorări serioase nu dacă, ci cât de grav a fost afectată de o asemenea practică independenţa judecătorilor din România”, mai spun magistraţii europeni, care catalogheză ca ”inacceptabilă” ameninţarea judecătorilor cu ancheta penală, în cazul unor hotărâri pe care le-au pronunţat.

”Independenţa sistemului judiciar este unul din pilonii de bază ai statului şi legile trebuie să fie făcute într-o manieră clară, transparentă şi discutată, nu prin ordonanţe de urgenţă”, mai spun magistraţii europeni.

Aceştia cer Guvernului să adopte o atitudine transparentă şi responsabilă în legătură cu orice modificare a legilor care privesc organizarea sistemului judiciar, să înceteze să folosească ordonanţele de urgenţă şi să promoveze o dezbatere largă care să includă reprezentanţii societăţii civile.

De asemenea, magistraţi europeni solicită Executivului să acorde timp suficient CSM pentru a emite opinii consultative cu privire la orice modificare legislativă propusă şi să respecte în întregime independenţa justiţiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Protest al elevilor, studenților și tinerilor față de OUG 7
Protest al elevilor, studenților și tinerilor față de OUG 7

Membrii unor organizații ale elevilor, studenților și tinerilor și-au arătat solidaritatea față de magistrații care în ultima vreme au ieşit masiv în stradă nemulțumiți de ordonanța de urgentă 7.

Peste 100 de profesori și studenți de la Litere și Filosofie au protestat față de OUG 7
Peste 100 de profesori și studenți de la Litere și Filosofie au protestat față de OUG 7

Peste 100 de profesori și studenți ai facultăților de Litere și Matematică de la Universitatea București au protestat joi pe treptele din fața facultăților față de modificările legislative din justiție.

Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția
Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția

Ministrul Justiției Tudorel Toader a prezentat marți modificările care au fost aduse ordonanței de modificare a OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ care a fost dat de CSM.

Guvernul adoptă ordonanța de urgență de modificare a OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM
Guvernul adoptă ordonanța de urgență de modificare a OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta ordonanța de urgență de modificare a controversatei OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.