Primul film care va putea fi urmarit in Romania in noua tehnologie 4DX. Vei simti miscarile, mirosurile, vantul si ploaia (P)

15-05-2015 11:01


Cinematograful este refugiul preferat al multora dintre noi. In cateva secunde esti langa Angelina Jolie si Bradley Cooper. Te lupti cu roboti sau plangi la filme. Iar daca e 3D, cu atat mai bine.

De curand au aterizat la Bucuresti tehnologii noi, spectaculoase, asa cum este 4DX - adica miros, miscare, ceata, apa, vant, adaugate experientei tale vizuale. Si apoi mai este si Dolby Atmos,o tehnologie surround capabila sa redea sunetul ca si cand Arnold Schwarzeneger ti-ar sopti in ureche "Hasta la vista, baby!". Si asta pentru ca filmul, in 2015, trebuie sa insemne mai mult decat o simpla proiectie. Devine o experienta de neuitat.

4DX este tehnologia care te teleporteaza in film. Scaunele se misca in sincron cu actiunea. Daca in film ploua, te vei uda si tu. Daca bate vantul, pregateste-te sa fii luat pe sus. Pana si mirosurile ajung la tine. Miscarile scaunelor sunt controlate electric. In fata lor, sunt montate duze care stropesc sau arunca aer s diverse arome.

Sincronizarea este perfecta, fiindca magia 4DX este controlata de un server. Serverul sta aproape de proiector. Sub sala de cinema, exista insa o camera de control unde se pastreaza "materia prima" pentru efecte, cea care produce, de pilda, mirosurile. Printre sortimente se numara cappucino, praful de pusca sau cauciucul ars.

Primul film disponibil in format 4DX, la noi, este Mad Max, Drumul Furiei. Va urma in scurt timp si Jurassic World. Atentia, insa: experienta nu este pentru cei slabi de inima.

REZERVA AICI BILETE LA MAD MAX IN 4DX

Cinematograful deschis de Cinema City in cadrul Mega Mall din Capitala va fi urmat de un alt cinematograf de acest tip in Constanta si un altul in Timisoara. Mai multe informatii gasiti pe pagina de Facebook a Cinema City.

O alta tehnologie noua la noi in tara este Dolby Atmos. Sunet surround de inalta calitate, redat in difuzoarele de pe perete si din tavan. O sala de cinema mare are aproximativ 20-25 de difuzoare, iar o sala in care sistemul Dolby Atmos e implementat, are pana la 50-60 de difuzoare.

In camera de proiectie, exista un computer capabil sa controleze fiecare din cele 52 de boxe din sala. Adica, teoretic, ai putea sa auzi in acelasi timp, pe fiecare difuzor, 52 de sunete...din aceeasi scena. In formatul Atmos sunt disponibile filme precum San Andreas, The Avengers ori Jocurile Foamei.

iMax este o alta tehnolgie spectaculoasa, ceva mai cunoscuta romanilor. Pe langa sunet, iMax impresionaza prin imagine, pentru ca multe blockbustere de la Hollywood sunt filmate in formatul specific: pelicula de 70 de milimetri. Asa s-a lucrat, spre exemplu, si la Interstellar. Numai rolele de film folosite...cantaresc 20 de tone. Dar produsul final este cu adevarat remarcabil.