89 de ore si 37 de minute la cel mai tare festival din Europa: Werchter

Wechter

Belgia e tara aia cu berea dulce, wafele cu ciocolata si orasul in care Elena Basescu vrea sa-si traiasca tineretea: Bruxelles. Pentru cei care maninca si respira muzica e insa tarimul fagaduintei: pentru 4 zile cele mai tari trupe se aduna la Werchter.

 

Nu am ajuns la Best Fest inca pentru ca in 2007 si 2008 am fost intr-un sat care pentru 99,9% dintre romani are doua mari caracteristici: e anonim si cu un nume greu de pronuntat. Pentru multi s-ar putea sa ramina pentru totdeauna anonim: festivalul belgian se suprapune total peste Best Fest, noua baie de muzica din Bucuresti.

Ce trebuie sa faci ca sa ajungi aici?

1. Intri de prin ianuarie-februarie pe site. Te uiti cum in fiecare saptamina se anunta cite un nume nou. Iti freci mainile, salivezi, visezi si-ti faci planuri cu prietenii.

Citește și
Vir
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

2. Prin martie se da "verde" la bilete. Spargi pusculita, te imprumuti din pensia bunicii, si-ti iei rapid de pe net. Pret: 183 de euro, cu permis de camping inclus. Daca nu te grabesti iti zic drept in fata: intr-o luna maximum nu mai gasesti. Se vind cam 50.000 de bilete pentru 4 zile si alte 50.000 de cite o zi. Fa socoteala si vezi cam ce public e la concerte!

3. Daca ai ratat fereastra de timp cind se pun in vanzare bilete sau daca te convinge textul asta, sa stii ca mai e o sansa: mergi la plesneala. Sunt zeci de oameni care vind bilete si nu la negru. Pur si simplu au prieteni care n-au mai ajuns. 100% merita incercat.

4. Iti iei avion. Tot lowcost, daca nu vrei neaparat "de linie". Blue-air si Wizz Air au curse regulate si ieftine, daca te misti din vreme.

5. Iti peticesti cortul si sacul de dormit. Daca ai probleme cu spatele si vrei neaparat hotel, trebuie sa dai acatiste la biserica: prin jur sunt putine optiuni si se iau repede. Au existat si romani fericiti care au tras lozul, dar parerea mea e ca e necastigator. Dormi mai bine si dusul e cu apa calda, insa pierzi distractia, depinzi de autocare si taxiuri si trenuri si uneori, daca ai baut prea multa bere, le mai ratezi.

Care e line-up anul acesta? Il gasesti aici, dar, la o prima lectura sunt o groaza de nume cunoascute numai pe scena principala: Coldplay, Oasis, The Killers, Bloc Party, Dave Mathews Band, White Lies, Kings of Leon, Nick Cave and the Bad Seeds, Limp Bizkit, Nine Inch Nails, Kaiser Chiefs, Metallica, Mars Volta, Black Eyed Peas, Placebo.

La Pyramid Marque - un cort gigantic, nume mai underground si o atmosfera pentru un alt fel de muzica. De exemplu, in 2007 acolo a cintat Tori Amos pentru vreo 2000 de oameni care au intrat sub acoperis. Alte zeci de mii, afara!

Ca organizare, e perfect. Ai tot ce vrei: nenumarate campinguri, parcari, locuri pentru rulote. Bai si dusuri la discretie, dar nu prea prinzi apa calda decit daca te trezesti devreme. Si cum probabil nu bei doar apa minerala, vei face dus rusesc. Locuri in care sa-ti incarci telefoanele. Super-marketuri. Biserica la care sa te rogi sa-ti cinte ai tai melodia favorita!

Zeci de terase la care maninci ceva rapid si bei bere la pahar. Cam 3 Euro berea sau carnatul, 7 euro jumatate de pui la rotisor (servit cu compot de pere in loc de cartofi prajiti), mincare chinezeasca / tailandeza la 8-10 euro si o lista prea lunga de feluri de cartofi prajiti (2-5 euro cornetul in functie de marime) cu sosuri.

Ponturi:

1. Sa nu ti se faca pofta de prajituri prin vreo gara, ca pierzi trenul. Nu te asteapta si nu te poti urca din mers!

2. Sa-ti iei cizme de cauciuc sau bocanci. Daca ploua, se face mocirla. Toata lumea umbla in asa ceva si nu trebuie sa te jenezi ca nu ai la tine incaltarile de duminica. Daca totusi le ai, dupa o ora vor arata ca incaltarile de marti.

3. Daca vrei sa stai la gard, ai de munca. Ia-ti neaparat o sticla mare de apa cu tine, ca risti sa te dezhidratezi. E un festival cu traditie si te vei lupta cu fanii nebuni ai formatiilor care se succed. In gloata aia nebuna care se invirte la fiecare ora, poti fi o simpla trestie. Nu conteaza daca esti una ginditoare! In 2007, pentru un loc la gard la Pearl Jam, m-am luptat 8 ore. Dar a fost frumos: pe drum s-au succedat multe trupe, dar unele foarte tari acum si atunci: Kings of Leon, Kaiser Chiefs si Queens of a Stone Age

4. Nu te jena sa spui ca esti roman, cum faci prin Italia! Muzica si berea unesc si un palestinian cu un israelian.

5. Poti sa-ti lasi orice in cort, nu se fura. Singurul lucru care iti va lipsi e linistea. Sunt mii de corturi in cite un camping si vei gasi mereu vecini care cinta la chitara si la sticla pina la crapatul zorilor.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Daca-i vara, hai pe partie!
Daca-i vara, hai pe partie!

De-ti place mai mult zapada de pe ghetar decit gheata din cocktailurile colorate servite pe o terasa, linga o oarecare mare, atunci sa stii ca nu conteaza daca-i iunie sau iulie, pentru ca la Hintertux se schiaza.

VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata

Vir, Croatia. Este o statiune cosmopolita situata pe coasta Adriaticii. Totul, de la cazare la mancare, e mai ieftin decat in Romania. Nu zic ca e moca, dar preturile nu pot fi comparate cu cele din Mamaia. Uita de fitze caci la Vir nu-si au locul.

Sub soarele Toscanei
Sub soarele Toscanei

“Sa vezi Napoli si-apoi sa mori! ” spune o vorba veche a italienilor. Sincer, nu stiu exact cum arata casele mafiotilor, sper sa ajung pe acolo, caci sunt convins ca au farmecul lor aparte.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.