Daca-i vara, hai pe partie!

Hintertux

De-ti place mai mult zapada de pe ghetar decit gheata din cocktailurile colorate servite pe o terasa, linga o oarecare mare, atunci sa stii ca nu conteaza daca-i iunie sau iulie, pentru ca la Hintertux se schiaza.

Nu, nu ca la Balea unde-ti cari in spinare placa si o iei la vale fix 37 de secunde, de o limba alb-gri uitata sub vreun pisc innorat. Locul cu pricina e pe o vale, Zillertal, pe care intri de pe autostrada, cu vreo 30 de km inainte de Innsbruck (Austria).

Doar 44 din cele 48 de nationale de schi din Europa se antreneaza anual pe ghetarul austriac si chiar daca nu se cazeaza intr-o mare de hoteluri de 5 stele, ci doar in pensiuni cochete -  echivalentul in Romania al unui rating de "un buchet de trandafiri" - revin in fiece an.
 

De ce e atit de popular Hintertux ? Pentru ca ghetarul e unul atipic, cu bucati destul de lungi de pante abrupte si ca atare perfect pentru toate categoriile de schiori: de la incepatori care abia au sarit din pantofi, pina la profesionisti desavarsiti! Daca nu ma crezi, intra pe site si poate te conving ei.

Transport:
Daca esti din Timoasara sau Oradea, te pui pe masina si seara esti in Tux. Ieftin, rapid si cari si oala cu sarmale dupa tine. Daca esti din rasa aia ciudata de oameni care fac 9-10 ore din orasul de bastina pina la granita cu Ungaria, iti recomand sa faci un pitstop de o noapte la Gyor - ultimul mare oras inainte de granita cu Austria.

Tragi la Klastrom si daca negociezi putin scoti de la sosete 50 de Euro / pentru o dubla si mic dejun (tripla e 60), preturi
mai mici decit cele afisate la receptie. Gasesti seara niste restaurante foarte bune unde poti lopata cu placere citeva portii de gulas sau paprikas. Dimineata forjezi bestia soselelor si seara esti la destinatie.

Citește și
Viena
Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera

O alta varianta, putin mai scumpa: avion + inchiriat de masini.
Cauti devreme un lowcost (SkyEurope are cele mai bune oferte de Viena) si din aeroport iei un vehicul nemtesc de 4 persoane (90 E / persoana) sau un microbuz (iese mai ieftin daca sunteti 7-8 in grup: cam 70 E de caciula). Cistigi doua zile (una de dus, una de intors), dar doar daca-ti permite buzunarul.

Cazare:
Nu trebuie sa te chinui prea tare: cauti pe site'ul oficial, daca nu gasesti acolo, dai un search. Gasesti genul acesta de pensiuni - la care am stat cu foarte mare placere:
1. Pinzger: apartamentul de 4 camere, living si bucatarie, 2 bai, 2 WC-uri - acces la 3 saune, jacuzzi, fitness si alte mici facilitati - la 25E / noapte de persoana
2. Hinteranger: apartament de 2 camere, living si bucatarie, baie, WC, acces la net - 21E / noapte / persoana.

Sumele sunt pentru off-season, adica dupa jumatatea lui aprilie

Skipass:
5 sau 6 zile fac 180 sau 205 Euro de casca. Merita daca esti impatimit. Daca nu, poti sa iei zi de zi, cotizezi in functie de ora la care ajungi.
Daca esti lenes si sosesti la pirtie la 12:00, nu platesti 39E, ci mai putin. Vezi pe site sumele complete.

Partii:
In sezon normal, au vreo 120 de km de pirtii. Primavara si vara practic schiezi in domeniul dintre virf - 3.240m altitudine - si doua cabine mai jos, la 2.100m. Iti recomand 5,8, 11: sunt frumoase foc si au o vedere trasnet spre vale!

Ce e frumos la schiul de vara e ca jos, in vale, sunt 15-20 de grade Celsius si poti lejer sa mergi in tricou, la o bere. Cind ai chef, sari in boots sau clapari si te dai printre stanci (sau, mult mai normal, pe pirtii :) ). Dupa citeva ture, cind ti-e foame, poti sa maninci pe terasa unui restaurant la aproape 2.700 de metri. Bei o bere nefiltrata, rece, ca-i cald pe afara si stai la un bronz de frumusete.

Sub pirtii:

Austriecii, precum ii stiti, nu stau locului. Anul trecut au sapat printre crevasele ghetarului, au pus scari, cordeline, lumina de atmosfera. Lipseste barul, e drept, dar pentru a te plimba prin aceasta pestere de gheata (o ora e turul)  trebuie sa cotizezi fix cit ai cotiza pentru acelasi timp petrecut cu trei beri radler (bere cu limonada sau Sprite) in fata: 8E. Senzatia e tare: un amestec de teama si placere. Mai mult teama, cind ghidul iti spune sec ca peretii de gheata se pot misca destul de repede. "Dar nu azi", completeaza.

Echipament:
N-ai un gard pe linga casa sa-ti faci schiuri din doua sipci? Stai linistit, in Hintertux sunt destul centre de inchiriat la care poti si cumpara echipament second hand. E chiar mai indicat! Decit sa dai 20-35 E pe zi (in functie de anul aparitiei modelului ales) poti sa cumperi ceva care a fost incalecat de incepatori maximum doua sezoane: preturi de la 120 la 300 E pentru schiuri sau placi.

Mancare:
La "impinge tava" pe pirtie: Supa: 3-4,5 Euro , snitel si cartofi prajiti 8 euro, bere 3,5 Euro. Cu 15 Euro esti boier insa esti si nebun: portiile sunt foarte mari si dupa meniul descris mai devreme abia te poti misca. Sfatul meu: sari peste supa. Daca nu vrei asta in ruptul capului, ia-ti apoi direct desert: clasicul Apfelstrudel mit Vanille Sosse (strudel de miere in sos fierbinte de vanilie: 3,5 - 4 Euro).

La restaurant, prin sat: la acelasi meniu mai pui vreo 5 Euro. Partea proasta e ca nu ai prea multe optiuni: off-season la ei se traduce si mot-a-mot. Multe crisme sunt inchise de-a binelea.

After ski:
E cea mai frumoasa parte a excursiei. Esti deja obosit dupa o zi d schi, ti-ai dat claparii din picioare si ai chef de dans si snaps. Evident ca toate hiturile mondiale sunt recintate in germana, dar asta deja nu te deranjeaza dupa al treilea snaps (tuica usoara de pere cu o bucata de fruct inauntru: 3 E) si trei beri (radler cu lamaie, blonda, bruna, alba: 3-3,5 Euro). Locul pe care nu poti sa-l ratezi: Tenne

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Cand ar fi bine sa pleci in concediu? Afla de la Neti Sandu!
Cand ar fi bine sa pleci in concediu? Afla de la Neti Sandu!

Neti Sandu si Elena Lasconi iti dezvaluie care sunt perioadele benefice vacantei din punct de vedere astral, pentru fiecare zodie in parte.

Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera
Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera

Scena balurilor grandioase, Sisi, ritmul lui Strauss, trasuri si cai, tramvai, gradini de flori, parfum antic, ce merita-ncercat. Nu in ultimul rand, o viata de calitate. Viena este, cu siguranta, un oras in care ti-ai dori sa locuiesti.

Sub soarele Toscanei
Sub soarele Toscanei

“Sa vezi Napoli si-apoi sa mori! ” spune o vorba veche a italienilor. Sincer, nu stiu exact cum arata casele mafiotilor, sper sa ajung pe acolo, caci sunt convins ca au farmecul lor aparte.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.