Daca-i vara, hai pe partie!
De-ti place mai mult zapada de pe ghetar decit gheata din cocktailurile colorate servite pe o terasa, linga o oarecare mare, atunci sa stii ca nu conteaza daca-i iunie sau iulie, pentru ca la Hintertux se schiaza.
Nu, nu ca la Balea unde-ti cari in spinare placa si o iei la vale fix 37 de secunde, de o limba alb-gri uitata sub vreun pisc innorat. Locul cu pricina e pe o vale, Zillertal, pe care intri de pe autostrada, cu vreo 30 de km inainte de Innsbruck (Austria).
Doar 44 din cele 48 de nationale de schi din Europa se antreneaza anual pe ghetarul austriac si chiar daca nu se cazeaza intr-o mare de hoteluri de 5 stele, ci doar in pensiuni cochete - echivalentul in Romania al unui rating de "un buchet de trandafiri" - revin in fiece an.
Transport:
Daca esti din Timoasara sau Oradea, te pui pe masina si seara esti in Tux. Ieftin, rapid si cari si oala cu sarmale dupa tine. Daca esti din rasa aia ciudata de oameni care fac 9-10 ore din orasul de bastina pina la granita cu Ungaria, iti recomand sa faci un pitstop de o noapte la Gyor - ultimul mare oras inainte de granita cu Austria.
Tragi la Klastrom si daca negociezi putin scoti de la sosete 50 de Euro / pentru o dubla si mic dejun (tripla e 60), preturi
mai mici decit cele afisate la receptie. Gasesti seara niste restaurante foarte bune unde poti lopata cu placere citeva portii de gulas sau paprikas. Dimineata forjezi bestia soselelor si seara esti la destinatie.
O alta varianta, putin mai scumpa: avion + inchiriat de masini.
Cauti devreme un lowcost (SkyEurope are cele mai bune oferte de Viena) si din aeroport iei un vehicul nemtesc de 4 persoane (90 E / persoana) sau un microbuz (iese mai ieftin daca sunteti 7-8 in grup: cam 70 E de caciula). Cistigi doua zile (una de dus, una de intors), dar doar daca-ti permite buzunarul.
Cazare:
Nu trebuie sa te chinui prea tare: cauti pe site'ul oficial, daca nu gasesti acolo, dai un search. Gasesti genul acesta de pensiuni - la care am stat cu foarte mare placere:
1. Pinzger: apartamentul de 4 camere, living si bucatarie, 2 bai, 2 WC-uri - acces la 3 saune, jacuzzi, fitness si alte mici facilitati - la 25E / noapte de persoana
2. Hinteranger: apartament de 2 camere, living si bucatarie, baie, WC, acces la net - 21E / noapte / persoana.
Sumele sunt pentru off-season, adica dupa jumatatea lui aprilie
Skipass:
5 sau 6 zile fac 180 sau 205 Euro de casca. Merita daca esti impatimit. Daca nu, poti sa iei zi de zi, cotizezi in functie de ora la care ajungi.
Daca esti lenes si sosesti la pirtie la 12:00, nu platesti 39E, ci mai putin. Vezi pe site sumele complete.
Partii:
In sezon normal, au vreo 120 de km de pirtii. Primavara si vara practic schiezi in domeniul dintre virf - 3.240m altitudine - si doua cabine mai jos, la 2.100m. Iti recomand 5,8, 11: sunt frumoase foc si au o vedere trasnet spre vale!
Ce e frumos la schiul de vara e ca jos, in vale, sunt 15-20 de grade Celsius si poti lejer sa mergi in tricou, la o bere. Cind ai chef, sari in boots sau clapari si te dai printre stanci (sau, mult mai normal, pe pirtii :) ). Dupa citeva ture, cind ti-e foame, poti sa maninci pe terasa unui restaurant la aproape 2.700 de metri. Bei o bere nefiltrata, rece, ca-i cald pe afara si stai la un bronz de frumusete.
Sub pirtii:
Austriecii, precum ii stiti, nu stau locului. Anul trecut au sapat printre crevasele ghetarului, au pus scari, cordeline, lumina de atmosfera. Lipseste barul, e drept, dar pentru a te plimba prin aceasta pestere de gheata (o ora e turul) trebuie sa cotizezi fix cit ai cotiza pentru acelasi timp petrecut cu trei beri radler (bere cu limonada sau Sprite) in fata: 8E. Senzatia e tare: un amestec de teama si placere. Mai mult teama, cind ghidul iti spune sec ca peretii de gheata se pot misca destul de repede. "Dar nu azi", completeaza.
Echipament:
N-ai un gard pe linga casa sa-ti faci schiuri din doua sipci? Stai linistit, in Hintertux sunt destul centre de inchiriat la care poti si cumpara echipament second hand. E chiar mai indicat! Decit sa dai 20-35 E pe zi (in functie de anul aparitiei modelului ales) poti sa cumperi ceva care a fost incalecat de incepatori maximum doua sezoane: preturi de la 120 la 300 E pentru schiuri sau placi.
Mancare:
La "impinge tava" pe pirtie: Supa: 3-4,5 Euro , snitel si cartofi prajiti 8 euro, bere 3,5 Euro. Cu 15 Euro esti boier insa esti si nebun: portiile sunt foarte mari si dupa meniul descris mai devreme abia te poti misca. Sfatul meu: sari peste supa. Daca nu vrei asta in ruptul capului, ia-ti apoi direct desert: clasicul Apfelstrudel mit Vanille Sosse (strudel de miere in sos fierbinte de vanilie: 3,5 - 4 Euro).
La restaurant, prin sat: la acelasi meniu mai pui vreo 5 Euro. Partea proasta e ca nu ai prea multe optiuni: off-season la ei se traduce si mot-a-mot. Multe crisme sunt inchise de-a binelea.
After ski:
E cea mai frumoasa parte a excursiei. Esti deja obosit dupa o zi d schi, ti-ai dat claparii din picioare si ai chef de dans si snaps. Evident ca toate hiturile mondiale sunt recintate in germana, dar asta deja nu te deranjeaza dupa al treilea snaps (tuica usoara de pere cu o bucata de fruct inauntru: 3 E) si trei beri (radler cu lamaie, blonda, bruna, alba: 3-3,5 Euro). Locul pe care nu poti sa-l ratezi: Tenne
Sursa: Robert Berza
Etichete: vacanta, cazare, turism, austria, schi, snowboard,
Dată publicare:
29-05-2009 00:00