Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei
In Italia ai de ales: mergi prin orase arhicunoscute sau pur si simplu la plezneala. In ambele cazuri vei da de locuri numai bune de tras in poze sau de ascuns in suflet. Unul dintre ele e Chioggia, numit de localnici Mica Venetie.
Pentru noi, care am venit din Micul Paris si Marele Cluj, Mica Venetie a insemnat o surpriza tare placuta. Daca ati citit cumva recenziile anterioare, despre Hintertux si Werchter, v-ati prins ca am mers direct la sursa pentru ca agentiile din Romania nu au decit pachete turistice si mai exista si public dornic de locuri mai putin umblate. Cu Chioggia insa am incercat ceva si mai indraznet: voiam sa mergem aproape de Venetia (pentru o mini excursie in zona) si am pus pur si simplu degetul pe harta, putin mai la sud.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fara un ochi pe vreun site, fara vreun telefon pe la vreo agentie de turism. Nicio rezervare.
La iesirea de pe autostrada, mai la sud de Venetia, am dat de niste lacuri ca la Techirghiol, dar chiar mai depresive ca decor. Cind am intrat in oras am zarit niste blocuri gri si plictisite. Tocmai ne pregateam sa facem cale intoarsa si sa cautam ceva scump, dar verificat prin Venetia, cind am intrat in orasul vechi si am inteles ca ar fi o idee proasta.
Chioggia chiar e Mica Venetie. Are citeva canale si gondole, dar in jurul lor e destul teren pe care circula si masini. Orasul vechi are piatete frumoase, stradute inguste si restaurante bune, lipte de cafenele pline de viata.De la margine lui, mai la sud, porneste o statiune intinsa pe o faleza de peste 10 kilometri.
Hotel: 55E / dubla, cu mic dejun, pentru 3 stele. Pe al treilea rind. Zaream plaja printre alte 2 hoteluri, dar pretul a fost negociat si, evident, oferit direct de la receptie, nu de o agentie de turism. La faleza, de la 100 E / dubla pentru 3 stele.
Transport: ori cu masina (2 zile de mers) ori cu vreun low-cost. Sunt destule optiuni pentru Venetia si de acolo luati tren, autobuz sau vapor. WizzAir, My Air nu sunt de ocolit.
Daca va plac discotecile, acolo era un singura. Si nu se dansa, chiar daca un DJ se chinuia sa mixeze. Lumea statea pe canapele si bea cocktailuri.
Daca va plac barurile, inseamna ca voi o sa le inchideti. Barmanii stau cuminti si va servesc, chiar daca la 1am ar putea inchide lejer. Italienii sunt galagiosi, dar trag de un suc trei ore dupa care pleaca spre casa. Nu au aplecarea romanilor catre chefuri udate bine.
Daca va place pestele, e un loc foarte bun de savurat. O portie cu garnitura ajunge pe la 25 de euro, dar e o investitie pentru citeva zeci de ani: daca ai niste papile gustative cu memorie de elefant, cind vei lua pastile la batrinete le vei inghiti mai usor. In gura iti va ploua din belsug cind te duci cu gandul la Chioggia.
Preturile pentru distractie sunt in marja Italiei de provincie. Adica peste Croatia, peste Grecia si peste Turcia. Dar nu cu atit de mult incit sa nu merite incercarea!
Sursa: Robert Berza
Etichete: litoral, cazare, italia, turism, venetia,
Dată publicare:
29-05-2009 00:00