A plouat cu flori si lacrimi. Ultimul drum al cuplului prezidential polonez

×
Codul embed a fost copiat

Trecutul Poloniei si profunda ei cultura catolica au transformat ultimul omagiu adus victimelor de la Smolensk intr-un moment cum rar s-a mai vazut in alte parti ale lumii.

DUMINICA

Polonezii si-au luat duminica adio de la presedintele Lech Kaczynski si prima doamna Maria. Sicriele lor au fost depuse  in cripta catedralei Wawel, panteonul celor mai iubite personalitati din istoria tarii - de la regi la poeti romantici.

Din cauza paraliziei traficului aerian, multi lideri occidental n-au fost de fata. Insa, presedintele rus si-a ridicat avionul in ciuda restrictiilor si a pecetluit astfel apropierea dintre Moscova si Varsovia dupa aceasta drama.

20:24 Aproape 150.000 de persoane s-au adunat duminica la Cracovia, pentru a asista la funeraliile presedintelui Lech Kaczynski si ale sotiei acestuia, Maria, ale caror sicrie au fost depuse intr-o cripta a catedralei Wawel, relatează AFP.

Citește și
accident aviatic Tupolev, Rusia
Avionul prezidential polonez s-a lovit de copaci la 1 km distanta de pista!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

18:57 Presedintele Traian Basescu si-a prezentat condoleantele oficialilor polonezi si a semnat in Cartea de Condoleante de la Catedrala Wawel.

18:54 Cuplul prezidential a fost coborat in cripta de la Catedrala Wawel

18:17 Cortegiul funerar a urcat dealul Wawel si se afla la poarta catedralei cu acelasi nume.

17:52 Cortegiul funerar trece pe strazile Cracoviei, in aplauzele multimii si sub o ploaie de flori.

17:08 Slujba recviem s-a incheiat, sicriele cuplului prezidential sunt transportate la catedrala Wawel.

15:35 Peste 100.000 de persoane asista la slujba recviem de la Cracovia.

13:37 Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a plecat cu un avion catre Cracovia, potrivit agentiei Interfax-Ucraina.

13:20 Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a ajuns cu bine in Polonia, cu un avion care a decolat din Moscova, in urma cu cateva ore. Presedintele rus participa la funeraliile presedintelui polonez Lech Kaczynski. Aeronava lui Medvedev este printre putinele avioane care tranziteaza cerul Europei in ultimele 48 de ore.

12.03 Priveghiul tine pana la ora 15, cand va incepe slujba de inmormantare.

11:00 Cortegiul funerar a ajuns la Cracovia. Sicriele au fost duse de la aeroport, la Catedrala Wawel. Acum va incepe slujba religioasa - cele patru clopote liturgice bat pentru familia prezidentiala!

Romania a decretat ZI DE DOLIU NATIONAL pentru duminica, 18 aprilie, in memoria victimelor catastrofei aviatice de la Smolensk, in semn de solidaritate cu poporul polonez.

08:30 Cortegiul funerar a plecat spre aeroportul din Varsovia. De aici, cu un avion militar, sicriele cu ramasitele pamantesti ale lui Lech si ale Mariei Kaczynski vor ajunge la Cracovia, unde vor avea loc funeraliile. Peste un milion de oameni sunt asteptati sa participe la ceremonii. Fostul presedinte si sotia sa vor primi ultimul omagiu, inainte de sa fie depusi in cripta castelului Wawel.

04:00 Polonia si-a redeschis spatiul aerian pentru survol, a anuntat purtatorul de cuvant al Agentiei nationale pentru navigatie aeriana. "Norul de cenusa vulcanica isi reduce altitudinea in timpul deplasarii, deci cerul devine curat la altitudini mari. Am decis sa redeschidem spatiul aerian pentru avioanele care zboara la altitudini mai mari de 6.000 de metri", a spus oficialul. Mai multe delegatii straine si-au anulat prezenta la funeralii din cauza norului de cenusa vulcanica ce a dus la inchiderea spatiului aerian in 30 de state europene.

SAMBATA

Polonia a inchinat un omagiu grandios victimelor accidentului aviatic petrecut in urma cu o saptamana. Ceremoniile, la care au participat 100.000 de oameni, s-au derulat sub semnul impresionantei solidaritati pe care tragedia de la Smolensk a declansat-o.

Restrictiile aparute de joi pe cerul Europei pun insa foarte serios sub semnul intrebarii sosirea celor 80 de delegatii straine la funeraliile organizate duminica la Cracovia, pentru presedintele Kaczynski si sotia sa.

In fata multimii incremenite, ceremonia funerara a inceput cu lectura unui fragment din Apocalipsa dupa Ioan. Timp de doua minute, intreaga Varsovie s-a cutremurat apoi in sunetul sirenelor si al clopotelor.

Fiecare dintre cei prezenti s-a rugat pentru presedintele Lech Kaczynski, sotia lui, comandantii militari, liderii rezistentei anticomuniste, deputatii, conducatorii atator insititutii publice, traducatori si agentii de securitate ale caror vieti au fost curmate sambata trecuta la Smolensk.

Inca de dimineata, in uriasa piata Pilsudski s-au strans polonezi veniti din toate colturile tarii, unii in costume populare, nobiliare ori uniforme profesionale. Lor le-au fost puse gratuit la dispozitie trenuri.

Parca niciodata imnul tarii, "Polonia nu e moarta!", n-a fost ascultat de atatea suflete cernite.

Un actor a citit unul dupa altul numele tuturor celor 96 de victime.

Altarul comemorarii a fost ridicat chiar in locul in care papa Ioan Paul al II-lea si-a celebrat, in 1979, memorabila slujba in cadrul celui dintai pelerinaj in Polonia comunista. Acolo a fost instalata o cruce alba, simpla, care a avut in fundal un imens panou cu fotografiile tututor victimelor.

Oamenii au vibrat ca niciodata cand a fost interpretat Marsul funebru din Sonata a doua pentru pian a compozitorului national Frederic Chopin.

Popor profund religios, polonezii au murmurat alaturi de preoti rugaciunile si imnurile.

Multi dintre cei prezenti s-au gandit cu amaraciune la un paradox sfasietor: tragedia aviatica de la Smolensk a facut ca masacrul de la Katyn sa fie cunoscut de infinit mai multi oameni decat daca delegatia poloneza ar fi ajuns teafara pentru a depune jerbele de flori. Intr-un fel, disparitia elitelor Poloniei nu a fost in zadar pentru miile de ofiteri si intelectuali polonezi executati de sovietici in 1940.

Sicriele sotilor Kaczynski vor fi transportate duminica dimineata la Cracovia.

Participarea delegatiilor straine la ceremoniile de duminica de la Cracovia este pusa sub semnul intrebarii. Delegatiile din Spania, Egipt, Japonia, Mexic si Noua Zeelanda si-au anulat participarea.

Inca sunt asteptate in Polonia sicriele celor 20 de victime care nu au fost identificate.

Cronologia evenimentelor de sambata

Transmisiunile au inceput de la ora 13.00, cu ceremonia de Stat de la Palatul Prezidential, un omagiu adus presedintelui Lech Kaczynski si sotiei sale, Maria.

19:40 Presedintele ungar, Laszlo Solyom, prim-ministrul Gordon Bajnai si Viktor Orban, castigator detasat al alegerilor legislative, vor participa duminica la funeraliile presedintelui polonez Lech Kaczynski, informeaza MTI. Cei trei oficiali vor ajunge la Cracovia cu masina, urmand sa calatoreasca in acelasi convoi, dar in vehicule separate.

19:15 Sicriele cuplului prezidential au fost depuse in catedrala Sfantul Ioan.

18:35 Sicriele cu trupurile neinsufletite ale presedintelui Lech Kaczynski si sotiei sale, Maria, sunt mutate din Palatul Prezidential la Biserica Metropolitana din Varsovia, pe afet de tun.

 14.45 Zeci de mii de oameni sunt prezenti in piata Pilsudski din centrul Varsoviei. Ceremonia religioasa se desfasoara in locul unde Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat slujba in timpul primei sale vizite in Polonia comunista, in 1979.

14:25 Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va participa duminica la Cracovia, la funeraliile presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, si ale sotiei acestuia, Maria Kaczynska. Seful Statului se va deplasa cu elicopterul pana la Oradea, iar apoi cu masina pana in Polonia, potrivit Administratiei Prezidentiale.

14:20 Potrivit Ministerului de Externe de la Varsovia, doar opt delegatii straine au anuntat prezenta la funeraliile care vor avea loc duminica. Presedintele Macedoniei, Ministrul de externe al Indiei, seful Parlamentului Japoniei, Premierul Coreei de Sud, ministrul de externe al Mexicului, Guvernatorul General al Noii Zealande, Ministrul apararii din Pakistan si ministrul Cooperarii Internationale din Egipt.

Initial, 98 de state au anuntat prezenta delegatiilor lor la funeraliile presedintelui polonez, dar inchiderea traficului aerian din majoritatea statelor europene, au dus la anularea acestor participari.

14:05 A inceput slujba de comemorare condusa de Arhiepiscopul Poloniei.

13:55 Se trag salve de tun in onoarea celor decedati.

13:50 Premierul Poloniei, Donald Tusk si-a exprimat regretul pentru moartea elitei poloneze.

13:30 Bronislaw Komorowski, maresal al Seimului polonez si presedinte interimar, a tinut un discurs in care si-a prezentat omagiul la adresa victimelor de la Smolensk. El a declarat ca Polonia apreciaza "spontaneitatea" Rusiei in cazul tragediei de acum zece zile.

13:15 Sunt citite numele celor 96 de victime ale tragediei.

13:00 Ceremonia de comemorare a celor 96 de victime ale catastrofei de la Smolensk a inceput! Mii de oameni s-au adunat in piata Pilsudski din Varsovia. Ceremonia a inceput cu un moment de reculegere care a durat doua minute.

08:56 In Polonia rasuna peste tot sunete de sirene si clopote, la ora exacta a producerii accidentului de la Smolensk. Presedintele episcopatului polonez, Jozef Michalik, a cerut ca in toate diocezele sa sune clopotele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Obama, Sarkozy si Merkel printre cei care lipsesc la funeraliile poloneze!
Obama, Sarkozy si Merkel printre cei care lipsesc la funeraliile poloneze!

Numerosi lideri isi anuleaza participarea la funeraliile presedintelui polonez. Intre ei, Barack Obama, Nicolas Sarkozy sau Angela Merkel, au renuntat sa asiste, la Cracovia, la ceremoniile de astazi. Vezi aici cine lipseste!

Avionul prezidential polonez s-a lovit de copaci la 1 km distanta de pista!
Avionul prezidential polonez s-a lovit de copaci la 1 km distanta de pista!

Aceasta este concluzia oficiala pe care comisia comuna aviatica care ancheteaza cauzele accidentului aviatic de la Smolensk, informeaza RIA Novosti.

Polonia dezbinata! Motivul disputei: locul de veci al cuplului Kaczynski
Polonia dezbinata! Motivul disputei: locul de veci al cuplului Kaczynski

Cu doar doua zile inaintea ceremoniilor funerare dedicate celor 96 de victime ale tragediei de la Smolensk, unitatea Poloniei este zdruncinata.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.