Muntii Carpati exista si pe Luna! Vezi aici si alte curiozitati astronomice

×
Codul embed a fost copiat

Poetul Mihai Eminescu pe Mercur, matematicianul Spiru Haret pe Luna, iar poeta Elena Vacarescu pe Venus! Sa nu uitam de Muntii Carpati de pe Luna! Afla mai multe despre astronomie din topul de mai jos!

• Nu putem vedea decat 6000 de stele cu ochiul liber. Culoarea unei stele este in functie de temperatura de la suprafata. Stelele albastre sunt cele mai fierbinti, cele albe sunt mai reci. Ele sunt urmate de stelele galbene, portocalii si cele mai reci dintre toate, cele rosii care sunt si cele mai batrane.

• Exista 88 de constelatii pe cer. O constelatie este o grupare aparenta de stele, care, unite printr-o linie imaginara, se aseamana cu un anumit obiect, animal, zeu etc.

• Desertul Sahara, cel mai potrivit loc pentru a observa spectacolul oferit de stele

• Pe Jupiter exista un uragan gigantic ce dureaza de cel putin 300 de ani. Acesta a primit numele de Marea Pata Rosie.

Citește și
Neil Armstrong
Locul in care a aterizat Apollo 11, declarat de SUA "sit istoric protejat"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

• Pe Marte se gaseste cel mai inalt munte al sistemului solar, Olympus Mons (26.000 metri alt.), precum si cel mai mare canion, numit Valles Marineris, lung de 10.600 km si lat de 8.500 de km.

• Doar 500 de oameni au ajuns in spatiu pana in prezent. Rusia asigura mai nou calatorii in spatiu, dar costul unei asemenea aventuri este destul de piperat 15 milioane de euro.

• Pe Luna au ajuns 12 oameni.

• Luna se afla la 400.000 de kilometri de Pamant. Petele ce pot fi vazute pe Luna nu sunt mari lunare, cum s-a crezut initial, ci doar lava uscata.

• Craterele de pe Luna poarta numele unor oameni de stiinta. Unul dintre ele este denumit dupa matematicianul roman Spiru Haret. Craterul are 29 km in diametru si se afla in emisfera ce nu se poate vedea de pe Terra, aproape de polul sud al Lunii.

• Unul dintre lanturile muntoase de pe Luna a primit numele de Montes Carpatus, respectiv Muntii Carpati, si formeaza marginea de sud a unui giagntic bazin lunar: Mare Imbrium.

• Recent (aprilie 2008) un crater de pe Mercur a primit numele de Mihai Eminescu. Craterul Eminescu are 125 km in diametru. Este un crater interesant pentru ca se pare ca s-a format mai recent decat restul craterelor de pe Mercur.

• Singurul nume romanesc de pe Venus este cel al poetei Elena Vacarescu. Aceasta a trait in Franta, dar s-a nascut in Romania.

• Pe Luna sunt 100 de grade Celsius, in timp ce pe Mercur 400 de grade Celsius. Tot ce vedem pe Luna s-a format acum 4 miliarde de ani.

• Se formeaza in jur de zece stele pe an.

• Noaptea, planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn stralucesc asemenea stelelor. Putem sa le vedem cu ochiul liber. Stelele, asemenea Soarelui, trimit lumina. Planetele nu sunt luminoase. Ele stralucesc noaptea pentru ca sunt luminate de catre Soare.

• La suprafata Soarelui, temperatura este de 6000 de grade. In interior, temperatura se ridica si atinge 15 milioane de grade in centrul sau. Soarele are aproape un milion si jumatate de kilometri in diametru. El este de 110 ori mai mare decat Pamantul.

• Ziua pe Mercur dureaza 176 de zile terestre.

Afla mai multe informatii din prezentarea atasata la material si filmata la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Astfel de prezentari au loc in fiecare zi de vineri si sambata.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Hai in stele cu cel mai mare Observator Astronomic din Europa de Est!
Hai in stele cu cel mai mare Observator Astronomic din Europa de Est!

Cu atatea probleme de rezolvat pe Pamant, aflati ca suntem mai aproape de stele. La Complexul Muzeal de la Galati a fost inaugurat cel mai mare observator astronomic din Romania si din Europa de Est.

Locul in care a aterizat Apollo 11, declarat de SUA
Locul in care a aterizat Apollo 11, declarat de SUA "sit istoric protejat"

 Statele Unite au mai stabilit o premiera. Tocmai au devenit prima tara de pe Terra care a declarat "sit istoric protejat" o bucata de sol de pe alt corp ceresc.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.