Internetul ucide Pamantul incet, dar sigur. Cat de mult polueaza click-urile tale

Ultima actualizare: 02-04-2012 07:37
Internet

Daca Internetul ar fi o tara, ar fi al 5-lea consumator de energie, inaintea Indiei si Germaniei. Din acest punct de vedere, Internetul rivalizeaza industria aviatica si se estimeaza ca pana in 2020 consumul de energie pe net se va dubla.

Astfel, Internetul este unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei.

Acestea sunt cateva dintre concluziile la care au ajuns mai multi experti canadieni de la Scoala de Tehnologie Superioara din Montreal.

“Internetul polueaza, dar oamenii nu inteleg de ce. Este vorba despre un devorator de energie si trebuie sa reducem emisiile de carbon pe care le genereaza”, a explicat Mohamed Cheriet, unul dintre expertii in IT-ul ecologic si profesor la departamentul de inginerie si automatica al Scolii de Tehnologie Superioara din Montreal.

Cercetatorii au luat un exemplu concret, pentru a demonstra teoria socanta la prima vedere. De pilda, un utilizator de net vrea sa afle care sunt blockbuster-ele verii. Da o cautare rapida pe Google pentru a afla ce-l intereseaza si continua sa ramana pe net, chiar si dupa ce a gasit informatia pe care o cauta, pur si simplu pentru ca ii face placere.

Intre timp, cautarea pe Internet, sustin cercetatorii, si-a adus “aportul” la uciderea planetei. Cum asa? Ei, bine, in functie de timpul alocat cautarii si de cel dedicate vizitarii diverselor site-uri, se emit pana la 10 grame de carbon in atmosfera, contribuind astfel la incalzirea globala. Desigur, spun oamenii de stiinta, aceasta cantitate in sine nu pare mult, numai ca ea se refera la obiceiurile unui singur individ.

Daca adaugam la aceasta cifra cei peste un milliard de utilizatori zilnici de net, cele 60 de milioane de update-uri facute zilnic pe Facebook, cele 50 de milioane de mesaje pe Twitter si cele 250 de miliarde de e-mail-uri trimise zilnic, atunci, emisiile de carbon chiar pot topi pana si gheturile Groenlandei.

Solutia pe care o propun specialistii este ca industria Internetului sa-si eficientizeze consumul de energie prin centrele de date pe care le are si a caror sursa de energie este carbunele. Mai mult decat atat, “Solutia reala este ca guvernele sa impuna masuri cum ar fi cresterea taxelor pentru emisiile de carbon, pentru ca energia “murdara” sa nu mai fie atat de atractiva din punct de vedere financiar”, spune Bill St. Arnaud, inginer si consultant in IT-ul ecologic din Ottawa.

“Planeta se incalzeste si situatia devine grava. Avem nevoie de un pret al carbonului. Este singura cale de a-I face pe oameni sa gaseasca o alternativa la folosirea carbunelui, care este acum atat de ieftin”, a mai adaugat Bill St. Arnaud.

Citeste si:

Cum ar arata Romania fara judete si de ce se chinuie alesii sa ne convinga ca o sa ne placa

Povestea monstrului de 12 ani. Ar putea deveni cel mai tanar condamant pe viata la inchisoare

A trecut prin iad, s-a intors, dar nu a mai putut sa lupte. Cainele impuscat de 40 de ori a murit

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO