CTP: "Casa Regala sa isi castige existenta singura, asa cum a facut Regele Mihai după ce nu a mai fost rege"

×
Codul embed a fost copiat

Esca și Escu, episodul VII. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

În această ediție, cei doi jurnaliști au vorbit despre moartea Regelui Mihai și despre ce înseamnă acest trist eveniment pentru România, acum, în 2017.

Regele Mihai I, personalitate marcantă a istoriei noastre, a închis ochii la vârsta de 96 de ani, departe de ţara pe care a slujit-o şi de poporul pe care l-a preţuit cu întrega sa fiinţă.

Exemplu de modestie şi onestitate, de o elegantă care îţi tăia răsuflarea, Mihai I a fost martorul unor epoci şi evenimente care au schimbat nu doar fata ţării, ci şi a lumii.

Reconsiderat târziu de propriul popor, după un exil dureros, fostul suvern pleacă şi îi lasă pe mulţi cu întrebarea amară: oare cum ar fi fost dacă s-ar fi întors pe tron?

Citește și
CTP esca si escu
CTP, despre târgul Primăriei Capitalei în Piața Victoriei: "Oricând se poate produce o busculadă"
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu au discutat despre toate acestea, dar și despre alte subiecte de actualitate care au legătură cu acest trist eveniment.

Andreea Esca: Astăzi vom vorbi despre România care tocmai s-a despărțit de Regele Mihai I. Ce înseamnă despărțirea României de Regele Mihai? Ce înseamnă pentru România și pentru români?
CTP: "Nu e prima despărțire de Regele Mihai. E a treia. Am putea spune chiar că este a treia moarte a Regelui Mihai. Prima dată, Regele Mihai a murit pe 30 decembrie 1947, nu? A pleca departe de țară înseamnă a muri, mai ales pentru un rege.

A doua oară a murit atunci când a acceptat așa numita reconciliere cu Iliescu, în anul 2000. Și a treia oară s-a întâmplat acum. Suntem, după părerea mea, într-o situație foarte asemănătoare cu cea din 30 decembrie 1947. De ce? Pentru că folosindu-l în continuare pe Regele Mihai ca un camuflaj, așa cum se întâmplă din 2000 încoace, Regele Mihai a funcționat ca un camuflaj pentru toate ticăloșiile PSD. De aceea s-a făcut atunci acea manevră.

În clipa de față, domnii Dragnea și Tăriceanu sunt echivalentul lui Petru Groza și Gheorghiu Dej. Lui Gheorghiu Dej și Petru Groza, hai să-i punem așa. Gheorghiu Dej de la Partidul Comunist, clar, adică domnul Dragnea, și Petru Groza, necomunist în teorie, dar un agent al noului regim, aproape mai puternic decât Gheorghiu Dej în acea perioadă. Corespondent? Cine? Domnul așa zisul liberal, domnul Tăriceanu.

Ce făceau atunci cei doi? Îi puneau pistolul pe masă Regelui Mihai și spuneau, liber constrâns, să părăsească România cât de curând. Nu-i lăsau nicio posibilitate de ieșire. Cu pistolul pe masă. Ce distrugeau atunci, Groza și Gheorghiu Dej? Nu numai regalitatea în România, nu numai monarhia, ci și statul de drept. Era cel mai grav atac posibil la justiție. Se începea cu el, adică înlăturarea șefului statului fără niciun fel de consultare a poporului, fără un referendum. Pe baza niciunei legi. Era ceva complet în afara justiției, un act banditesc, prin care l-au eliminat pe Regele Mihai".

Andreea Esca: Veniseră cu justificarea, nu? Că monarhia pune piedică procesului de democratizare a țării.
CTP: "Asta era o vorbă! Vrei să-l înlături pe rege? Vrei să schimbi în republică? Bun. Hai să consultăm, să organizăm un referendum, să consultăm poporul. Ori nu s-a făcut nimic din toate astea. Ce fac acum domnii Groza și Dej ai zilei de azi, adică domnii Tăriceanu și Dragnea? Același lucru. Încearcă acum să treacă, după cum vedeți, cu pistolul pe masă, pentru că modul în care se exprimă și acționează diverși PSD-iști în clipa de față este echivalent cu așa ceva.

Ce face domnul Șerban Nicolae, ce face cu acele exprimări la adresa unei femei în primul rând, în Parlament, și apoi deputată. Ce face domnul acela cu mașina, intrând în manifestanți, tot de la PSD. Ce face deputatul mitralieră.. Toate astea sunt de fapt un substitut pentru pistolul pus pe masă atunci în 30 decembrie".

Andreea Esca: Pentru că ați spus de Șerban Nicolae, credeți că se va lua vreo măsură împotriva lui, după scena de ieri? Adică la nivelul partidului.
CTP: "La nivelul partidului? Nici vorbă. Opiniile domnului Nicolae sunt împărtășite de întreaga conducere a PSD. Esența a ceea ce spune, fondul a ceea ce spune este împărtășit de domnul Dragnea și conducerea partidului, care nici măcar nu o să-l mustre pe domnul acesta, pentru limbaj, pentru că face un bun serviciu partidului. Lovește în felul acesta în dușmanii partidului.

De asemenea, domnul acela, Bacalbașa, l-ați văzut? Dacă ar avea la dispoziție, unul dintre aceștia, dacă s-ar putea să dea ordin, cum era atunci cei din diviza sovietizată Tudor Vladimirescu, în jurul Palatului Regal. Dacă ar avea posibilitatea acum asta ar face, după cantitatea de ură pe care o revarsă. Și, vedeți, similitudinea de situații.

Este vorba despre legile justiției, de împingerea acestor modificări la legile justiției, care nu au fost pomenite în niciun fel în campania electorală de către actualul partid de guvernământ. Nu s-a spus atunci că încercăm să îngenunchem justiția în halul acesta, că poate oamenii votau altfel. Așa cum nu se făcea referendum atunci pentru a fi înlăturat sau nu regele, acum nu se face o consultare a oamenilor, ca să vadă dacă într-adevăr asta își doresc. Credeți că asta își doresc românii, asta e problema românilor acum, statul să fie obligat, recte Ministerul de Finanțe, să se îndrepte împotriva magistratului cu acțiune în justiție pentru despăgubiri, dacă acesta comite o greșeală în procesul judiciar? Asta era problema?

Sunt atâtea probleme legate de inflație, iată, de prețuri, tot ce explodează acum în jurul nostru, de ce se întâmplă în sistemul sanitar. Mor oamenii cu zile în spitale.. Și care este prioritatea zero în aceste condiții pentru PSD, Dragnea și Tăriceanu? Care este? Să pună pistolul pe masă, să distrugă statul de drept în România, adică exact ce au făcut atunci Groza și Dej".

Andreea Esca: Și pentru oameni ce credeți că înseamnă despărțirea de rege? Pentru un cetățean oarecare al statului român?
CTP: "Care oameni ... Pentru conducerea PSD, regele este util în continuare, îi țin cadavrul în fereastră acum, PSD-iștii, pentru a-și putea continua aceste acțiuni ticăloase. Culmea este că ce fac ei acum este să scoată România din Europa, pentru că poziția Statelor Unite, poziția capitalelor occidentale față de aceste modificări la legile justiției a fost exprimată ”crystal clear”, mai limpede de atât și mai dur decât a fost exprimată nu se putea.

Deci e foarte clar că nu se acceptă așa ceva. Consecințele, dacă România vrea să meargă, și iată coaliția de guvernare vrea să meargă până în pânzele negre cu aceasta. E, de altfel, stilul politic al domnului Dragnea de aproape un an încoace. Asta face. În orice situație pune cornul în pământ și se duce înainte ca tancurile sovietice, nu? Așa a făcut cu ordonanța 13. Vă amintiți cum îi insulta pe manifestanți, în primă fază. S-a oprit când s-a lovit cu capul de zid.

Totuși, era prea de tot. La fel a făcut și cu Guvernul Grindeanu. Ca să-l dea jos pe Grindeanu a mers iarăși în stilul de tanc sovietic și asta face și în clipa de față, fără să țină seama de nimeni și de nimic. Deci acești doi domni vor să scoată România din Europa, în vreme ce Regele Mihai, prin ceea ce a făcut în 23 august 1944, girând convergența, întâlnirea forțelor capabile politice atunci, capabile să scoată România din război și să salveze în felul acesat integritatea României de azi. România nu ar fi astăzi așa cum este.

În orice caz, Transilvania ar fi fost pierdută dacă regele nu ar fi girat acel act din 23 august 44. Act care ce sens avea? România să rămână în Europa. Să rămână vie în Europa, să nu fie distrusă de ruși. Ce fac acum acești domni? Vor să scoată România din Europa, la adăpostul cadavrului Regelui Mihai în aceste zile și să le mai dea rusilor o șansă în legătură cu această țară.

Andreea Esca: Care este relația actuală între statul român și Casa Regală?
CTP: "Regele Mihai a fost "achiziționat" în anul 2000. Cum s-a întâmplat asta? Nu știu. Pentru că nu avea mare interes regele. Ce să mai obțină la vârsta lui. Să mai fie iarăși monarh al României.. Așa ceva, își dădea seama cu siguranță, la experiența și luciditatea lui, își dădea seama că nu se mai poate".

Andreea Esca: Credeți că nu mai era niciun fel de speranță?
CTP: "Niciodată, niciodată nu a fost după 1989, pentru că atât la nivelul maselor, cât și la nivelul conducătorilor acestei țări nu a dorit nimeni să se reîntoarcă Regele Mihai pe tronul României. Inclusiv persoane care susțin contrariul. De pildă, domnul Emil Constantinescu. Hai să nu mai vorbim de Ion Iliescu. M-a amuzat să-l văd pe domnul Emil Constantinescu povestind și regretând acum că Regele Mihai .. și așa mai departe..

Păi domnul Emil Constantinescu, mi-amintesc și acum exact momentul când a declarat în America, și a fost preluat de un ziar de acolo, înainte de alegerile din anul 1996, a declarat că va avea onoarea să ofere conducerea României Regelui Mihai după ce va câștiga alegerile, ceea ce nici gând să facă după aceea, pentru că i-a plăcut mult pe acel scaun.

Deci, care să fie relația? Relația este de troc, adică Casa Regală, spun Casa Regală, nu Regele Mihai. Regele Mihai a fost folosit, după părerea mea, folosit atât de cei care se intitulează Casa Regală în jurul lui acum, de urmașii săi, cât și de conducerea PSD-istă a României. A fost folosit, fiecare cu beneficiul său din afacerea asta. Numai regele nu a câștigat nimic din asta. A fost purtat de colo colo și nu i-a rămas decât acea distanță a lui, acea distincție. Deși nu era arogant, niciodată nu emana aroganța, disprețul față de cei din jur pe care o vedem la toți politicienii aflați la vârf după 27 de ani. Pe toți îi vedeai din ochi făcând asta (scutură o scamă imaginară de pe cămasă, n. red.) Adică ... îmi consumi aerul. Un om ca mine se naște o dată la 100 de ani. Asta spuneau toți. Și domnul Iliescu și domnul Constantinescu și domnul Năstase și domnul Băsescu .."

CTP: "Acei oameni au ajuns la putere în mod legal, prin alegeri. Că au arătat așa cum au arătat, că s-au comportat cum s-au comportat și se comportă, asta-i problema noastră, a poporului, că noi i-am pus acolo. Ori aici, îmi pare rău să mă despart de ideea de monarhie. Nu pot fi monarhist, pentru că a-i acorda cuiva un drept prin simpla naștere mi se pare profund incorect.

Singurele drepturi pe care trebuie să le aibă orice ființă omenească atunci când se naște sunt drepturile omului. Atât. Doamna Margareta poate acum să se intituleze Regina României, fără alt merit decât nașterea. Atât".

Andreea Esca: Nașterea și pregătirea și educația pe care ți-o dă nașterea într-o familie regală?
CTP: "Uneori ți-o dă, alteori nu ți-o dă. Dacă ești un om așa cum a fost regele Mihai, iată ce deosebire între Regele Mihai și tatăl său, amândoi regi din aceeșai dinastie. Tatăl Regelui Mihai a fost un individ de joasă condiție umană, un model, dar un model a fost Carol al II-lea, pentru poporul român a fost un model de corupție, un model de lăcomie, un model de desfrau, de demagogie, de iresponsabilitate și de nestăvilită, de nepotolită sete de putere personală. Altceva nu l-a interesat. Carol al II-lea a fost primul distrugător al democrației românești, nu comuniștii".

CTP: "Eu prețuiesc și respect amintirea Regelui Mihai pentru omul care a fost Mihai, nu pentru că a fost rege. Cum să spun eu .. Într-o familie regală sunt tot atâția oameni buni, statistic vorbind, cât într-o familie de cetățeni obișnuiți. Pot să se nască și scelerați, să se nască și ticăloși, indivizi profund corupți și pot să se nască, iată, oameni cum a fost Regele Mihai.

CTP: "Domnul Radu Duda, pe care-l știm destul de bine de pe vremea când era actor, când juca la Costinești în gala tânărului actor, am și scris despre el atunci .. Nu-l putea împiedica nimeni să se căsătorească cu Principesa Margareta. Care-i problema? S-au iubit, s-au căsătorit, e în regulă. Problema este că domnul Duda a început după aceea să joace rolul de os regal. Și-a luat foarte în serios acest rol. A început cu un comportament, a început să se așeze în niște posturi, în niște atitudini din astea hieratice, princiare..

A construit acest personaj fals pe care oamenii nu l-au înghițit. Nu l-au înghițit, pentru că, de ce, tu nu ești din familie regală, nu ai nicio legătură cu monarhia, nu ești principe, nu poți să te faci principe peste noapte. Încerci să te comporți ca și cum ai fi nepotul în linie directă al lui Carol I. Cam așa se comporta domnul Duda".

CTP: "Îi lipseau acea modestie demnă și calmă a Regelui Mihai, tocmai acea lipsă de aroganță. Iată că se manifesta aici, mai mult decât atât, la domnul Radu Duda, faptul că a încercat să beneficieze de atributele regalității și să treacă în ochii oamenilor drept ... ce să mai! Principe! Rege! Prin naștere, prin sânge regal.. În același timp a candidat la președinție".

CTP: "Nu-l interesa, în mod clar, decât puterea. Să obțină într-un fel o poziție, o putere. Spre deosebire de Regele Mihai, care a refuzat de plano aberanta propunere a lui Radu Câmpeanu, a liberalilor din 1992, să candideze, el, rege, la președinția republicii. Asta este problema cu domnul Duda. Dacă ar fi rămas cel pe care îl știam destui dintre noi, dacă ar fi rămas un om normal care să încerce să se comporte absolut normal în acea funcție, dacă nu încerca să-și construiască acest fals rol regal bănuiesc că lucrurile ar fi stat mult mai bine în ce privește relația lui cu oamenii, imaginea lui .."

Andreea Esca: Principesa Margareta folosește acest titlu de Custode al Coroanei și nu își spune regină. Credeți că este un motiv anume?
CTP: "Nu poate să spună acum în aceste zile, cred că are această reținere, pentru că nici nu a fost înmormântat Regele Mihai. Suntem în doliu. Deci nu va spune asta. Dar poate să o facă, potrivit regulamentului Casei Regale. Poate să o facă, poate să nu o facă. Dacă n-ar face-o ar avea prima și singura bilă albă de la mine, doamna Margareta. Dacă nu s-ar intitula regină și ar rămâne custodele Coroanei și așa mai departe".

CTP: "Cred ca este cea mai în măsură să-și dea seama cam ce distanță este de la Regele Mihai la ea. A veni, a-i lua locul Regelui Mihai ar fi un gest de lipsă de respect, după părerea mea, pentru Rege, din partea ei. Și cred că tocmai fiica lui ar trebui să aibă conștiința faptului că nu poate în niciun caz să-i ia locul Regelui. Deci să rămână Custodele Coroanei mi s-ar părea un gest de mare disctincție și bun simț și dragoste față de tatăl ei."

Andreea Esca: De ce credeți că în alte monarhii, acel care urmează regelui care moare este la nivelul celui care a fost înainte? Este o cerință?
CTP: Da. Este obligatoriu. Tocmai pentru că regele nu este ales, pentru că se așează acolo doar prin naștere.

CTP: "Principesa Margareta are nevoie de prompter ca să citească acel mic text, pe care ni l-a livrat când a murit regele. Să-i vezi ochii mergând de la stânga la dreapta, după rânduri, ca s-o vezi cum patinează după literele limbii române, probabil că a făcut un antrenament intens pentru a realiza acel mic moment artificial și complet neconvingător. Ea n-are nicio legătură cu poporul român. Nu poate avea. Ce să aibă masele de oameni din țara asta, simpli cetățeni, cu doamna Margareta? În plus, nu s-a afirmat în niciun fel până acum în spațiul românesc. Știți ceva, niște acțiuni publice ...?"

 

Andreea Esca: A organizat acțiuni publice, există Fundația Principesa Margareta.
CTP: "Da, știu, caritabile și ala mai departe, dar marea masă a oamenilor habar nu are de asta. Nu s-a implicat în politică. Nu s-a implicat în dezbaterile politice din România. Nu era în situația regelui, care nu trebuie să se implice!"

CTP: "Monarhie sau republică asta e politică. Dacă ar fi dorit să joace un rol politic ar fi trebuit să o vedem implicându-se până acum, implicându-se într-o poziție nu de partea unui partid sau a unei orientări, luînd poziție în anumite situații critice prin care a trecut România.

În viața publică românească au fost momente de mare tensiune în care ar fi putut să ia niște atitudini. Niște atitudini morale, atitudini princiare, tocmai prin contrast cu politicienii care, după cum i-am văzut acum la ce nivel pot să ducă de derbedeism politica, tocmai ar fi putut să aibă astfel de intervenții în astfel de momente. S-a ferit de așa ceva. Nu s-a implicat în niciun fel.

Ori cum? Dintr-o dată după ce practic nu ai nicio legătură cu toate zbaterile politico-sociale, cetîțenești, ce s-a întâmplat în România în ultimii ani, cum să ajungi să te propulsezi în funcția aceea?"

Andreea Esca: România rămâne mai săracă fără Regele Mihai?
CTP: "Da. Eu care sunt republican, eu am suferit o pierdere mare, pentru că este vorba despre modelul uman în primul rând, dincolo de ce am discutat, de 23 august 1944, de greva regală, de meritele politice ale lui Mihai I. Ceea ce a oferit el acestei țări a fost un model uman. Niciunul dintre politicienii comuniști și postcomuniști, cu ăștia avem de-a face, nu a putut să ofere un model uman. Uitați-vă cum au arătat președinții României de după 1989 și vorbim aici doar de modelul uman, nu vorbim de politică, prin comparație cu Regele Mihai.

Știți ce aș recomanda eu Casei Regale? Eu am fost un copil crescut în comunism. Am crescut și eu cu acea legendă a trenului încărcat cu bogății care a plecat Mihai din țară. Nu aveai alte posibilități de informare. Asta se spunea, că a fugit. Nici măcar nu ți se spunea că a fost silit să abdice. Nu. A fugit din țară ca un hoț, cu bunurile poporului. Asta era ideea".

CTP: "Ce m-a impresionat după aceea, ce am trăit cu această manipulare care mi-a fost băgată în cap ani de zile, încă din școală, să văd că regele a muncit ca orice persoană, a făcut tot felul de meserii, a crescut animale, a fost pilot, a fost broker, a făcut ce s-a găsit ca să-și întrețină familia. Asta m-a impresionat teribil. Eu aș recomanda Casei Regale, cred că nu trebuie să primească niciun leu de la statul român, Casa Regală, cred că banii care se discută acum a fi dați de Guvern nu sunt altceva decât o șpagă.

Am spus ce interes au cele două părți. Prin urmare, Casa Regală ar trebui să refuze ea. Are suficiente mijloace de subzisentență, în afara banilor primiți de la Guvern. Ar trebui să refuze lucrurile astea și să încerce să-și câștige existența singură. Să facă ceva. Să facă niște meserii, niște activități, să muncească. Așa cum a făcut Regele Mihai după ce nu a mai fost rege, mai ales că singura meserie pentru care fusese pregătit era să fie rege. Și iată că omul extraordinar care a fost a putut să fie om după ce n-a mai fost rege. Asta aștept acum de la membrii Casei Regale".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”

Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

CTP, despre târgul Primăriei Capitalei în Piața Victoriei:
CTP, despre târgul Primăriei Capitalei în Piața Victoriei: "Oricând se poate produce o busculadă"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat ideea primarului general al Bucureștiului Gabriela Firea de a organiza un târg de sărbători în Piața Victoriei, adică exact în locul în care au fost anunțate deja mișcări de protest la adresa Guvernului.

CTP, despre reactia SUA la modificarile din Justitie:
CTP, despre reactia SUA la modificarile din Justitie: "Acești oameni au fost votați acum un an și fac ce fac"

Esca și Escu, episodul VI. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”
Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”

Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”

Esca și Escu. CTP: Dacă Ponta era președinte, nu mai aveam niciun stat paralel acum
Esca și Escu. CTP: Dacă Ponta era președinte, nu mai aveam niciun stat paralel acum

Esca și Escu, episodul V. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.