Esca și Escu. CTP: Dacă Ponta era președinte, nu mai aveam niciun stat paralel acum
Esca și Escu, episodul V. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.
În această ediție, cei doi jurnaliști au vorbit despre ”statul paralel” - teoria lansată de PSD și susținută puternic de Tăriceanu, potrivit căreia anumite ”forțe” încearcă ”să obțină ilegitim puterea în stat”. Tăriceanu chiar l-a numit pe Iohannis ”patronul statului paralel”.
De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a numit povestea cu statul paralel ”o glumă proastă”. Iar joi, premierul Mihai Tudose a declarat că nu întelege acest ”concept” de stat paralel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Discuția dintre Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu:
Andreea Esca: ”Am văzut că PSD a impus pe agenda publică teza potrivit căreia ar exista un ”stat paralel şi ilegim”, care ar vrea să preia puterea, fără să ţină cont că, în acest moment, puterea este aleasă liber şi legitim. Despre ce este vorba de fapt?”
Cristian Tudor Popescu: ”Hai să testăm conceptul ăsta, de stat paralel, cu o întrebare simplă: de când există statul ăsta paralel? De pe vremea lui Burebista? De pe vremea lui Ștefan cel Mare? De când există statul paralel? De aproximativ un an, ba chiar mai puţin. Întâi, s-a numit ”binomul” şi apoi a devenit ”statul paralel”.
De ce există? Dacă există de atât de puţină vreme, a doua întrebare, de ce a apărut acum? Pentru că, printr-un miracol pe care l-am numit ”vântul fermecat”, în 2014 alegerile prezidenţiale nu au fost câştigate de Victor Ponta. Dacă ar fi câştigat Victor Ponta în 2014, nu mai aveam niciun stat paralel acum. Aveam un stat perfect perpendicular, direct în capul nostru. Era o linişte în România de se auzea cum putrezesc morţii în morminte. Am fi avut preşedinte - Victor Ponta, premier - Liviu Dragnea, ministru de Interne sau şef SRI - Sebastian Ghiţă, care nu mai era, săracul, autosurghiunit prin ţări străine acum, era aici.
Pentru că s-a întâmplat acea minune, pe care au făcut-o oamenii, cei care nu s-au lăsat călcaţi în picioare pe dreptul lor fundamental, pentru vot, avem toate complicaţiile astea, care se numesc ”stat paralel”. Trebuie să înţelegem, nu putem face altceva în situaţia de faţă, decât să încercăm să explicăm oamenilor ce se întâmplă. Asta nu înseamnă că îi vom opri pe domnii PSD-ALDE în Parlament, în cap cu Iordache ”altă întrebare”, să meargă aidoma tancurilor sovietice în 1944, ca să îşi impună acest pachet de legi ale paralizării Justiţiei. Ăsta e pachetul paralizării Justiţiei.
Ce am văzut acolo, ce vor să introducă între sutele de amendamente, pe care nici nu poţi să le controlezi, nu se ştie ce e acolo. Nici cei din comisie, ceilalţi, care pe bună dreptate au părăsit lucrările. PNL, PMP au părăsit lucrările pentru că au spus ”nu putem, nu ştim ce discutăm, nu ne lăsaţi să citim, să ne punem la punct cu ce este acolo”.
Ce vedem acolo, de pildă subordonarea procurorului de caz, subordonarea faţă de şeful ierarhic, în sensul controlului dosarului. Deci poate să îi oprească, şeful lui pe linie ierarhică, procurorului de caz dosarul sau să îi spună cum să îl facă: mai la dreapta, mai la stânga, mai sus, mai jos.
De asemenea, ministrul Justiţiei poate să intervină în desfăşurarea unui dosar.”
Andreea Esca: ”Ministrul Justiției, care este numit politic.”
Cristian Tudor Popescu: ”Evident. Aşa ceva ne face să cădem nu numai dincolo de 2005, mai jos de 2005, şi dincolo de legislaţia PSD din 2004, în care, totuşi, procurorul de caz avea independență. Iar tupeul acestor inşi, care votează acolo pe bandă rulantă, în comisie, este încremenitor, în cap cu domnul Iordache. De pildă, se votează acum că trebuie să se abţină magistraţii, judecător, procuror, de la exprimări dengiratoare, defăimătoare la adresa membrilor Guvernului şi Parlamentului.”
Andreea Esca: ”Adică ce înseamnă asta?”
Cristian Tudor Popescu: ”Nu ştiu. Eu nu am auzit nicio exprimare a unor magistraţi cu privire la membrii ai Guvernului sau Parlamentului.”
Andreea Esca: ”Dar la ce credeţi că se referă?”
Cristian Tudor Popescu: ”Se referă la contrariul. La ce spune, de pildă, un domn din Parlament, întâmplător preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu: ”Tot ce face DNA e limpede la lumina zilei că face Justiţie selectivă. Din ce în ce mai mulţi romani văd lucrul ăsta. DNA face extrem de mult rău Justiţiei şi percepţiei pe care o au românii şi face foarte mult rău asupra imaginii pe care noi o proiectăm în străinătate. DNA este un jalnic instrument politic”. Deci acest domn, preşedintele Senatului, face albie de porci DNA, o instituţie, atenţie, nici măcar o persoană.”
Andreea Esca: ”Şi zice că e instrumentul politic al cui?”
Cristian Tudor Popescu: ”Nu precizează nimic, nu are niciun argument, este bazat, aidoma lui Stalin, pe zicerea ”după cum se ştie”. ”După cum se ştie, tot mai mulţi români îşi dau seama”, ”este limpede că”, ”DNA este un jalnic instrument politic”. Nu are absolut niciun fel de argument pentru astea. Aruncă toate aceste lături asupra DNA și, în acelaşi timp, este votat amendamentul produs de subordonată de la partid, de la ALDE, a domnului Tăriceanu, o anume Cătăniciu. Steluţa, pe numele mic. Amendament care, cum vă spuneam, vrea să restricţioneze membrii magistraturii de la exprimări defăimătoare asupra Parlamentului şi Guvernului. Deci celebra zicală ”hoţul strigă hoţii” este perfect aplicabilă în cazul de faţă.”
Andreea Esca: ”Propunerea acum este ca presa să nu mai filmeze, iar fotografii să nu mai poată face fotografii în momentul în care avem de-a face cu un suspect de corupţie sau de alte fapte, ci, cumva, cineva, trebuie să se mute cu un panou în fața suspectului. De ce? Care este explicaţia acestei modificări?”
Cristian Tudor Popescu: ”E foarte simplu: Justiţia să se facă pe șest, ticăloşia, pe față. Pentru că ce se întâmplă în Parlamentul României este, acum, o mega ticăloşie făcută pe faţă, la scenă deschisă. În vreme ce Justiţia trebuie să se facă la secret. Avem un nou concept acum: când e vorba de a ridica nişte corupţi, tâlhari, violatori, traficanţi de droguri din reşedinţa, de unde se află, trebuie să vină, bănuiesc, un număr impresionant de oameni cu panouri pe care să scrie, eventual, ”privitul interzis” sau să nu scrie nimic. Să vină, mă gândesc, care să înconjoare ieşirea din clădire, să vină şi alţii pe centru, care să ţină pancartele ca pe scuturi, deasupra capului, şi să formeze ceea ce legiunile romane numeau ”Testudo” - Broască Țestoasă. Formațiunea aceea de luptă, perfect acoperită cu scuturi. Iar cei care ies din clădire să fie duşi în arest sub protecţia acestei Broaște Ţestoase.”
Andreea Esca: ”Dar explicaţia lor pentru asta care ar fi?”
Cristian Tudor Popescu: ”O directivă europeană.”
Andreea Esca: ”Care există?”
Cristian Tudor Popescu: ”Care există, dar nu spune în niciun caz să vii cu panouri mobile şi să protejezi în felul acesta imaginea respectivilor. De asemenea, să nu se mai vadă cătuşele, şi alea trebuie protejate cu panouri. Să nu mai ştim cum îl cheamă, să nu mai ştim niciun fel de date personale în legătură cu persoana anchetată. Să nu se mai elibereze niciun act în cursul anchetei şi vom putea să luăm cunoştinţă, noi, presa şi publicul, doar printr-un comunicat, scurt, care să conţină o scurtă descriere a faptei şi încadrarea juridică. Atât.
În rest, cum e melodia aia, ”No Name, No Face, No Number”. Asta e Justiţia în clipa de faţă. Şi asta este, culmea, de aproape un an de zile. Trăim în statul grijii faţă de răufăcători. Să nu cumva să fie atinşi la imagine, că se destabilzează psihic! Se depresează corupţii, violatorii, tâlharii! Sunt eliberaţi criminali periculoşi acum, la grămadă, şi avem mare grijă să îi protejăm. Şi în acelaşi timp, pe faţă, în vreme ce se protejează imaginea criminalilor, Justiţia este îngenuncheată, este paralizată în Parlament.”
Andreea Esca: ”În timp ce noi vorbim, modificările acelea aduse Legilor Justiţiei au loc în continuare?”
Cristian Tudor Popescu: ”Merg, merg, nu se împiedică. Nu ştiu ce îi mai poate opri. Noi nu putem decât să explicăm, aşa cum spuneam la începutul discuţiei.”
Andreea Esca: ”Haideţi să mai explicăm odată, apropo de ce înseamnă acest stat paralel, de unde am mai auzit despre stat paralel?”
Cristian Tudor Popescu: ”Statul paralel înseamnă evrei, înseamnă burghezo-moșierii, înseamnă musulmanii, înseamnă arabii, înseamnă medicii - ştiţi că există un stat paralel, criminal, al medicilor? L-a identificat Iosif Vissarionovici Stalin în 1952. Deci, stat paralel înseamnă o conspiraţie, un complot, făcut în interiorul statului. Identifici o categorie, o instituţie, nişte oameni grupaţi într-un anume fel şi pe ăştia îi consideri o ameninţare de tip complot, de tip conspirativ, la adresa statului.”
Andreea Esca: ”Asta pentru că ei nu sunt de acord cu ceea ce spui tu, statul, sau cu ceea ce îţi doreşti tu, statul. Ce trebuie să facă ei pentru ca să îi consideri că fac parte din statul paralel?”
Cristian Tudor Popescu: ”Nu este eficient, din punct de vedere propagandistic şi manipulatoriu, să te războieşti cu persoane singulare, concrete. De pildă, nu e eficient să te războieşti numai cu Laura Codruța Kovesi. Care, de altfel, nu ar mai fi fost de mult, împreună cu Augustin Lazăr, procuror şef DNA şi procuror general, dacă domnul Ponta câştiga alegerile. Dar niciodată nu este eficient, atunci când vrei să institui o dictatură, şi noi asistăm acum la încercarea de instituire a unei dictaturi în România.”
Andreea Esca: ”Adică a unei republici totalitare?”
Cristian Tudor Popescu: ”Da, a unei structuri totalitare. În ianuarie anul acesta, când cu OUG 13, scriam un articol că ne întoarcem în decembrie 1989. Asistăm la instituirea mecanismului dictatorial. Cum se face asta? Cei care vor să ia puterea identifica, neapărat, o grupare, nişte categorii, nu doar persoane individual luate.”
Andreea Esca: ”Pe care să le semnaleze drept un pericol.”
Cristian Tudor Popescu: ”Da. Pentru că ai putea, de pildă, să spui că există un procuror, cum îi spun ”Portocală”, Negulescu ăla, care este un cretin periculos în interiorul DNA-ului. Că există un fost SRI-ist, pe nume Dragomir, colonelul, că mai există unul Dumbravă, general, deci persoane, colo şi colo, atât în Justiţie cât şi în SRI, care au abateri, unele grave, de la deontologie, de la regulile meseriei, da, dar nu te vei mai referi numai la aceste persoane.
Nu o vei ataca nici măcar doar pe Kovesi, pentru că are probleme reale cu teza de doctorat, pentru că a avut exprimări nefericite în şedinţele cu subordonaţii. Nu, nici măcar asta nu este suficient. Trebuie să identifici nişte categorii, burghezi, evrei şi aşa mai departe. În cazul de faţă, statul paralel înseamnă cine? Cei care nu sunt subordonaţi în clipa de faţă PSD-ALDE.”
Andreea Esca: ”Adică dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră. Credeţi că funcționează în cazul de faţă?”
Cristian Tudor Popescu: ”Da, bineînţeles.”
Andreea Esca: ”Și atunci mai vorbim de democraţie?”
Cristian Tudor Popescu: ”Nu, bineînţeles. Deci mecanismul instituirii dictaturii este următorul: grupul care vrea să dea lovitura, să ia puterea, identifica mai întâi duşmanul, care este prezentat poporului: ”duşmanul poporului”. Toate aceste categorii, inclusiv statul paralel, sunt ce? Duşmanul poporului. Ăştia sunt duşmanii poporului. Fie care e vorba de nazism, fie că e vorba de comunism, fie că e vorba de ce e la noi acum, ăştia sunt duşmanii poporului. Nu duşmanii noştri, nu duşmanul lui Dragnea, care are trei dosare, nu duşmanul lui Tăriceanu, care mai are şi el 2-3 trimiteri în judecată. Nu! Sunt duşmanul poporului, domne.
Deci, se identifică această categorie. Cuplat cu asta, se dă oamenilor iluzia că li se va umple buzunarul şi burta. Astea două trebuie să meargă în paralel. Mecanismul de bază este votul. Votul poporului, tovarăşi. Votul care poate hotărî orice. Ăsta este falsul fundamental prin care se încearcă instituirea dictaturii. Cum a spus doamna Ecaterina Andronescu când i-a strigat omul ăla, şi el pe acolo, ”nu vrem penali la conducerea ţării”. La care ce i-a spus doamna Andronescu: ”asta hotărăşte poporul”. Nu! Nu hotărăşte poporul în legătură cu penalii. În legătură cu penalii hotărăşte justiţia, unde să fie ei, dacă la conducerea ţării, în tribunal sau în puşcărie. Aia hotărăşte Justiţia. Asta nu înţeleg suficient oamenii în România în clipa de faţă.
Deci mecanismul este următorul: se identifică duşmanul, care este neapărat format din instituţii, din grupuri mari în societate, duşmanii poporului, şi se dă iluzia umplerii burţii şi buzunarului oamenilor. După ce se ia puterea, corupţia devine fundamentală în stat. Orice stat totalitar funcţionează pe bază de corupţie. De ce? Pentru că atunci puterea politică, politicul, preia, înlătură separaţia puterilor în stat, o distruge şi de fapt este singura putere în stat: toate puterile sunt controlate de către politic. Şi când ai o astfel de structură, pentru că cel care hotărăşte este partidul, partidul unic, pe care îl vedem acum cum vrea să ajungă la putere, el nu funcţionează decât pe bază de corupţie, de relaţie cu membrii sus-puşi ai partidului.
Nu mai contează judecători, procurori, alte organisme. Contează numai relaţia cu partidul. Şi, când se întâmplă aşa, ultima fază este distrugerea economiei. Astea sunt mecanisme pe care istoria le-a probat sistematic în cazul dictaturilor. Ultima faze e distrugerea economiei, în care cei care au luat puterea se îmbuibă, au tot ce vor, în vreme ce cei care au primit iluziile alea nu mai au nimic.”
Andreea Esca: ”În felul în care mi-aţi descris situaţia, mi se pare că statul acesta paralel seamănă cu statul paralel al lui Gulen. Când vorbea Erdogan despre statul paralel, care a apărut după ce au fost acuzaţi de corupţie diverşi miniştri ai lui Erdogan, suna cam la fel scenariul.”
Cristian Tudor Popescu: ”Este acelaşi mecanism. Şi-a identificat grupurile. Nu unul colo, unul colo. Nu. Toţi conduşi de Gulen, din America. Gulen a spus de nu ştiu câte ori ”nu am niciun amestec, eu stau aici în America, nu am participat”. Deci nu şi-a revendicat rolul de revoluţionar şi de organizator al loviturii de stat. Niciodată. A spus ”n-am nicio treabă”.
Are nevoie de Gulen, are nevoie de statul paralel, pentru că totdeauna trebuie să lupţi cu o conspiraţie organizată ca să ai credibilitate în faţa oamenilor. Şi există destui în România care sunt convinşi, în clipa de faţă, că nu avem şcoli, spitale, autostrăzi din cauza băncilor, a multinaţionalelor, a lui Soros şi a Occidentului. Când rezolvăm cu ăştia, o să curgă laptele şi mierea. Cred oamenii lucrul ăsta.”
Andreea Esca: ”Concluzia noastră de astăzi care ar fi?”
Cristian Tudor Popescu: ”Concluzia este că ni se întâmplă un lucru extrem de grav. Cel mai grav de la decembrie 1989 încoace. Sper ca oamenii să conştientizeze lucru acesta. Se doreşte întoarcerea la un stat de tip totalitar, în care puterea politică e reprezentată de un singur partid, în cazul de faţă PSD. Pentru că la un moment dat, după ce câştigă puterea, s-ar putea să se dispenseze şi de ALDE. ALDE este un tovarăş de drum, acesta este un alt concept important al bolşevicilor. Nu vor mai împărţi puterea cu nimeni, nici măcar cu partiduleţul ăsta, după ce o vor câştiga.
Nu mai este vorba, deja, de independenţa justiţiei, nu mai este vorba de libertatea presei, nu mai este vorba de piaţa liberă de concurenţă loială în economie, nu mai este vorba de fiecare din astea, separat. Este vorba de democraţie sau totalitarism în România.”
Sursa: Pro TV
Etichete: cristian tudor popescu, ctp, andreea esca, stat paralel, Esca și Escu,
Dată publicare:
23-11-2017 17:23