CTP, despre reactia SUA la modificarile din Justitie: "Acești oameni au fost votați acum un an și fac ce fac"

×
Codul embed a fost copiat

Esca și Escu, episodul VI. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

În această ediție, cei doi jurnaliști au discutat despre scandalul provocat de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care au trimis Statelor Unite ale Americii o scrisoare în numele Parlamentului României, ca reacție la criticile Departamentului de Stat la adresa modificărilor legilor Justiției. 

Andreea Esca: Astăzi o să vorbim despre reacția Statelor Unite la modificările aduse de Parlament legilor Justiției. De ce au luat această poziție Statele Unite?
CTP: Pentru că așa cum a precizat imediat secretarul de stat Rex Tillerson, se poate câștiga de către Statele Unite și aliații lor orice bătălie geo-strategică. Dar dacă într-o țară nu există un stat de drept real, atunci totul este inutil. Și 2% din PIB și rachetele .. și soldații. Totul este golit de sens dacă în acel stat domnește corupția instituționalizată și justiția nu este independentă, este subordonată politicului.

Și atunci au ales această cale dură de a emite un comunicat. Comunicatul în sine, înainte să-i analizăm conținutul, faptul că a ales calea comunicatului public și nu a unui telefon, a unei întrevederi diplomatice, este un semnal grav. Înseamnă că toate modalitățile obișnuite în astfel de situații, mă gândesc, de pildă, la întrevederile ambasadorului Klemm cu domnul Dragnea și cu domnul Tăriceanu, probabil că nu au dus la niciun rezultat, pentru că acești doi scelerați, și îmi aleg bine cuvintele, acești doi scelerați sunt capabili, după cum se vede, să împingă România în haos, să o împingă oriunde, fie și în întunericul Estului din care am ieșit după atâtea decenii. De ce? Ca să scape ei de o justiție independentă, subordonată politicului în această țară.

Andreea Esca: Cum ar putea concret să ne penalizeze sau ce s-ar putea întâmpla în momentul în care Statele Unite vor vedea că, bun, v-am avertizat, v-am spus că ceva e în neregulă, dar voi o țineți pe-a voastră și mergeți înainte.
CTP: E foarte simplu. Nici nu trebuie să facă ceva. E suficient să vadă lumea civilizată ce se întâmplă în România în raport cu Statele Unite, în raport cu Marea Britanie, cu UE și reacția este imediată. Deja domnii Dragnea și Tăriceanu nu au călcat în nicio mare capitală occidentală în clipa de față. Nu, au ștampilele puse pe ei. Cum se va descurca România, de pildă, în 2019, cu puterea actuală în țară când va deține președinția Uniunii Europene. Cum se va descurca cu acești doi inși?

Citește și
CTP
Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Apoi, automat, când ai o asemenea ștampilă, o asemenea etichetă pe care ți-o pun Washington-ul, Londra, Bruxelles-ul pe frunte, investitorii pleacă de aici fără să le dea cineva vreun ordin. Nu e vorba de nicio conspirație iudeo-masonică, de niciun stat paralel, pur și simplu pleacă dintr-o țară care are asemenea coeficienți de risc din punctul de vedere al justiției, ceea ce îi interesează pe investitori la cel mai înalt grad, nu? Doresc să se afle într-o țară cu o justiție pe care se pot baza în activitatea lor comercială.

Deci îți pleacă de aici, îți pleacă multinaționalele și ce faci în condițiile astea? Asta se va întâmpla.

Andreea Esca: Adică o să ne coste cumva la propriu.
CTP: La propriu. Eu am spus, domne, toate lucrurile astea care acum sunt situate într-un plan oarecum abstract, justiție, legile, al politicului, al juridicului ... Ele vor avea, finalmente, pe calea asta sumbră în care ne împing guvernanții, finalul va fi tot în zona buzunarului și burții. Acolo se va ajunge, așa cum s-a ajuns și pe vremea lui Ceaușescu. Pentru că toate aceste mișcări politice aberante duc într-o ultimă instanță la păgubirea poporului român. Asta a vrut să transmită comunicatul Statelor Unite poporului. Dacă mergeți pe această cale, voi, poporul, veți avea de suferit ... Nu putem să-i pedepsim pe Dragnea și Tăriceanu, putem să nu-i primim. Nu putem să reacționăm, din păcate, decât în raport cu țara, cu România.

Asta este o situație tragică. Au mai fost astfel de situații și nu au cum să reacționeze exclusiv împotriva acestor guvernanți iresponsabili. Ei trebuie să reacționeze la nivel de stat, după cum au și făcut-o. Și acolo vom suferi cu toții consecințele până foarte jos. Asta ne-a spus Departamentul de Stat.

Andreea Esca: Știți ce vreau să vă mai întreb? Cei care sunt de acord cu reacția lui Dragnea și Tăriceanu vin și spun: Dar de ce trebuie să ținem noi cont de ce spun Statele Unite? Ce, noi ne ducem să le spunem ce fac ei acolo în țara lor?
CTP: Nu. Dar noi avem o calitate pe care am cerut-o cu insistență, aceea de partener strategic al Statelor Unite. Am cerut-o și într-un târziu Statele Unite ne-au acordat-o. Dacă ești partener strategic cu Statele Unite, atunci trebuie să ții seama de ce spune un asemenea partener. Nu sunt o țară oarecare pentru noi, Statele Unite.

Am auzit voci care spuneau că aici de fapt nici nu e vorba de Departamentul de Stat, că e o funcționară pe acolo, purtătoarea de cuvânt, care a fumat ceva, a luat-o capul și a emis comunicatul. Că atâta vreme cât nu vorbește Trump, nu valorează nimic, adică ... noroiul minții. Pentru că acest comunicat începe cu următoarele cuvinte: "The United States” ... și așa mai departe. Nu spune acolo nici Trump, nici Casa Albă, nici Secretary of State, spune The United States, adică America a dat un cartonaș roșu domnilor Dragnea și Tăriceanu, nu altcuiva.

Acest comunicat nu era adresat Parlamentului și acestor domni. Era vorba despre un comunicat public. Dacă ar fi fost o scrisoare, de pildă, o scrisoare semnată și trimisă de Departamentul de Stat Parlamentului, atunci, sigur, trebuie să răspunzi la așa ceva. Convoci Parlamentul și iei o hotărâre prin vot, pe care o comunici respectivului andrisant, adică Departamentului de Stat.

Ori ăsta era un comunicat public, destinat în primul rând poporului român, căruia îi spune Statele Unite: sunt alături de cei care au ieșit duminică în stradă, în număr de 45.000, alături de sutele de mii care au ieșit în ianuarie, în apărarea justiției independente din România. Ăsta este mesajul.

Andreea Esca: Cum vi se pare răspunsul pe care l-au primit la acest semnal?
CTP: Dacă ne uităm la acest răspuns elaborat de domnii Dragnea și Tăriceanu, ei au comis, după părerea mea, fals, uz de fals și uzurpare de calități oficiale. Pentru că, așa cum comunicatul americanilor începe cu ”The United States”, comunicatul acestor domni începe cu ”Parlamentul României a luat act, a făcut și a dres..”. Deci este un fals ordinar. Parlamentul României nu a fost consultat. Această hârtie a fost făcută pe colțul mesei de cei doi domni plus domnul Meleșcanu, ministrul de Externe. Atât.

Deci acest răspuns al celor doi domni m-ar face pe mine să vă dau o știre. Breaking news! A murit Soroș, domne. Doamna Esca, a murit Soroș.

Andreea Esca: De ce ziceți asta?
CTP: Păi, mai încape loc de Soroș? Cine e statul paralel, ăsta de care ne vorbește coaliția de guvernare? De vreo 7-8 luni de zile ne-a împuiat capul cu el. Cine e domne statul paralel? Până acum, ba că e SRI, ba că e Kovesi, ba că e DNA, că e nu știu cine. Ba că e în primul rând Soroș, șeful e Soroș, al statului paralel. Acum s-a văzut cine e statul paralel, nu? Rezultă din comunicatul domnilor Dragnea și Tăriceanu, că statul paralel e mai multe, e Statele Unite ale Americii. Nici mai mult, nici mai puțin.

Andreea Esca: Am văzut că în răspunsul acesta pe care-l trimit Statelor Unite vorbesc despre tot felul de lucruri. Despre interceptări, despre șantaj, despre corupția din justiție. Cum vi se pare faptul că ei transmit aceste informații către America?
CTP: Sunt dispuși, de pildă, să pună la dispoziție toate datele din lucrările în desfășurare în legătură cu legile Justiției din Parlament, ceea ce este din nou o încălcare. Adică cum? N-am cerut așa ceva. Americanii nu au cerut, nici nu puteau să ceară.

Andreea Esca: Probabil este o încercare de a-ți justifica demersul. Adică încearcă să le spună, uite, noi facem asta pentru că justiția să meargă mai bine. Uite de ce facem, nu?
CTP: Această hârtie este o batere de obraz a celor doi șpăguitori cinstiți ai SUA, pentru că asta se consideră dânșii. Domne, v-am dat 2% din PIB? V-am dat. Am trimis soldați în Irak și Aganistan? Acum, asta e minunată. Cine spune asta? Călin Popescu Tăriceanu, care, în calitate de premier, s-a apucat să retragă, dacă vă amintiți, peste noapte, trupele române din Irak, deci din parteneriatul cu NATO și Statele Unite, să le retragă fiind premier al României într-o noapte, pentru că așa a zis el că e bine. Apoi am cumpărat rachete Patriot. Ce mai vreți, domne? Și voi ne dați țeapă? Păi astea toate le-am luat ca să ne lăsați în pace, să ne putem facem mendrele.

Andreea Esca: Adică dumneavoastră vreți să spuneți că ei au vrut să spună că am făcut toate astea ca americanii să închidă cumva ochii la problemele corupției, ale Justiției?
CTP: Așa le spun. Cum adică să-i spui Americii v-am dat 2 % din PIB? Păi ce, ai dat Americii? L-ai dat NATO pentru apărarea României. Antirachetele Patriot le-am cumpărat ca să șpăguim America sau pentru că România se află într-o zonă de maximă tensiune în clipa de față, geo-strategică, și are nevoie de apărare? De ce le-am cumpărat?

Dar cea mai tare exprimare din acest document este aceea în care se spune că nu reprezintă o analiză echilibrată și mai degrabă se face ecoul unor opinii vehiculate în spațiul public românesc. Păi de ce zic că statul paralel e Statele Unite? Vasăzică avem această imagine senzațională, science-fiction la cel mai înalt nivel. Departamentul de Stat e condus de la București prin opinii din spațiul public. Statul paralel din București zice o chestie și ăia de la Departamentul de Stat zic ”Dacă a zis statul paralel din București, să facem un comunicat cu Legile Justiției! Legile Justiției, să trăiți!” Ecou. Știți că există și o boală, ecolalie. Când eu vă spun ceva, dacă aveți boala asta, dumneavoastră reacționați repetând ultimele cuvinte din ce am spus eu.

Andreea Esca: Din ce am spus eu.
CTP: Da, probabil că asta este ideea. Atenție, într-un document semnat de președinții celor două camere. Este la fel de tare cu statul paralel și ilegitim și ilogic, că statul paralel, cum spuneam, n-are cum să fie legitim, prezent în documentul emis de conducerea PSD, iarăși oficial: proclamația de la Herculane.

El acum egalează proclamația de la Herculane, o egalează această exprimare, că Departamentul de Stat e condus prin opiniile statului paralel din București.

Andreea Esca: Adică, ce vreți să-mi spuneți, că se înțelege că Departamentul de Stat e un fel de purtător de cuvânt al Pieței Victoriei, al oamenilor care sunt în Piața Victoriei.
CTP: Nu, nu, nu. Al statului paralel. Bine, statul paralel este infiltrat peste tot. Sunt și câinii din stradă, și copiii. Și ăia fac parte din statul paralel. Chiar o să vedem acum. Văd că duamna, DUAMNA Firea, face în premieră absolută târgul de Crăciun în Piața Victoriei.

Andreea Esca: Credeți că este o întâmplare?
CTP: Unde-i pune? În mijlocul pieței, să treacă mașinile pe lângă ei, din stânga, din dreapta ...

Andreea Esca: Bine, primăria a spus că a fost o cerere din partea școlilor.
CTP: Să vină în Piața Victoriei? Neapărat în Piața Victoriei, că acolo se simt copiii mai bine.

Andreea Esca: Că nu mai aveau loc acolo unde organizau înainte..
CTP: În Piața Constituției nu aveau loc?

Andreea Esca: Păi e și acolo alt târg.
CTP: A. Și ăsta nu mai avea loc și trebuia mutat aici. Am înțeles.

Andreea Esca: Credeți că e făcut intenționat?
CTP: Doamna Esca, eu am zis un lucru. Că n-aș vrea ca spiritul civic al demonstranților de duminică să se afunde în cărnuri de porc, în țuici și-n vinuri fierte, acum, cu ocazia sărbătorilor. Pesemne că doamna Firea exact asta vrea să facă. Vrea să-i liniștească cu produsele astea. Eu, ce să zic, sper că o să trimită și doamna Carmen Dan jandarmii călare pe caii cu pampoane, știți? Ca să fie un târg adevărat.

Spune, de asemenea, doamna Firea că nu poate împiedica cetățenii să-și exercite drepturile. Păi să și le exercite. De pildă, să facă o demonstrație acolo, la târg. Au niște vin fiert, se mai încălzesc ..

Dar copiii, de pildă. Cum poți să zici că aduci copiii la așa ceva? Eu nu am fost de acord cu aducerea copiilor de către manifestanți pe umeri, copii de 2, 3 ani, aduși acolo în piață. Acei oameni sunt iresponsabili ca părinți. Oricând poate să aibă loc o busculadă și ce faci cu copilul ăla de pe umeri într-o înghesuială din aia îngrozitoare, în care se calcă lumea în picioare? Și acum ce faci, aduci copiii peste partea aia carosabilă, care înconjoară complet locul ăla. Oricând acolo se poate produce o astfel de busculadă. Ce faci cu copiii pe care-i aduci la târg acolo?

Andreea Esca: Înțeleg că se gândesc să și pună niște treceri de pietoni special pentru acest târg.
CTP: Aha, deci trebuie să ne scărpinăm așa ... Adică ăsta era locul care trebuie forțat amenajat, neapărat, ca să ținem acolo târgul. Nu mai găseam în altă parte. Și asta e o idee de ultimă oră a doamnei Firea.

 

Andreea Esca: În timp ce se întâmplă tot acest dialog cu Statele Unite, în timp ce se întâmplă târgul, în timp ce, în timp ce... Ce se întâmplă cu legile Justiției? Merg mai departe către modificare și ce se întâmplă cu oamenii? Ce se întâmplă cu românii în timpul ăsta?
CTP: Nu știu ce se întâmplă cu românii. Eu sper ca atenția să nu scadă față de ce se întâmplă în Parlament cu legile Justiției și să nu le fie anesteziată capacitatea de reacție de produsele de la târgul DUAMNEI Firea. Legile Justiției merg înainte, au fost deja aprobate niște prevederi care justifică atitudinea Statelor Unite. De pildă, faptul că procurorul poate interveni pe dosarul unui procuror de caz de către superiorul ierarhic și de către ministrul Justiției, ceea ce este extrem de grav.

De asemenea, că nu au voie magistrații, s-a votat acest amendament al doamnei Cătăniciu, că n-au voie magistrații să denigreze Parlamentul și Guvernul. N-am văzut niciun magistrat vreodată în România insultând, denigrând Parlamentul și Guvernul. De ce a fost creat acest amendament și votat? Pe ce bază? Când adopți așa ceva, un act legislativ, trebuie să pornești de la o cazuistică. Așa se face o lege nouă. Avem cazurile cutare și cutare, trebuie să le încadrăm cu o lege nouă, ca să le reolvăm. Care cazuistică?

Deci un amendament de lege votat fără niciun singur caz justificativ. Și să știți că pericolul cel mai mare nu este nici măcar în comisie, în supercomisia specială plenipotențiară a lui Iordache. Nu. Este în plen. În plen oricând se pot reintroduce, modifica o serie de prevederi legislative. Ne putem trezi cu lucruri care au fost votate într-un fel acum și care în ultimă instanță, în plen, să fie schimbate, să ducă spre ce este mai rău.

Andreea Esca: Ce vreau să vă întreb în final, ce se va întâmpla dacă nimeni n-o să țină cont de aceste avertizări care vin din partea Americii, Angliei, știu eu cui?
CTP: A, atenție, și Marea Britanie face parte din statul paralel. Deci statul paralel începe clar să se identifice cu tot Occidentul. A mai fost o dată statul paralel tot Occidentul, în raport cu România. Știți când? În anii '80. Atunci când Ceaușescu rupea orice legături cu Occidentul, ca să le strângă cu prietenul lui, care tocmai ce a fost dat jos din funcție, Robert Mugabe, în magistrale vizite de stat prin Africa, prin diverse țări de acolo. Asta este situația și acum. Occidentul, iată, este trecut la statul paralel, și atunci unde o să se ducă România? Unde-i mai rămâne să se ducă dacă Occidentul e statul paralel, după acești domni? Nu poate rezolva Statele Unite această problemă. Nu o poate rezolva nici Marea Britanie, UE. Nu ne pot salva de noi înșine.

Acești oameni au fost votați acum un an și fac ce fac. Trebuie să încercăm să rezolvăm singuri această problemă și depinde de noi, de cei care vor să nu accepte așa ceva și există modalități democratice de a reacționa, demonstrații de stradă, greve, grevă generală. Și aceasta este o modalitate democratică. Și în ultimă instanță poate că printre politicienii majorității, doamna Esca, cei care nu au fost consultați cu privire la comunicatul ăsta de răspuns, nici măcar ai lor. Poate se găsesc destui care să-și dea seama în ce direcție catastrofală pentru România ne împing acești oameni și să voteze altfel la un moment dat în Parlament.

Altă speranță, cum și în anii '80, că tot trebuie să fac paralela asta, și atunci se spunea, ce vreți bă, să vină pușcașii marini să vă salveze? Nu ne salvează pușcașii marini, trebuie să ne salvăm noi pe noi înșine.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”

Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”
Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”

Esca și Escu. CTP: ”Ni se întâmplă cel mai grav lucru de la decembrie 1989 încoace”

Esca și Escu. CTP: Dacă Ponta era președinte, nu mai aveam niciun stat paralel acum
Esca și Escu. CTP: Dacă Ponta era președinte, nu mai aveam niciun stat paralel acum

Esca și Escu, episodul V. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca și Escu. De ce a intrat Dragnea în afacerea Tel Drum
Esca și Escu. De ce a intrat Dragnea în afacerea Tel Drum

Esca și Escu, episodul IV. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea:
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"

Esca și Escu, episodul IV. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins de poliţiştii din Italia.