Profil de invingator. Povestea lui Eduard Novak, campionul care isi infrunta in fiecare zi destinul

×
Codul embed a fost copiat

Zece ani a fost campion national la patinaj viteza. De 20 de ani detine un record la juniori care nu a fost inca depasit. Eduard Novak nu s-a lasat oprit, dupa ce un accident stupid l-a fortat sa-si incheie cariera in sportul de performanta.

Click AICI pentru a urmari integral emisiunea "Romania, te iubesc!"

Si-a invins handicapul si acum pedaleaza in fiecare zi zeci de kilometri alaturi de sportivi profesionisti. De multe ori ajunge inaintea lor la finish. Parcurge in fiecare zi zeci de kilometri pe bicicleta. Se antreneaza. Pana aici, nimic iesit din comun. Asa fac toti sportivii, toti campionii. Numai ca Eduard Novak este un altfel de campion. Pedaleaza si se misca in fiecare clipa cu ajutorul unei proteze de carbon. S-a apucat de sport la inceputul anilor '80. Si repede a urcat pe podium.

"Am facut patinaj viteza pana la 20 de ani. Am fost campion national zece ani la rand. Am avut toate recordurile la juniori, au fost ale mele. Am ajuns pe locul 10 la Campionatul Mondial de Juniori. Eram considerat un talent la patinaj viteza", a spus Eduard Novak, campion paraciclism.

Dar un accident stupid avea sa ii schimbe viata radical.

Citește și
haine falsificate 5
GHIDUL hainelor false din mall-uri. Cum stii daca geaca Moncler sau UGG-urile tale sunt originale
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"In '96, mergeam la un concurs in Italia si a fost un accident destul de stupid deoarece am lovit un parapet cu masina, care era dinainte lovit si a intrat in masina si mi-a retezat laba piciorului si atunci a trebuit sa-mi iau ramas bun de la cariera de patinator", a povestit campionul.

Se plimba de multe ori pe patinioarul pe care se antrena, locul unde medaliile au venit una dupa alta. Tot universul s-a prabusit atunci, toata munca, tot efortul au fost distruse intr-o clipa.

"Dupa accident, a urmat o perioada destul de grea, sa gasesti din nou ce sa faci, pentru ca toata viata mi-am petrecut-o in sport. Mi-au lipsit gloria, podiumul. Programul acela strict care iti intra in sange", a recunoscut Eduard.

Dar nu a putut sa stea locului. Ceva nu-i dadea pace. S-a apucat de ciclism. Usor nu i-a fost, asa cum nu-i este nici acum. Sotia stie cel mai bine cata suferinta este in spatele fiecarei medalii.

"Nu e usor. Doare. Cand se antreneaza foarte mult. Nu spune, e destept. Curajos, el e foarte puternic, pentru el nu doare nimic", a marturisit sotia.

Doi ani i-au trebuit sa-si revina dupa accident. Nu suporta gandul ca totul s-a sfarsit. Avea nevoie de competitie.Nu a renuntat si a facut o echipa de profesionisti si a strans sportivi din mai multe tari. Iar medaliile au inceput sa curga. Acum se antreneaza alaturi de campionii Moldovei, membri in echipa sa.

Cu echipa a castigat mai multe concursuri nationale si internationale la profesionisti. Singur are mai multe medalii de aur la paraciclism, competitii destinate persoanelor cu dizabilitati. Ulitima medalie de aur a fost castigata in februarie, la Mondialele din Los Angeles.

Vorbeste degajat despre necazul prin care a trecut. Pentru el, nu e un handicap, ci pur si simplu, asa s-a intamplat, asa a vrut viata. Eduard Novak este un campion, cu multe medalii, care nu s-a lasat ingenuncheat, un campion care a invins in lupta cu soarta. A muncit mult si mai trage pentru ca are planuri mari. Se pregateste pentru paraolimpiada de la Londra, unde va lupta impotriva unor concurenti, dar in primul rand va lupta cu el. Pentru a depasi o noua limta.

"Acum este momentul si cred ca si imprejurarile ma vor ajuta sa ajung unde vreau, sa las o urma in sportul romanesc, in istorie", a incheiat Eduard Novak.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Saracia a alungat din tara cei mai buni profesori. Povestea de succes a doi dascali plecati in SUA
Saracia a alungat din tara cei mai buni profesori. Povestea de succes a doi dascali plecati in SUA

Vezi pe www.voyo.ro, in format HD, emisiunea "Romania, te iubesc!". Ce faci atunci cand salariul nu-ti ajunge de pe o zi pe alta? Muncesti in scarba, sau iti cauti alt job. In ambele cazuri copilul e victima colaterala.

GHIDUL hainelor false din mall-uri. Cum stii daca geaca Moncler sau UGG-urile tale sunt originale
GHIDUL hainelor false din mall-uri. Cum stii daca geaca Moncler sau UGG-urile tale sunt originale

Romania e podiumul pe care isi prezinta colectiile de moda marii creatori de falsuri ai lumii. Autoritatile asista impasibile la show, in vreme ce noi toti traim cu sentimentul ca in magazinele cu staif, preturile mari reflecta calitatea.

"Romania, te iubesc": descoperiri epocale, care vor revolutiona medicina, ignorate de autoritati

Un grup ce cercetatori romani a facut o descoperire care a revolutionat lumea medicala mondiala. Specialisti de la Harvard vin in Romania pentru a lua legatura cu ei, iar chinezii i-au invitat deja sa li se alature in laborator.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.