Romania, tara asistatilor. 14% din PIB, adica 17 miliarde de euro, se duc pe ajutoare
In timp ce unii primesc pensii generoase, fara sa fie controlati, pe altii medicii ii asteapta la cabinete pentru evaluarea paraliziei. Cam asa se face controlul persoanelor cu handicap in Romania, intr-un sistem care favorizeaza coruptia.
La Racovita, in judetul Valcea, primarul ar fi putut sa faca o economie la buget daca ar fi reclamat ajutoarele primite abuziv de mai multi localnici. Un tanar de 16 ani a primit timp de trei ani 290 de milioane de lei, avand handicap de gradul 1. Ajutorul i-a fost retras, dupa ce s-a constat ca de fapt vedea foarte bine. Baiatul se plimba si acum linistit pe scuter pentru ca nimeni nu i-a cerut sa restituie banii incasati ilegal.
Miraculosul sat al oamenilor sanatosi, cu "handicap". Romania, te iubesc
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Romania este o tara de asistati, cata vreme jumatate din populatie primeste ajutor de la stat. 14% din PIB este alocat acestui segment, procent considerat mic in comparatie cu tarile civilizate.
Diferenta dintre noi si ei este ca, in Occident, numarul asistatilor este mult mai mic, iar programele de reconversie profesioanle sunt cu adevarat eficiente. La fel si controalele. Numarul asistatilor a crescut de la un an la altul, asa ca si sumele alocate au crescut substantial. De la 582 de milioane de lei in 2003, la peste 8 miliarde de lei, sapte ani mai tarziu.
Sfidatori, la limita legii, dispusi oricand sa plateasca pentru un ajutor social lunar, "romanii se descurca". Si, cat timp sunt bani de risipit, de ce sa nu profite. Autoritatile isi permit sa arunce pe apa sambetei sute de milioane de euro, in loc sa schimbe legea, sa faca contrale si, mai ales, sa renute la a mai finanta niste oameni, transformati de lege in cazuri sociale la limita legii.
La nivel national autoritatile spun ca nu pot face ordine in randul persoanelor cu handicap inchipuite, decat daca vor modifica legislatia. Trebuie introduse masuri mai restrictive, mai multe reexaminari medicale intr-un an, nu una cum este prevazut acum, si o mai buna colaborare intre autoritatea locala si comisiile de specialisti. In urma controalelor la buget s-a facut o economie de doar 25% dupa sistarea platilor pentru falsi nevazatori sau fara deficiente fizice.
Fenomenul ajutoarelor sociale are si componenta venitului minim garantat, pe care, in Romania, il primesc multe persoane cu stare. Beneficiari cu vile si masini de top, mai mult plecati in strainatate. Au reusit sa faca averi frumoase, dar primesc si sprijin de la stat.
"Sa avem de-o cafea si o tigara" - asa justifica plata unii dintre cei pe care echipa "Romania, te iubesc!" i-a intalnit.
Vezi aici, INTEGRAl, reportajul realizat in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc".
Ce lege invoca medicii care considera ca un barbat paralizat e apt de munca
"Orb" de gradul 1, conduce 2 tractoare. Reactia sa cand i se cer explicatii
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, ajutoare, Romania te iubesc, asistati social, asistenta,
Dată publicare:
23-05-2011 15:20