Ce e "Caruselul". Cea mai folosita metoda de evaziune fiscala a importatorilor de legume si fructe

×
Codul embed a fost copiat

Caruselul. Asa se numeste cea mai folosita metoda de evaziune fiscala. Cu ajutorul ei importatorii de legume si fructe reusesc sa pacaleasca statul, sa nu-si plateasca darile si sa ridice de 2-3 pretul marfii aduse de peste granita.

Jucatorii importanti din acest domeniu sunt discreti, iar numele lor este legat de o serie de activitati dubioase. Cel mai mare depozit de legume si fructe din Romania. Pe aici trec rosia si castravetele pe care le aveti in farfurie sau in frigider.

O bataie ca in filmele... Actorii provin din doua grupari de afaceristi-importatori, originari din Turcia. Este una dintre metodele prin care isi impart un teritoriu care le aduce profit de zeci si sute de milioane de euro. De multi ani acesti indivizi sunt in atentia organelor de control din Romania. Si doar atat. Ei isi vad de afaceri nestingheriti, isi disputa suprematia, detin controlul pe piata legumelor si fructelor.

Avem o tara cu un consum urias de legume si fructe, din care doar un sfert este asigurat de taranul nostru. Pe cat de mare este piata importurilor, pe atat de mica este lumea celor care o conduc si pacalesc legea. Oameni care si-au ridicat imperii din afacerile cu legume si fructe. O hora in care joaca investitori mari mana in mana cu autoritatile.

Romania este de 20 ani intr-o continua crestere la importurile de legume si fructe. Numai in 2011, fata de 2009, volumul importurilor a crescut la aceste categorii de produse cu 24%. Oficial suntem o tara cu un potential agricol urias, dar care nu produce atat cat are nevoie. Anul trecut au ajuns in tara noastra 200.000 de tone de legume si 350.000 de tone de fructe. 40% din Turcia, restul din spatiul intracomunitar, dar si de pe alte continente.

Citește și
legume
Campanie Pro TV. Traseul legumelor pentru care noi platim si DE 10 ORI mai mult decat pretul real
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

La rosii, studiile facute de o firma de consultanta in domeniu arata ca incepand cu 2005, volumul importurilor Romaniei a avut un trend ascendent cu crestere de 20% pe an. Din 70.000 de tone de rosii consumate de romani anual, doar 25% sunt din productia romaneasca, restul sunt din Turcia, Spania, Italia, Grecia si Siria.

In aceeasi perioada preturile medii de import au crescut de 4 ori, ajungand la tomate la putin peste 1000 de euro/tona. Teoretic, mana ceresca pentru visteria statului, care ar trebui sa incaseze mai multi bani din TVA si impozit pe profit. Domeniul a devenit insa atat de atractiv, incat automat i-a atras ca un magnet si pe oportunistii dornici de imbogatire rapida, prin fraudarea statului.

Cei care s-au lansat in afacerea importurilor sunt bogati, dar discreti. Opinia publica afla despre ei din cand in cand, dupa ce mai fac politistii descinderi si confisca TIR-uri cu marfa. Aceiasi politisti spun ca notiunea de "mare importator" de legume si fructe a devenit in Romania sinonima cu "mare evazionist".

Turcia e lider la importurile de rosii de la noi, detine 2 treimi din piata si este in top 10 si la restul legumelor. Importurile masive din Turcia au insemnat si o avalansa a investitorilor turci. Au venit in mare parte la noi in urma cu 10 ani, cu un bagaj mic de mana si multe sperante. S-au ridicat rapid si au devenit NASII unor afaceri uriase. Au construit adevarate imperii cu rulaje de miliarde de euro. In care au atat business-uri curate, la vedere, cu toate taxele la zi, dar si o serie de activitati ilicite, derulate prin diversi interpusi. Cu firmele legale paravan, societatile din spate au fraudat an de an statul cu sute de milioane de euro.

Adevaratii capii au stiut mereu sa ramana departe de afacerile ilegale, putini s-au ales cu dosare penale.

Cum este pacalit statul roman, este simplu si, teoretic, la indemana oricui. Poate frauda bugetul finantelor oricine isi asuma sa faca evaziune fiscala.

"Caruselul" este mai importanta schema de fraudare. Un depozit de gros comanda marfa din strainatate, nu direct, ci cu ajutorul unui intermediar. Intermediar in operatiune este o firma denumita impropriu fantoma, fiindca exista in acte, dar a fost creata special sa faca evaziune fiscala. Firma fantoma importa cu 100 de lei paletul de rosii si il vinde la depozit cu 300 de lei paletul, cu un profit urias.

O astfel de firma are la dispozitie 55 de zile pentru a-si achita darile la stat dar nu o face. Nu achita TVA-ul sau impozitul pe profit. In 55 de zile introduce sute si chiar mii de tiruri. Dupa care patronii vand firma unor oameni de nagasit.

Depozitul vinde tarabagiului si hypermachetului tot la 300 de lei paletul, cu cat l-a luat de la firma fantoma. Cu profit zero si prin urmare si nu are de platit TVA sau Impozit pe profit la bugetul tarii. Acest lucru e posibil pentru ca fiecare TIR introdus in ecuatie, are si un traseu al spagilor. Practic depozitul plateste o suta de lei paletul de rosii si o spaga de o mie de euro pentru ficare tir la patronul firmei fantoma. O schema prin care in spatele unor filiere evazioniste, depozitul en-gros aduce legume la pret competitiv, si reuseste sa-l tina mereu sub cel al legumelor autohtone.

O schema complexa, iar nasii controleaza intreg traseul: au relatii in Turcia, patroneaza si o firma de transport, controleaza din umbra si firmele fantoma pe numele carora se face importul, si nu in ultimul rand, detin si depozitele de gros. De cativa ani, piata importurilor din romania este dominata de familia Yuksek. Fratii Sahin, Abbas si Ayhan Yuksek, impreuna cu alti verisori si apropiati sunt cei mai importanti jucatori din piata legumelor si fructelor importate.

Politistii care monitorizeaza de multi ani afacerile familiei Yuksek spun ca imperiul celor 3 frati ar fi ridicat in Romania sub paravanul importului oficial de legume si fructe, dar care ar avea in spate o suveică cu sute de firme-fantoma. In Romania putem vorbi de adevarate familii, cu imperii cladite dubios pe importul de legume. Fiecare familie cu filiera ei.

Cartierul general al importatorilor este in Ilfov. De multi ani aici este centrul de comanda. Iar familia Yuksek detine controlul.

Imperiul din Romania a fost ridicat cu ajutorul importului şi exportului de legume si fructe. Liderul este Sahin Yuksek, in traducere din turca - "Soim la Inaltime", (poza FB) un individ extrem de discret. Patroneaza firma „Yuksek International Fruct" iar administratorul este fratele sau mai mic, Abbas. Firma este furnizor pentru cele mai mari hipermarketuri din romania. Informatia apere pe site ul companiei.

Familia detine mai multe firme. Despre unele dintre ele politistii spun ca ar fi paravan pentru evaziune fiscala. De altfel, multe firme din domeniul importului de legume si fructe sunt detinute de cetateni turci, originari din acelasi orasel ca si familia Yuksek: Samandag, provincia Hatay.

Am incercat sa luam legatura cu familia Yuksek. Am sunat la firma, am tremis solicitare scrisa, dar nimic. Strada Viorele din Voluntari, la numarul 7, gasim un mesaj religios. La aceasta adresa figureaza sediul societatii Piruze COM, SRL.

Piruze Com a fost timp de 2 ani cea mai importanta firma-fantoma din domeniul importurilor, o adevarata visterie de bani negri. Firma a fost infiintata in 2008 de Sedat Yuksek. La mijlocul anului 2010, turcul a simtit ca intra in atentia organelor de control si a cedat firma catre 2 egipteni. Acestia locuiesc in desertul Sahara, satul El Sharkia.

Doru Iacobus, SIF Ilfov:  „Cauta sa-si stearga urmele si orice control, orice verificare pe acest circuit sa fie cat mai mult ingreunata. Aceste societati nefiind gasite la sediu, nefiind gasite persoanele, la un mom dat esti in imposibilitatea de a trage o concluzie, de a merge pana la capat."

Societatea PIRUZE a derulat afaceri, dar a uitat sa mai vireze si darile la bugetul de stat. Initial inspectorii Garzii Financiare l-au dat in judecata pe fondatorul Sedat Yuksek, incercand sa anuleze in instanta cesionarea actiunilor catre cei doi egipteni din Sahara. Dar statul roman a pierdut procesul pentru ca inspectorii nu s-au prezentat la proces.

Si firma Lonelia Com, infiintata de Sercan Yuksek, tot din Samandag, Turcia, are multe probleme. LONELIA COM apare impreuna cu o alta societate comerciala din Ilfov, intr-un dosar DNA privind frauda la importurile de cereale, in perioada 2010-2011. Prejudiciul se ridica la 16,7 milioane de euro. Lonelia a fost cedata unui alt turc, ca mai apoi sa intre in proprietatea a doi irakieni, care pot fi gasiti in zona de conflict de langa Bagdad. Am incercat sa ajungem la familia Yuksek. Am nimerit exact in momentul in care o echipa a garzii financiare era in control.

In timp ce inspectorii vorbesc intens la telefon, pe alta poarta ies TIR-urile, unul dupa altul. Dupa alte 5 minute apare si reprezentantul conducerii societatii. Am vrut sa discutam despre afacerile familiei cu mezinul Abbas. Am fost impiedicati.

Am difuzat la Stirile Protv un reportaj despre afacerea familiei Yuksek. Ulterior am fost contactati de un reprezentant al fratilor Yuksek. Acesta a precizat ca cei doi - Abbas si Sahin - nu vor sa ofere informatii si nici sa exprime un punct de vedere in legatura cu afacerile lor din domeniul importului de legume-fructe.

Numele lui Abbas Yuksek apare intr-un dosar de dare de mita. Abbas este cel care l-a denuntat pe seful vamii Prahova, Cornel Costea. Acesta a fost prins de procurorii DNA in urma unui flagrant. Ulterior a fost acuzat ca atat el, cat si alti 2 subordonati din cadrul Vamii Prahova, ar fi ajutat mai multi importori sa introduca in tara legume si fructe fara acte. Costea fusese numit in 2009 sef la Vama Prahova, fiind transferat de la ANAF.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Experiment Stirile Pro TV. Cat de INACCESIBILE sunt tarabele din piete pentru taranii autohtoni?
Experiment Stirile Pro TV. Cat de INACCESIBILE sunt tarabele din piete pentru taranii autohtoni?

Mit sau adevar? O echipa a Stirilor Protv a facut un experiment, pentru a vedea daca sunt sau nu inaccesibile tarabele in piata pentru taranul autohton.

Campanie Pro TV. Traseul legumelor pentru care noi platim si DE 10 ORI mai mult decat pretul real
Campanie Pro TV. Traseul legumelor pentru care noi platim si DE 10 ORI mai mult decat pretul real

V-ati gandit vreodata la drumul facut de rosii si castraveti din gradina pana cand ajung pe mesele noastre? Ancheta "Nasii tarabelor" a refacut traseul legumelor pe care noi platim si de 10 ori mai mult decat pretul real.

Ancheta ProTV: Imagini socante. Cum isi impart teritoriile clanurile care domina pietele din Romania
Ancheta ProTV: Imagini socante. Cum isi impart teritoriile clanurile care domina pietele din Romania

Campania "Nasii Tarabelor" continua seria dezvaluirilor despre marii jucatori dintr-un domeniu in care evaziunea fiscala ajunge pana la 2 miliarde de euro pe an.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.