Experiment Stirile Pro TV. Cat de INACCESIBILE sunt tarabele din piete pentru taranii autohtoni?
Mit sau adevar? O echipa a Stirilor Protv a facut un experiment, pentru a vedea daca sunt sau nu inaccesibile tarabele in piata pentru taranul autohton.
Echipa Stirile Pro TV a mers in mai multe cartiere din Bucuresti, in cautarea unei tarabe. Adevarul e undeva la mijloc - la piata gasesti loc sa vinzi, insa daca vrei vad e bataie mare. Tarabele bune sunt date pe bani grei si lasate din generatie in generatie.
Piata Progresului, din sectorul 4. Primaria trimite in piata o echipa sa veririce certificatele de producator. Seful Directiei Inspectie-Control pune intrebari unui negustor: "Cum o chema pe mama la care cultivati? Soacra. Asa soacra. O cheama Didina. Pai Didina in acte e Filofteia. Si comuna unde faceti recolta? Visina. Visina in actele dumneavoastra e de fapt Dragodana!"
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
O scena emblematica pentru pietele din Capitala care vorbeste despre eficienta verificarilor facute in fieful tarabagiilor. Se intampla in toamna lui 2010. In partea dreapta este un pietar care are certificat de producator, conforma caruia este cultivator de brocolli. In stanga, este controlorul primariei, care pretinde ca vrea sa ii demaste pe falsii producatori. Intre ei, studiaza intens discutiile seful Pietelor la acea vreme - Stefan Florerscu, ulterior si candidat la primaria sectorului 6. Langa el este administratorul Pietei Progresului. Ambii sunt oamenii primariei, ca si echipa de control. Par nedumeriti si oarecum mirati ca in piata lor se petrec astfel de nereguli.
Acum, in 2012 Piata Progresului este inchisa, pentru modernizare. Toate locurile sunt insa deja ocupate, cu mult inainte de marea inaugurare. Tarabagii au acaparat tot.
In pietele noastre cu greu mai gasesti picior de taran autentic. Si cu toate acestea, toti pietarii au acte ca sunt producatori de legume si fructe.
Oameni care in teorie nu au nimic de a face cu agricultura au luat locul taranilor in piete. Cultivatorul roman se vaita ca nu mai are loc la taraba."E si cantitate mare nu putem sa o vindem pe toata la masa. Dar macar un membru al familie ar putea sa stea la masa si restul aici. Am incerat si nu sunt mese." - spune unul dintre ei.
Adevarul este la mijloc. Producatorii autentici isi doresc si nu prea ... taraba in piata. Ei au marfa multa, iar la taraba ar trebui sa o dea cu taraita si sa piarda mult timp. Multi prefera sa scape repede de toata marfa. Pretul este insa unul mic. In teorie, oricine vrea poate sa devina producator si pietar cu acte in regula. In primul rand, poti sa vinzi in piata daca ai o firma sau faci dovada cu certificat ca esti producator.
Comuna Jilava. Obtinem usor un certificat chiar de la un angajat al primariei. Pentru 300 de lei, omul ne ajuta cu intocmirera hartiile de la Registrul Agricol, ca si cum am fi cultivat pe pamantul lui. In primarie, emiterea de certificate e o practica la care sunt partasi mai multi angajati.
Cu certificatul de producator in mana ajungem in piata. Piata Gorjului. Gasim o masa libera, e drept intr-o zona pe unde nu prea trec clienti. Taraba 275 era promisa cuiva, care insa nu s-a mai prezentat. Cine ocupa acest loc sa nu se astepte insa la vanzari spectaculoase intr-un timp scurt. Confirma chiriasii din vecinatate.
"Ieri am avut vanzare de 750.000 (lei vechi) toata ziua. Daca prinzi la Veterani iti pune Dumnezeu mana-n cap, sunt preturile mai bune. Am dat spaga 1.500 de euro ca sa-mi iau si eu o taraba acolo si de ani de zile tot n-am reusit" - povesteste unul dintre vanzatori.
Omul are dreptate - am mers si la Piata Veteranilor, unde e bataie mare pe tarabele din centrul pietei. Locurile sunt date din ianuarie.
Gasim insa si piete unde nu mai exista tarabe libere nici macar in zone marginase. La piata Minis locurile sunt lasate de vanzatori din tata-n fiu: "Nu avem tarabe. Tarabele se inchiriaza pe un an de zile" (...) "Lucrez aici de cinci ani si nu stiu daca in cinci ani au fost una sau doua persoane care sa fi renuntat la taraba din piata".
La Minis nu e loc si pentru ca tarabele sunt ocupate de unii angajati din administratia pietei. Femeia care incaseaza chiriile lucreaza o zi pentru sefii pietei, alta sta si vinde la o taraba centrala.
Ne oprim si la Piata Delfinului. Unde administratorul ne-a mirosit ca nu suntem producatori, dar ne recomanda sa pretindem ca suntem, in eventualitatea unui control. In piata primesti recomandari despre cum sa te imbraci si ce sa spui. Daca vine inspectia primariei, administratorii pietelor nu stiu nimic despre chiriasii lor.
La fel de adevarat este ca administratorii pietei au interesul ca tarabele sa fie ocupate si vara si iarna. Pietarii cumpara in sezon de la producatori si iar in extrasezon din depozitele de gros, marfa adusa din import. indiferint de unde o ia isi pune un adaos gras.
Negustorii vand fara factura, cultivatorii nostri se lamenteaza ca nu au acces in piete, dar raman dezbinati si se multumesc sa vand marfa ieftin. Un tablou in care legumele si fructele trec pe la cel putin 2 intermediari pana ajung pe mesele romanilor. Piata s-a schimbat in Romania, iar jocul e facut de importatori si tarabagii.
Taranul a disparut de mult din schema. Romanul e nevoit sa puna pe masa marfa scumpa si fara nici un gust.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, preturi, campanie, piete, tarani, Nasii Tarabelor,
Dată publicare:
08-07-2012 13:50