Evaluarea Națională 2020. Calendarul anunțat de Ministerul Educației. Cum se vor desfășura examenele

14-05-2020 00:00


Elevii clasei a VIII-a mai au la dispoziție o lună de zile pentru a pregăti examenul de Evaluarea Națională 2020, în contextul în care cursurile au fost suspendate din data de 11 martie, fiind reluate online o lună și jumătate mai târziu.

Calendarul Evaluării Naționale 2020 a fost publicat pe site-ul edu.ro.

Potrivit noului calendar, elevii clasei a VIII-a se pot înscrie în perioada 2-5 iunie, examenele urmând să înceapă pe data de 15 iunie 2020. Examenele se vor încheia pe data de 18 iunie, primele rezultate urmând să fie afișate pe data de 22 iunie, zi în care vor putea fi depuse și contestațiile.

Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 22 iunie.

Evaluarea Națională VIII 2020. Calendarul examenelor

 

2-5 iunie - Înscrierea elevilor

5 iunie 2020 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15 iunie - Limba și literatura română - probă scrisă

17 iunie - Matematica - probă scrisă

18 iunie - Limba și literatura maternă - probă scrisă

22 iunie - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)

22 iunie - Depunerea contestațiilor (orele 14:00 - 20:00)

23-26 iunie - Soluționarea contestațiilor

27 iunie - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Evaluarea Națională 2020. Cum se vor desfășura examenele


330.000 de elevi vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat: 180.000 de adolescenţi de clasa a 8-a şi 150.000 de liceu, clasa a 12-a şi a 13-a. Elevii din aceste clase pot merge la școala timp de 10 zile pentru pregătirea examenelor în condiţii cu totul şi cu totul speciale.

Ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au întocmit un plan de deschidere a şcolilor pentru pregătire şi examinare.

Elevii şi profesorii vor trece printr-un circuit de dezinfectare, iar în clase, vor fi cel mult 10. Zilnic vor primi câte două măşti de protecţie, iar şcolile vor fi curăţate cu substanţe biocide. Cei care se tem se vor putea pregăti on-line.

Aşadar, din 2 Iunie până în 12 Iunie, doar elevii care vor - se pot pregăti împreună cu profesorii lor, la şcoală. Pot să participe la aceste cursuri de pregătire şi elevii cu boli cronice sau cei care locuiesc cu persoane cu boli cronice ori cu vârste de peste 65 de ani. Conform noului ordin, aceşti elevi pot merge la şcoală dacă părinţii sunt de acord. Cei care aleg însă să stea acasă, vor beneficia de pregătire alternativă online.


Profesorii pot da note până la încheierea anului școlar

 

Începând cu data de 22 aprilie, profesorii și elevii și-au reluat cursurile online. Dacă până la acea dată, activitate de învăţare online nu avea un cadru legislativ, începând din 22 aprilie aceasta a fost reglementată printr-un ordin de ministru.

Potrivit acestuia, profesorii sunt obligaţi să raporteze cum se face predarea pe internet. Mai mult, atât cadrelele didactice cât şi elevii sunt monitorizaţi de şcoli, adică prezența la orele online este obligatorie. În cazul elevilor, vorbim evident doar de cei care au acces la internet şi tehnologie.

Ordinul respectiv dă libertatea profesorilor de a da note pentru activitatea elevilor pe internet în această perioadă, pentru a se putea încheia mediile.

Cum se vor încheia mediile

 

Ministerul Educației a dat directive profesorilor cu privire la modul în care se vor încheia mediile elevilor până la finalul anului școlar, chiar dacă aceștia nu au note sau au doar o notă, în catalog, la o anumită materie.

Oana Moraru, consultant educațional, a declarat, într-un interviu pentru Știrile Pro TV, că Ministerul Educației a dat o directivă de urgență, prin care profesorii au fost informați că trebuie "să termine cumva anul acesta școlar" și să încheie mediile elevilor.

"S-au dat niște directive cu privire la modul în care încheiem mediile unui copil care are 0 note, o notă sau 2-3 note. Există niște directive date la nivelul școlilor. Despre recuperarea materiilor, nu s-a pus deloc problema. S-a dat doar obligație către profesori, să treacă la predarea online, știindu-se, din interiorul ministerului, că este nerealist să ne imaginăm că, până la 15 iunie, profesorii vor trece la un mod unificat de a preda online", a precizat Oana Moraru.

Evaluarea Națională 2020. Elevii vor purta măști

 

Proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, adoptat de Guvern, prevede instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

"Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă", a informat Dancă, după şedinţa de Guvern.

Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

VIDEO PROTVPLUS.RO