Evaluarea Națională 2020. Calendarul și cum se vor desfășura examenele
Elevii clasei a VIII-a mai au la dispoziție doar cinci zile pentru a pregăti examenul de Evaluarea Națională 2020.
Calendarul Evaluării Naționale 2020 a fost publicat pe site-ul edu.ro.
Potrivit noului calendar, elevii clasei a VIII-a s-au putut înscrie în perioada 2-5 iunie, examenele urmând să înceapă pe data de 15 iunie 2020.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Examenele se vor încheia pe data de 18 iunie, primele rezultate urmând să fie afișate pe data de 22 iunie, zi în care vor putea fi depuse și contestațiile.
Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 22 iunie.
Calendarul examenelor la Evaluarea Națională
2-5 iunie - Înscrierea elevilor
5 iunie 2020 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15 iunie - Limba și literatura română - probă scrisă
17 iunie - Matematica - probă scrisă
18 iunie - Limba și literatura maternă - probă scrisă
22 iunie - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
22 iunie - Depunerea contestațiilor (orele 14:00 - 20:00)
23-26 iunie - Soluționarea contestațiilor
27 iunie - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Evaluarea Națională 2020. Cum se vor desfășura examenele
330.000 de elevi vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat: 180.000 de adolescenţi de clasa a 8-a şi 150.000 de liceu, clasa a 12-a şi a 13-a.
10 zile au fost stabilite, din 2 iunie până joi, 12 iunie, pentru pregătirea examenelor în condiţii cu totul şi cu totul speciale.
Ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au întocmit un plan de deschidere a şcolilor pentru pregătire şi examinare.
Elevii şi profesorii au trecut printr-un circuit de dezinfectare, iar în clase, au putut fi cel mult 10. Zilnic s-au distribuit câte două măşti de protecţie, iar şcolile au fost curăţate cu substanţe biocide. Cei care s-au temut s-au putut pregăti on-line.
Aceste cursuri de pregătire s-au adresat și elevilor cu boli cronice sau celor care locuiesc cu persoane cu boli cronice ori cu vârste de peste 65 de ani.
Profesorii au putut da note până la încheierea anului școlar
Începând cu data de 22 aprilie, profesorii și elevii și-au reluat cursurile online. Dacă până la acea dată, activitatea de învăţare online nu avea un cadru legislativ, începând din 22 aprilie aceasta a fost reglementată printr-un ordin de ministru.
Potrivit acestuia, profesorii au fost obligaţi să raporteze cum se face predarea pe internet. Mai mult, atât cadrelele didactice cât şi elevii au fost monitorizaţi de şcoli, adică prezența la orele online a fost obligatorie. În cazul elevilor, vorbim evident doar de cei care au avut acces la internet şi tehnologie.
Ordinul respectiv a dat libertatea profesorilor de a nota activitatea elevilor pe internet în această perioadă, pentru a se putea încheia mediile.
Cum s-au încheiat mediile
Ministerul Educației a dat directive profesorilor cu privire la modul în care se vor încheia mediile elevilor până la finalul anului școlar, chiar dacă aceștia nu au note sau au doar o notă, în catalog, la o anumită materie.
Oana Moraru, consultant educațional, a declarat, într-un interviu pentru Știrile Pro TV, că Ministerul Educației a dat o directivă de urgență, prin care profesorii au fost informați că trebuie "să termine cumva anul acesta școlar" și să încheie mediile elevilor.
"S-au dat niște directive cu privire la modul în care încheiem mediile unui copil care are 0 note, o notă sau 2-3 note. Există niște directive date la nivelul școlilor. Despre recuperarea materiilor, nu s-a pus deloc problema. S-a dat doar obligație către profesori, să treacă la predarea online, știindu-se, din interiorul ministerului, că este nerealist să ne imaginăm că, până la 15 iunie, profesorii vor trece la un mod unificat de a preda online", a precizat Oana Moraru.
Evaluarea Națională 2020. Elevii vor purta măști
Proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă prevede instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
"Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă", a informat Dancă, după şedinţa de Guvern.
În sălile de examen pentru Bacalaureat și Evaluarea națională, băncile vor fi amplasate la doi metri distanță. Elevii vor purta masca și, pentru prima dată, vor putea depune contestații online. În unele școli din Capitală, autoritățile au montat separatoare de plastic pe mese.
Sursa: Paula Rusanu
Etichete: profesori, elevi, invatamant online, medii, Evaluare Nationala 2020,
Dată publicare:
10-06-2020 16:10