Evaluarea Naţională și BAC 2020. Planul anunțat pentru deschiderea şcolilor pentru pregătire şi examinare

Ultima actualizare: 14-05-2020 13:29

În mai puţin de o lună, sute de mii de elevi, dar şi aproape 300.000 de profesori ori angajaţi din învăţământ, se vor întoarce la şcoală pentru pregătirea testelor naţionale.

Ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au întocmit un plan de deschidere a şcolilor pentru pregătire şi examinare. Elevii şi profesorii vor trece printr-un circuit de dezinfectare, iar în clase, vor fi cel mult 10. Zilnic vor primi câte două măşti de protecţie, iar şcolile vor fi curăţate cu substanţe biocide. Cei care se tem se vor putea pregăti on-line.

330.000 de elevi vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat: 180.000 de adolescenţi de clasa a 8-a şi 150.000 de liceu, clasa a 12-a şi a 13-a. Deocamdată datele la care vor avea loc cele două examene nu au fost anunţate de Ministerul Educaţiei. Însă, elevii din aceste clase pot merge la scoala timp de 10 zile pentru pregătirea examenelor în condiţii cu totul şi cu totul speciale.

Aşadar, din 2 Iunie până în 12 Iunie, doar elevii care vor - se pot pregăti împreună cu profesorii lor, la şcoală. Pot să participe la aceste cursuri de pregătire şi elevii cu boli cronice sau cei care locuiesc cu persoane cu boli cronice ori cu vârste de peste 65 de ani. Conform noului ordin, aceşti elevi pot merge la şcoală dacă părinţii sunt de acord. Cei care aleg însă să stea acasă, vor beneficia de pregătire alternativă online.

Măsuri speciale în școli, chiar de la intrare:


1. Atât elevii, cât şi profesorii vor traversa curtea școlii pe un traseu bine delimitat și semnalizat, evident cu păstrarea distanţei fizice de un metru şi jumătate.

2. Înainte de a intra în şcoală, atât profesoriii cât şi elevii vor fi verificaţi de un medic. Acesta le va măsura temperatura, iar dacă aceasta va depăşi 37 de grade Celsius nu vor fi lăsaţi să intre. De altfel, dacă elevii sau angajaţii şcolii vor avea orice fel de simptome nu li se va permite accesul în unitatea de învăţământ.

3. La intrarea în şcoli vor fi amplasate materialele şi echipamentele de protecţie. Mai exact, covoare dezinfectante pe care vor păşi, o mască de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru mâini. Evident, fiecare scoală va fi obligată să aibă săpun, prosoape de hârtie şi dozatoare cu dezinfectant.

4. De la intrare, fiecare elev va fi însoţit de un cadru didactic până în sala de clasă. La finalul cursurilor, elevii vor fi conduși de profesori până la ieșire. Pe tot traseul de la intrarea în şcoala până în sala de clasă, vor fi afişate mesaje de informare cu normele igienico- sanitare.

5. În sălile de clasă, podeaua şi băncile vor fi dezinfectate cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool.

6. Într-o clasă vor avea voie cel mult 10 elevi care vor sta la 2 metri distanţă unul de altul, cu masca de protecţie pe faţă, iar cursurile nu vor dura mai mult de 3 ore pentru elevii de liceu şi nu mai mult de 2 ore pentru elevii de clasa a8-a. Pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp din clasă.

Scolile care funcţionează în două schimburi sunt obligate să aibă un interval de două ore pauză pentru dezinfectarea totală şi aerisirea încăperilor. Grupele de elevi vor păstra aceeaşi sală de clasă pe toată durata perioadei de pregătire, dar şi de examinare. Iar de fiecare dată când elevul şi angajaţii şcolii vor pleca din unitatea de învăţământ vor lăsa masca de protecţie într un loc special amenajat şi vor primi o altă mască pentru deplasarea acasă.

Toate aceste măsuri sunt prevăzute într-un ordin comun semnat de ministrul educaţiei şi de cel al sănătăţii încă din 8 mai, însă până astăzi niciun director nu a fost anunţat cu privire la ce trebuie să facă. Asta deşi listele cu elevii care vor participa la pregătirea pentru examene, trebuie întocmite până mâine.

Cu 24 de ore înainte de începerea pregătirii, direcţiile de sănătate publică şi primăriile vor trimite inspectoratelor şcolare informaţii despre elevii şi profesorii care locuiesc cu suspecţi de COVID, sau care se afla în izolare ori carantina. Aceştia nu vor fi lăsaţi în şcoală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO