Explicaţia specialiştilor pentru cazul mamei care şi-a ucis fiul, apoi şi-a atacat soţul. Sindromul de care ar suferi

Ultima actualizare: 04-11-2019 22:17

Poveste de groază într-un oraș din Botoșani: o mamă și-a înjunghiat mortal fiul de 17 ani, și-a atacat soțul, apoi a încercat, să-și ia viața.

Medicii vorbesc despre un episod psihotic, pus pe seama faptului că femeia lucrase multă vreme în Italia, în condiții de stres, epuizare fizică și psihică și măcinată de dorul de casă.

Potrivit apropiaților, femeia de 52 de ani lucrase câțiva ani în Italia și revenise în țară în primăvară. De atunci era foarte retrasă.

Luni, când băiatul ei se pregătea să plece la școală, l-a înjunghiat, apoi și-a lovit și soțul și a vut să-și pună capăt zilelor. Nimeni nu își explică această succesiune de decizii terifiante.

Înainte să urce în ambulanță, a mai apucat să spună că bărbatul ei ar fi amenințat-o că pleacă de acasă cu tot cu băiat.

Reporter: „V-ați certat cu el sau cu soțul?”

Femeie: „Cu soțul... Toată lumea a vrut să ne despartă, să ne ia copilul. Eu am vrut să iau copilul cu mine, să murim amândoi. Că eu am muncit pentru dânsu".

Potrivit unor surse din anchetă, femeia ar fi suferit o depresie în urmă cu câțiva ani. Acum s-a rănit, dar viața ei nu este în pericol.

Cătălina Duhaniuc, medic ambulanță Botoșani: „Plăgi multiple la nivelul totacelui anterior prin automutilare. Este stabilă și a fost transportată la UPU pentru investigații."

Băiatul de 17 ani a fost preluat de medici în stare gravă și nu a supraviețuit.

În acest caz, psihologii vorbesc despre așa numitul "sindrom Italia", o afecțiune psihică de care suferă, uneori, femeile care muncesc în străinătate, departe de casă și de cei dragi.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul Socola: „Sentimente de vină, de gelozie, care apar între partenerii care stau la distanță. Ei nu își mai recunosc nici membrii de familie și fac acte de o asemenea cruzime. Sunt multe persoane care se întorc cu depresii și psihoze, mulți sunt aduși de familie, în urgență, cu ambulanța, poliția și internați non-voluntar. De la an la an, cazurile se dublează sau chiar se triplează."

Și sociologii spun că ruptura de familie lasă urme adânci iar partenerii ajung să își dispute copiii și bunurile materiale, într-un război care poate avea urmări tragice.

Prof. Cristina Gavriluță, sociolog: „Femeia se întoarce acasă cu o serie de traume. Copiii sunt antrenați deseori în această ruptură din familie."

În 2017, din cele 3.000 de femei internate la Institutul de Psihiatrie "Socola", aproximativ 150 au revenit în țară cu diferite afecțiuni psihice declanșate la mii de kilometri depărtare de casă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!