Totul despre Zamioculcas zamiifolia, sau planta ZZ. De ce i se spune planta eternă și cum trebuie îngrijită

Planta ZZ
Shutterstock

Zamioculcas zamiifolia, sau Planta ZZ, așa cum este cunoscută pe scară largă, este o plantă perenă tropicală originară din Africa de Est.

A devenit populară în întreaga lume în ultimii ani datorită toleranței sale la o gamă largă de condiții - este o plantă de apartament foarte de încredere, poate tolera lumina scăzută și are cerințe reduse de apă. Planta ZZ dezvoltă frunzulițe netede și natural strălucitoare care variază de la un verde deschis în tinerețe la un verde smarald la maturitate. Frunzulițele individuale au de obicei între 1 și 5 cm lungime și cresc din tulpini groase, ușor bulbose, care cresc din rizomi mari, ce stochează apă, ascunși sub sol.

Ce trebuie să știi despre Planta ZZ

Numele botanic al acestei plante derivă, pe de o parte, din asemănarea superficială a frunzelor sale cu cele ale genului de cicadee Zamia și, pe de altă parte, din înrudirea sa cu genul Colocasia.

Este o plantă veșnic verde, fără tulpină, care crește de obicei până la 90 de cm înălțime, cu frunze atractive care se ridică din rizomii săi.

Fiecare frunză are 6-8 perechi de frunzulițe eliptice, lucioase și verzi. Florile apar pe plantele mature. Structura florii constă dintr-un spic erect de numeroase flori mici învelit de o spată verde, asemănătoare unei teci.

Citește și
Râșnov
Râșnov - stațiunea perfectă pentru o escapadă de weekend. Ce să vizitezi

Planta ZZ este tehnic un aroid și este mai strâns înrudită cu urechea elefantului, anthurium și filodendronul.

Planta ZZ

Lumină, apă și sol

Lumină solară

Deși poate tolera lumina indirectă mai scăzută, planta ZZ prosperă în lumină indirectă medie până la luminoasă.

Va fi fericită cu un minim de șase ore pe zi și poate tolera până la 12 ore în lunile mai calde. Este important, totuși, să o ții departe de soarele direct intens—de exemplu, mutând-o spre centrul camerei sau plasând o perdea sau draperie subțire peste ferestrele orientate spre sud.

Apă

Udă planta ZZ la fiecare 2-3 săptămâni, lăsând solul să se usuce între udări. O poți uda mai des în lumină mai puternică și mai rar în lumină mai scăzută. Semnele că este însetată includ frunzele ofilite, încrețite și solul uscat, în timp ce solul umed sau frunzele îngălbenite și moi semnalează udarea excesivă și putrezirea rădăcinilor.

Umiditate

Nu este important să ții cont de nivelurile de umiditate atunci când îngrijești ZZ, care poate gestiona umiditatea medie a locuinței și chiar aerul ușor uscat. Dacă vrei să îi oferi nivelurile de umiditate pe care le-ar experimenta în climatul său natal, ar trebui să ai o umiditate de 40-50%.

Nivelurile de umiditate pot fi crescute grupând plantele împreună sau adăugând un umidificator sau o tavă cu pietriș.

Temperatură

Cele mai multe plante de apartament preferă temperaturi în intervalul 18°C-30°C. Este recomandat să nu le lași să ajungă mult sub acest interval: se recomandă 15°C ca temperatură de bază.

Crescută în interior, ZZ poate ajunge până la 90 de centimetri în înălțime. Planta crește lent și de obicei durează trei până la cinci ani pentru a ajunge la această dimensiune, deși unele plante cresc mai repede și cresc aproximativ 15 cm pe sezon.

Planta ZZ este o plantă de apartament cu întreținere redusă. Nu este nevoie să ții cont de multe aspecte, în afară de nivelurile de apă și lumină; cu toate acestea, fertilizarea la fiecare șase luni, sau chiar lunar în sezonul de creștere, va oferi hrănire suplimentară.

În rarele cazuri în care apar dăunători, tratează planta cu spray-uri săptămânale de pesticide naturale, cum ar fi uleiul de neem, și ștergerea regulată a plantei.

În ceea ce privește solul, alege un amestec de sol bine drenat și adaugă ingrediente precum perlit pentru a crește aerisirea, după nevoie.

ZZ nu este prietenoasă cu animalele de companie, putând fi iritantă pentru pisici, câini și oameni dacă frunzele sunt consumate. De aceea, este întotdeauna o idee bună să ții această plantă de apartament departe de copii mici și animale de companie.

Planta ZZ

Varietăți de Zamioculcas zamiifolia

Planta ZZ (Zamioculcas zamiifolia), sau bijuteria Zanzibarului, este o plantă de apartament cu întreținere redusă, dificil de ucis, caracterizată prin frunzele sale lucioase, de formă ovală, care se extind din tulpini lungi și groase. I se mai spune și planta eternă, pentru că va rezistă o veșnicie la tine acasă.

Este o plantă semi-suculentă originară din Africa de Est, obișnuită cu perioade lungi de secetă, urmate de ploi ocazionale.

Drept urmare, planta ZZ prosperă prin neglijare. Aceasta, combinată cu capacitatea sa de a trăi în condiții de lumină foarte scăzută, o face foarte populară pentru birouri.

Deși poate ajunge la înălțimi de 90 de cm, în general nu crește mai mult de 50 de cm. Pentru a supraviețui secetelor, plantele ZZ și-au dezvoltat un sistem radicular rizomatos (seamănă cu un bulb de lalea cu rădăcini mici ieșind) care stochează cantități mari de apă.

Ca un bonus suplimentar, plantele ZZ au fost declarate una dintre cele mai bune plante de apartament pentru purificarea aerului.

Acest lucru le face o alegere ideală pentru dormitorul sau biroul tău, două spații mai mici în care petreci mult timp.

În general, planta ZZ este o plantă foarte de încredere, versatilă și aproape infailibilă, care poate crește în condiții de lumină scăzută și are cerințe reduse de apă.

Varietăți de Planta ZZ

• Planta ZZ Comună - Acesta este tipul pe care îl vei vedea în majoritatea locurilor. Atât în case, birouri, cât și în magazinele de plante, planta ZZ comună variază de la un verde deschis în tinerețe la un verde smarald la maturitate. Ele pot deveni destul de înalte și frunzele lor ovale variază în dimensiune de la 2 la 6 cm.

• Planta ZZ Raven - Dacă ar fi să îți vină în cap o imagine când auzi de planta ZZ, probabil aceasta ar fi. Crescând în popularitate în ultimii doi ani, ZZ Raven împărtășesc toate calitățile plantei ZZ comune, dar au frunze aproape negre. Noile creșteri sunt de un verde deschis, dar pe măsură ce se desfac, culoarea se intensifică.

• ZZ Variegata - Prezintă stropi de alb, galben și diferite nuanțe de verde. Această varietate poate necesita o întreținere ușor mai specială decât celelalte. De obicei, pentru a menține coloritul variat luminos și contrastat, plantele au nevoie de puțin mai multă lumină decât variantele comune.

• Planta ZZ Pitică - Numită și ZZ Compacta. Dacă nu ai loc pentru înălțimea plantei ZZ, optează pentru varietatea pitică. Aceasta are frunze mai mici, care sunt grupate mai strâns și care se curbează ușor. Toate cerințele de îngrijire vor fi aceleași.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Tășnad – ce poți vedea în stațiunea balneoclimaterică din nord-vestul României
Tășnad – ce poți vedea în stațiunea balneoclimaterică din nord-vestul României

Stațiunea turistică Tășnad se află în partea de nord-vest a României, în județul Satu Mare, la o altitudine cuprinsă între 134 și 229 de metri.

Râșnov - stațiunea perfectă pentru o escapadă de weekend. Ce să vizitezi
Râșnov - stațiunea perfectă pentru o escapadă de weekend. Ce să vizitezi

Anterior cunoscut sub denumirea de Ruja (Rosenau în germană, în traducere "Lunca Trandafirilor"), Râșnov se află în sud-estul județului Brașov, pe malurile râului Ghimbășel, la o altitudine de 650 de metri.

Sovata, locul în care te poți vindeca în mijlocul naturii. Ce poți vizita
Sovata, locul în care te poți vindeca în mijlocul naturii. Ce poți vizita

Sovata este un oraș în județul Mureș, Transilvania, situat la o altitudine de 375-230 de metri, la 60 de km de Târgu Mureș. Stațiunea este deschisă tot anul și a fost recunoscută la nivel european încă din anul 1850.

Stațiunea Saturn – ce să vezi într-un weekend aici
Stațiunea Saturn – ce să vezi într-un weekend aici

Saturn a fost inclusă relativ recent pe lista stațiunilor balneare din România, fiind introdusă în această categorie în anul 1972. Stațiunea pitorească se află în administrarea Municipiului Mangalia.

Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice
Stațiunea Mamaia, bijuteria litoralului românesc. Ce să faci aici, de la cluburi, la plaje și sporturi nautice

În lumina frumuseții sale naturale și a atmosferei pline de viață, stațiunea Mamaia este una dintre cele mai apreciate locații de vară din România.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.