Tășnad – ce poți vedea în stațiunea balneoclimaterică din nord-vestul României

tasnad
Facebook/Stațiunea Turistică Tășnad

Stațiunea turistică Tășnad se află în partea de nord-vest a României, în județul Satu Mare, la o altitudine cuprinsă între 134 și 229 de metri.

Localitatea a primit statutul de oraș în anul 1968 și vei găsi, pe lângă apele termale, o mulțime de obiective turistice. Oamenii ajung în stațiune balneoclimaterică pentru ștrandul termal și o serie de tratamente, dar și pentru frumusețea peisajelor din împrejurimi.

Istoricul stațiunii

Stațiunea turistică Tășnad relativ recentă, spre deosebire de localitatea cu același nume, care este veche de un mileniu.

Stațiunea Tășnad a fost oficial recunoscută abia în anul 2000, prin Hotărârea Guvernului nr. 417, care a atestat și confirmat orașul Tășnad ca Stațiune turistică de interes local.

Premisele pentru această recunoaștere au fost stabilite încă din anul 1978, când, în urma unor intense prospecțiuni geologice, s-a descoperit un acvifer termal la o adâncime de 1.354 de metri, cu ape mineralizate și temperaturi de peste 72°C.

Citește și
Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele alimentare Lidl pe care le promovase pe Instagram. Reacția iubitului ei și a magazinului

Această descoperire a dus la conturarea unor zone de agrement în jurul unui ștrand termal, așezând localitatea în rândul destinațiilor turistice balneare din partea vestică a țării, alături de alte stațiuni cunoscute.

Până în anul 1990, baza turistică s-a axat preponderent pe turismul de agrement estival, valorificând apele termale pentru înot, iar ulterior s-a extins prin construirea de noi facilități, cum ar fi bazine pentru copii.

După anul 2005, investițiile s-au amplificat, apărând hoteluri, moteluri, pensiuni și vile private destinate cazării turiștilor.

Astfel, oferta de cazare s-a diversificat, inclusiv pentru turiștii cu bugete mai restrânse, prin amenajarea de campinguri și spații de cazare la gospodăriile private.

Capacitatea totală de cazare a crescut semnificativ, ajungând în anul 2010 la peste 1.260 de locuri, iar stațiunea a început să fie din ce în ce mai vizitată de turiștii care vor să aibă parte de apele cu proprietăți de vindecare.

Apele minerale de la Tășnad - ce proprietăți au

Stațiunea Tășnad are un important zăcământ hidrografic termomineral, descoperit în anul 1978, când a fost forat un puț de captare a apei termale la o adâncime de 1354 de metri.

Acest zăcământ a fost centrul unei dezvoltări turistice semnificative, marcând o etapă nouă în istoria localității.

Apa termală de la Tășnad, cu o temperatură de suprafață de 70°C și o mineralizare totală de 9,48 g/l, se remarcă prin compoziția sa clorurată-bicarbonatată-sulfatată și sodică-calcică-magneziană, alături de amoniu și potasiu.

Aceste caracteristici o fac potrivită pentru utilizarea în diverse afecțiuni, precum reumatismul degenerativ, afecțiunile neurologice periferice cronice, sau chiar în afecțiuni ginecologice cronice.

În plus, apa termală de la Tășnad poate fi utilizată pentru băi tonifiante, menținerea condiției fizice sau pur și simplu pentru agrement.

De asemenea, apa termominerală de la Tășnad este recomandată pentru sechele posttraumatice sau diverse boli asociate.

Ștrandul termal din Tășnad oferă un cadru ideal pentru tratament și relaxare, cu patru bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate alimentate cu apă termală și funcționând pe parcursul a aproximativ 120 de zile pe an.

Totodată,apa termominerală de la Tăşnad poate fi folosită în cură externă, în afecţiuni precum stări preartozice, reumatism degenerativ, reumatism abarticular, sechele posttraumatice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, ginecopatii, afecţiuni dermatologice și altele.


Obiective turistice în Tășnad și împrejurimi

Pe lângă apele termale din Tășnad, ștrandul unde te poți relaxa și plimbările prin natură, localitatea are și câteva obiective turistice pe care să le vizitezi dacă te afli aici.

Muzeul Orășenesc

Vechiul castel Cserey Fischer, construit în 1771, găzduiește astăzi colecțiile Muzeului Orășenesc din Tășnad.

Reorganizat în 1995 de către specialiștii Muzeului Județean Satu Mare, muzeul aduce în fața vizitatorilor elemente specifice culturii materiale și spirituale din zona Tășnadului.

Expozițiile prezintă ateliere meșteșugărești complexe și obiecte provenite din săpăturile arheologice din zonă.

Biserica Reformată

Construită în 1476, Biserica Reformată din Tășnad este un monument istoric remarcabil, care își păstrează în ansamblu aspectul original. Cu dimensiuni considerabile și un cor impresionant, biserica impresionează prin arhitectura sa și istoria bogată.

Biserica Greco-Catolică

Biserica Greco-Catolică din Tășnad este un loc cu o arhitectură distinctivă și o istorie interesantă.

Prima biserică a comunității a fost ridicată în 1893, iar cea nouă, construită în 1996, impresionează prin simbolismul său religios.

Casa Muzeu Tășnad

Casa Muzeu din Tășnad este un exemplu al tradițiilor locale. Amenajată într-o casă țărănească datând din 1903, muzeul găzduiește o expoziție permanentă de istorie și arheologie locală, oferind o privire captivantă în viața rurală tradițională.

Catedrala Ortodoxă

Această catedrală există din timpuri străvechi, fiind construită din piatră în anul 1893, la inițiativa preotului George Stanciu junior.

Începând cu anul 1988, s-a demarat construcția unei noi biserici, mai încăpătoare și impozante, necesară pentru comunitatea ortodoxă din Tășnad.

Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" are o arhitectură în stil neobizantin, fiind decorată cu fresce bizantine.

Casa de Cultură

Centrul Cultural Tășnad, înființat în 1926, a fost un important loc de întâlnire pentru comunitatea locală.

Aici se organizau diverse evenimente culturale, conferințe, serbări, toate pentru promovarea și continuarea tradițiilor și valorilor locale.

Casa de cultură, care funcționează din 1948, este o instituție reprezentativă pentru oraș.

Clădirea a fost construită în 1909, inițial funcționa drept cazinou, iar acum găzduiește spectacole, conferințe, lansări de carte și alte activități culturale.

Dacă ajungi în Satu Mare, asigură-te că nu ratezi aceste obiective turistice:

Muzeul Județean Satu Mare - Situat vizavi de hotelul Dacia, acesta găzduiește colecții românești de artă.

Teatrul de Nord - este un punct de referință culturală în Satu Mare.

Casa Albă – se află în sud-vestul Centrului Vechi și este o bijuterie arhitecturală.

Turnul Pompierilor - o atracție impresionantă din Satu Mare.

Monumentul Ostașului Roman – se află pe un soclu în formă de trunchi de piramidă și este o amintire a istoriei militare a orașului.

Sinagoga Neologă - a funcționat între anii 1905-1965 și reprezintă o parte importantă a istoriei culturale a comunității evreiești din Satu Mare.

Biserica Reformată cu Lănci - un monument semnificativ al arhitecturii secolului al XVIII-lea și un loc cu importanță istorică și religioasă.

Catedrala Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" – picturile de aici și arhitectura tradițională sunt cu adevărat impresionante.

Dacă ajungi în Tășnad, ar trebui să îți iei câteva zile pentru a vizita măcar o părticipă din întregul județ. Vei avea o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în această parte din țară.

Unde se află și cum ajungi la Tășnad

Tășnad se află în nord-vestul României și este ușor accesibil cu trenul sau autocarul, din București sau alte orașe din România.

Poți ajunge cu ușurință cu trenul în Satu Mare, iar de acolo să iei autobuzul către Tășnad.

Călătoria de la Satu Mare la Tășnad cu autobuzul este de aproximativ 41,82 km și durează în jur de 1 oră și 30 de minute.

Există 5 conexiuni pe zi, începând cu prima plecare la orele 02:00 și terminând cu ultima la 23:00. Prețul unui bilet de autobuz pentru această călătorie este de doar 8,75 lei.

De asemenea, cu mașina personală poți ajunge confortabil. Satu Mare este la o distanță de 628 de km de București, iar apoi vei mai face încă aproximativ 40 de kilometri până la Tășnad.

Din București, vei face aproximativ 9 ore și 45 de minute dacă mergi cu mașină.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Obiective turistice în Slovacia, o țară unică în lume. De la Bratislava la Castelul Smolenice
Obiective turistice în Slovacia, o țară unică în lume. De la Bratislava la Castelul Smolenice

Slovacia, situată în inima Europei, nu este prea populară pentru turiști, însă cei care au văzut-o au rămas cu totul impresionați.

Cele mai frumoase sate pitorești din Europa. Cum poți să le găsești și modul de a ajunge acolo
Cele mai frumoase sate pitorești din Europa. Cum poți să le găsești și modul de a ajunge acolo

Cele mai frumoase sate din Europa rareori rămân ascunse pentru mult timp. Noțiunea de orașe mici și fermecătoare a inspirat călătorii să cutreiere lumea în căutarea acestor destinații de vis.

Biblioteca Centrală Universitară, una dintre cele mai frumoase biblioteci din Europa
Biblioteca Centrală Universitară, una dintre cele mai frumoase biblioteci din Europa

Biblioteca Centrală Universitară, situată pe strada Boteanu nr. 1, în inima Capitalei, își are sediul într-o superbă clădire de epocă, construită în 1893 - Palatul Fundaţiunii Universitare Carol I.

Recomandări
Traian Băsescu, despre Joe Biden: „Oricât spune că ştie pe ce lume trăieşte, nu poţi să-l confunzi pe Zelenski cu Putin”
Traian Băsescu, despre Joe Biden: „Oricât spune că ştie pe ce lume trăieşte, nu poţi să-l confunzi pe Zelenski cu Putin”

„Trump are toată suflarea republicană de partea lui” iar Biden “oricât spune că ştie pe ce lume trăieşte, nu poţi să-l confunzi pe Zelenski cu Putin”, crede fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.