Râșnov - stațiunea perfectă pentru o escapadă de weekend. Ce să vizitezi

Râșnov
Shutterstock

Anterior cunoscut sub denumirea de Ruja (Rosenau în germană, în traducere "Lunca Trandafirilor"), Râșnov se află în sud-estul județului Brașov, pe malurile râului Ghimbășel, la o altitudine de 650 de metri.

Principalul obiectiv turistic este Cetatea Râșnov, însă există o mulțime de atracții care conving turiștii să vină aici an de an. Această stațiune turistică de interes național este a treia cea mai populară din Brașov, după Poiana Brașov și Predeal.

Râșnov - istoric

Râșnov are un trecut bogat și plin de întâmplări. Primele mențiuni ale orașului datează din Antichitate, cu descoperirea Castrului roman Cumidava, amplasat în apropiere.

Aceste descoperiri arheologice au dezvăluit vestigii importante, precum fragmente de ziduri și obiecte din teracotă.

În Evul Mediu, Râșnov a devenit un punct de interes strategic și economic în regiunea Țării Bârsei. Colonizat de sașii germani, orașul a prosperat, atrăgând atenția împăratului Sigismund de Luxemburg, care i-a acordat dreptul de a organiza târguri în 1427.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Cu toate acestea, viața locuitorilor nu a fost lipsită de provocări, iar necesitatea de apărare a dus la construirea celebrei Cetăți Râșnov, care a devenit un simbol al orașului și o atracție turistică populară.

În perioada modernă și contemporană, Râșnovul a cunoscut schimbări semnificative. Jafurile și conflictele armate din secolele trecute au dat treptat loc unei noi oportunități economice, turismul.

În 1929, orașul a primit statutul de stațiune climaterică, iar în perioada comunistă, s-a remarcat prin industrializare și dezvoltare urbană rapidă.

Astăzi, Râșnovul este un oraș modern, care atrage turiști din întreaga lume.

Obiective turistice în Râșnov

Râșnovul este o destinație perfectă pentru un weekend prelungit. În plus, este un loc ideal dacă ai copii, pentru că există o mulțime de atracții pentru ei.

Cetatea Râșnov

Principalul punct de atracție al orașului, Cetatea Râșnov a fost construită în perioada medievală. fortificațiile sale sunt bine conservate și priveliștea este spectaculoasă asupra întregii regiuni.

Construită pentru a proteja orașul împotriva invaziilor, cetatea este o destinație obligatorie pentru cei care ajung în zonă.

Biserica Sfântul Gheorghe

Aflată în apropierea Cetății Râșnov, această biserică este una dintre cele mai vechi din oraș, datând încă din secolul al XIII-lea. Are o arhitectură tradițională și este loc încărcat de spiritualitate.

Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății se află la 4 km de Râșnov și turul durează undeva la 15-30 de minute. Peștera are o galerie principală și mai multe secundare. Peștera a fost descoperită în 1949, iar galeria principală are 958 de metri. Accesul a fost amenajat abia în 2011, însă acum turiștii o pot vizita pe îndelete.

Castelul Bran

Dacă ajungi în zona Brașovului și a Râșnovului, nu ai cum să ratezi o vizită la Castelul Bran, aflat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de km de Brașov.

Inițial, acesta a fost o construcție de apărară, dar apoi a fost modificată adăugându-i-se turnul de sud, un tun dreptunghiular la est, iar apoi acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă. Cetatea a venit reședință reglă în 1920.

Prăpăstiile Zărneștiului

Acest canion îngust este o adevărată splendoare și un loc în care iubitorii de natură vor vrea să își petreacă toată ziua. Prăpăstiile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului, în Brașov. Se ajunge prin Zărnești și vei avea de parcurs un traseu de cam două ore dus întors, timp în care te poți bucura de natură și de peisaje.

Satul Peștera

Acest loc splenind te va duce cu gândul că ești într-un basm. De aici poți vedea crestele Munților Bucegi și Piatra Craiului, iar drumul până în sat este șerpuit.

Aerul curat, natura, vârfurile munților, culmile colorate și aerul curat fac din acest loc unul cu adevărat special.

Biserica Evanghelică Râșnov

Biserica evanghelică din Râșnov este monument istoric și de arhitectură, fiind construită în secolul al XIII-lea. Biserica a fost bazilică și a trecut de la stilul romanii la cel gotic.

Cheile Râșnoavei

Cheile Râșnoavei se află în județul Brașov și sunt unul dintre cele mai frumoase locuri din România pentru cei pasionați de aventură, experiențe în natură, sporturi montane, drumeții, trasee, mountain bike, escaladă, etc.

Drumul prin pădure este ușor practicabil (pe jos sau cu bicicleta), acesta duce în Poiana Secuilor.

Atracția principală este Peștera Râșnoavei, accesibilă doar cu echipament special.

Pe chei există locuri special amenajate pentru camping, picnic la iarba verde și chiar un grătar.

Trasee și drumeții în Cheile Râșnoavei:

· Cheişoara – Valea Poienii – Poiana Brașov: bandă albastră, aproximativ 7.6 km, durată 2:30 – 3 h

· Cheișoara – Avenul Groapa de Aur – Vârful Vanga Mare – Postăvaru

· Cheile Râșnoavei – Saua Calului – Postăvaru

· Cheile Râșnoavei – Poiana Secuilor triunghi galben, durată 1 h (de aici se poate pleca și spre cabana Trei Brazi și se mai adaugă 1/2 h)

· Cheile Râșnoavei – Saua Calului – Timișul de Jos

· Cheile Râșnoavei – Trei Brazi – Pârâul Rece

Unde se află și cum ajungi în Râșnov
Râșnov este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, situat în inima Munților Carpați, în județul Brașov.

Accesul este ușor și sunt multiple opțiuni pentru turiștii din diferite zone ale țării.

Cu mașina

Dacă te afli în Brașov, poți ajunge în Râșnov cu mașina personală parcurgând aproximativ 15 kilometri pe DN73.

Acest drum te poartă printr-un peisaj spectaculos și este ideal pentru cei care preferă libertatea deplasării personale.

Cu autobuzul

Alternativ, poți opta pentru autobuzele care fac legătura între Brașov și Râșnov. Stația de autobuz din Brașov este ușor accesibilă și oferă o opțiune comodă pentru călătorii.

Cu trenul

Pentru cei care preferă călătoria cu trenul, există o rută specială:

De la Gara Brașov, poți lua trenul care circulă pe ruta Brașov - Râșnov - Zărnești.

Cu mașina: Dinspre București, poți ajunge în Râșnov pe DN73A, parcurgând ruta București - Predeal - Pâraul Rece - Râșnov. O altă opțiune este pe DN1, trecând prin Pitești în direcția Câmpulung Muscel, Rucăr, Bran, și apoi Râșnov.

Cu transportul în comun: În cazul celor care preferă transportul în comun, există varianta autobuzelor sau autocarelor care deservesc ruta București - Râșnov.

Cu trenul: Din București, ajungi ușor la Brașov direct cu trenul. Din Brașov, există mai multe opțiuni de a ajunge la Râșnov, inclusiv un alt tren sau un microbuz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
Citește și...
Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”
Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.  

Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța
Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța

Orașul cu plajă Varna, pe care îl vizitează an de an sute de mii de români, a fost inclus în topul celor mai accesibile 10 locuri cu plaje din lume în care să te muți.

 

Începe programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Cât va dura o călătorie până la Constanța
Începe programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Cât va dura o călătorie până la Constanța

Programul estival de transport ”Trenurile Soarelui” începe de vineri.

Recomandări
Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European
Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European

Cursa pentru obținerea puterii asupra viitoarei agende de la Bruxelles și a portofoliilor cheie a început în Parlamentul European. Italia și Germania se află în fruntea celor mai influente grupuri politice din UE, notează Euronews.  

VIDEO. Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina
VIDEO. Coincidență. Marcel Ciolacu ”efectuează o vizită oficială în Bavaria” chiar în ziua meciului România-Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu efectuează, luni, o vizită oficială în Bavaria, în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze, a anunțat Guvernul României.  

România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO. Noi informații de la Munchen
România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO. Noi informații de la Munchen

Echipa națională de fotbal a României va debuta astăzi, de la ora 16:00, la EURO 2024. "Tricolorii" vor întâlni Ucraina la Munchen, în Grupa E, iar meciul va fi transmis în direct de PRO TV și VOYO.