Sovata, locul în care te poți vindeca în mijlocul naturii. Ce poți vizita

sovata
Shutterstock

Sovata este un oraș în județul Mureș, Transilvania, situat la o altitudine de 375-230 de metri, la 60 de km de Târgu Mureș. Stațiunea este deschisă tot anul și a fost recunoscută la nivel european încă din anul 1850.

Aici există lacuri cu ape clorurate și sodice, ideale pentru a trata o serie de afecțiuni cu proprietățile lor terapeutice. În plus, stațiunea este așezată într-un cadru spectaculos, așa că turiștii vin aici și pentru a vizita împrejurimile.

Beneficiile apelor de la Sovata

De la jumătatea secolului al XIX-lea, Sovata și-a câștigat renumele ca o stațiune balneoclimaterică de excepție la nivel european.

Cu lacurile sale cu ape clorurate și sodice, precum și cu nămolul său terapeutic, a devenit rapid o destinație căutată pentru tratament și relaxare, indiferent de sezon.

Deși cel mai cunoscut este Lacul Ursu, stațiunea mai găzduiește și alte lacuri cu proprietăți terapeutice, precum Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor.

Citește și
VIDEO. Momentul în care Diana Șoșoacă e dată afară din plenul PE. „Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români

Se spune că apele și nămolul de la Sovata pot fi de mare ajutor în tratarea unor probleme ginecologice.

Studiile arată că acestea au un puternic efect antiinflamator, influențând pozitiv endometrul și calitatea ovocitelor.

Tratamentele cu nămol și apă sărată sunt recomandate în special pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate sau infecții cronice pelvine.

Beneficiile apelor de la Sovata nu se opresc aici. Ele au fost recunoscute și pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și premenopauzei, precum și pentru tratarea unor afecțiuni neurologice, cum ar fi recuperarea după poliomielită sau pareze.

În plus, aceste ape sunt un adevărat refugiu pentru cei care suferă de afecțiuni reumatismale, cardiovasculare sau ale sistemului articular.

Tratamentele variază de la băi cu ape sărate și împachetări cu nămol la kinetoterapie și hidroterapie, oferind o gamă completă de opțiuni pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Totuși, persoanele care suferă de boli acute sau subacute, febră sau afecțiuni contagioase acute nu ar trebui să urmeze tratamentele în stațiune.

Pentru cei cărora medicul le recomandă, apele de la Sovata sunt o adevărată o sursă de vindecare și refacere în mijlocul unui peisaj cu totul special.

Sovata - obiective turistice 

Stațiunea Sovata este vizitată anual de mii de turiști și este un loc apreciat în special pentru resursele sale balneare și terapeutice. Iată ce poți vizita aici:

Lacul Ursu

Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume, s-a format în 1875, în urma unor ploi torențiale și a surpării unor zone exploatate de sare. Cu o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați și o adâncime maximă de 18,9 metri, acest lac este un punct de interes major pentru turiști. Denumirea sa provine de la forma exterioară a lacului, asemănătoare conturului unei blăni de urs. Este cunoscut ca "Marea Moartă a Europei" datorită concentrației sale saline, de până la 300 grame pe litru.

Lacul Aluniș

Lacul Aluniș, situat în apropierea Lacului Ursu, este al doilea ca mărime din Sovata. Acest lac, cu o suprafață de aproximativ 3618 de metri pătrați și adâncimea maximă de 7,4 metri, are proprietăți terapeutice similare cu cele ale Lacului Ursu. Nămolul argilos de pe fundul lacului este benefic pentru tratarea afecțiunilor precum artrozele, spondilozele sau problemele neurologice.

Pârtia de schi Sovata

Pârtia de schi de la Sovata, singura din județul Mureș, atrage turiști în special iarna. Are o lungime de 1200 de metri și este dotată cu instalații de telescaun, fiind potrivită atât pentru începători, cât și pentru cei cu experiență. Pârtia este echipată cu instalație nocturnă și tunuri de zăpadă.

Salina Praid

Salina Praid, situată la 10 kilometri de Sovata, este una dintre cele mai mari mine de sare din țară. Cu o temperatură medie anuală de aproximativ 16 grade Celsius la o adâncime de 120 de metri, salina oferă un microclimat benefic pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Înăuntru este internet wireless, cinema 3D sau restaurante, așa că vei putea petrece câteva ore bune, cu condiția să te îți iei și o jachetă.

Câmpu Cetății

Câmpu Cetății este o localitate aflată la 15 km de Sovata și este cunoscută datorită zonelor piscicole. Este musai de vizitat acest loc înconjurat de natură și plin de liniște. În plus, poți pescui păstrăv de la păstrăvărie. Tot aici are loc Parada Baloanelor cu aer cald, care se organizează la finalul lunii septembrie. Turiștii pot participa la diferite sesiune de zbor, pentru că festivalul durează trei zile.

Mocănița cu abur

Dacă ajungi în Sovata, nu trebuie să ratezi o plimbare cu mocănița cu abur, care parcurge curse regulate spre Câmpu Cetății. Aceasta a fost construită în anul 1949, în Polonia. Traseul a fost refăcut în 2010 și este principalul obiectiv turistic al zonei.

Mocănița merge pe bază de aburi și folosește cărbuni sau lemn de esență tare, fiind compusă dintr-o locomotivă cu trei vagoane și atingând o viteză de până la 35 de km/h.

Pe lângă acestea, Sovata este un loc minunat pentru plimbări și drumeții, pentru a te bucura de natură și a te relaxa într-un cadru minunat.

Unde se află și cum ajungi la Sovata

Sovata se găsește în partea nord-estică a Transilvaniei, în extremitatea estică a județului Mureș. Orașul, al șaselea ca mărime în județ, este situat la aproximativ 60 de kilometri distanță de municipiul Târgu Mureș, reședința județului.

Drumul național DN 13, care leagă Bălăușeri de Târgu Mureș și Odorhei de Miercurea Ciuc, este principala arteră rutieră care face legătura cu restul țării.

În plus, se poate ajunge în Sovata și pe drumul DN 13A și DJ 153, care conectează localitățile Sovata, Eremitu și Reghin.

Există mai multe opțiuni de transport:

Cu trenul:

De pe ruta București - Oradea, cu schimbare la Blaj sau Teiuș, către Praid, apoi cu autobuzul până în stațiunea Sovata (4 km);

De pe ruta Târgu Mureș - Băile Sovata (gara mică), pe linia ingustă (74 km), apoi cu autobuzul (2,5 km);

De pe ruta București - Oradea, până la Sighișoara, apoi cu autobuzul (69 km, curse regulate);

De pe ruta Deda - Târgu Mureș - Războieni, până la Târgu Mureș, apoi cu autobuzul (64 km, curse regulate) sau cu trenul pe linia îngustă.

Cu mașina:

Pe E 15 de la Sighișoara sau de la Târgu Mureș, până la Bălăușeri, apoi pe DN 13 A, prin Sângeorgiu de Pădure, până în Sovata (Bălăușeri - Sovata, 36 km);

Pe DN 15 sau DN 15 A până la Reghin, apoi pe drum modernizat, prin Eremitu, până la Sovata (44 km);

Pe DN 13 A de la Odorheiu Secuiesc, prin Corund și Praid (43 km);

Pe DN 12 sau DN 12 C până la Gheorgheni, apoi pe DN 13 B, prin Bucin, până la Praid (54 km), și apoi pe DN 13 A până în orașul Sovata (6 km).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Au pus capăt relației! Tânăra considerată una dintre cele mai atrăgătoare femei s-a despărțit de celebrul fotbalist
FOTO Au pus capăt relației! Tânăra considerată una dintre cele mai atrăgătoare femei s-a despărțit de celebrul fotbalist
Citește și...
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară
Amenzi rutiere dacă pleci în Grecia cu mașina în 2024. Plătești și 150 de euro pentru o parcare neregulamentară

Codul rutier din Grecia este unul dintre cele mai dure din Europa, iar românii care merg în vacanță în această țară trebuie să știe că nerespectarea regulilor este sancționată drastic.

Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO
Cele mai periculoase și spectaculoase poduri din lume. De la înălțimi înfricoșătoare la construcții fragile VIDEO

Există poduri peste tot în lume, unele vechi, unele bine construite, altele improvizate. Toate au însă același scop, acela de a conecta două puncte deasupra unei ape sau unei prăpastii.  

Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani
Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Topul locurilor unde turiștii lasă cei mai mulți bani

Vacanțele pe litoralul românesc devin din ce în ce mai costisitoare, iar turiștii care aleg să-și petreacă concediul pe plajele din România se confruntă cu prețuri surprinzător de mari.

Recomandări
Zelenski îl acuză pe Viktor Orban că trădează Europa. ”Uniunea Europeană își poate spune problemele fără acest individ”
Zelenski îl acuză pe Viktor Orban că trădează Europa. ”Uniunea Europeană își poate spune problemele fără acest individ”

Volodimir Zelenski l-a acuzat joi pe premierul maghiar Viktor Orban că și-a trădat colegii europeni, prin recenta sa ”misiune de pace” la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

 

Dosarul Revoluției. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus nu scapă de trimiterea în judecată
Dosarul Revoluției. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus nu scapă de trimiterea în judecată

Secţia Parchetelor Militare a transmis, joi, că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii a inculpaţilor Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus în Dosarul Revoluţiei, scrie News.ro.

Scandalul provocat de Diana Şoşoacă în Parlamentul European, în presa internațională: ”A scos un urlet”
Scandalul provocat de Diana Şoşoacă în Parlamentul European, în presa internațională: ”A scos un urlet”

Scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European a ajuns și în presa internațională. Agenția de presă AFP a scris despre acest incident, precizând că este vorba despre o eurodeputată de extremă dreapta din România.